Atrask Latviją

Po intensyvios dienos ir patirtų įspūdžių Latvijos uostamiestyje ėmėme ieškoti, kur būtų galima pavakarieniauti. Mieste sutikti ventspiliečiai pasiūlė keletą variantų, iš kurių išsirinkome užeigą, įsikūrusią Skroderų (Siuvėjų – liet.) gatvėje.

Ši vieta pagarsėjusi ne tik dėl maisto ir milžiniškų porcijų, bet ir dėl ilgam įsimenančio aptarnavimo bei vietos pažiba tapusios padavėjos Zanės.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Vos atvykę supratome, kodėl ši vieta tokia populiari – vietų rasti čia nėra taip paprasta. Tačiau mums pasisekė – lauko terasoje radome vos vieną laisvą stalelį, tuo tarpu viduje buvo sausakimša.

Pasirodo, užeiga „Skroderkrogs“ yra apdovanota ir pripažinta, kaip geriausia Ventspilio maitinimo įstaiga ir prieš keletą metų konkurse dėl savo unikalaus aptarnavimo ir virtuvės pelnė pirmąją vietą nominacijoje „Venstpiliečių simpatija“.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Be to, kelionių rekomendacijų svetainėje „TripAdvisor“ užeiga „Skroderkrogs“ ( Skroderu g. 6, Ventspilis) yra įvertinta net 4,5 iš 5 žvaigždučių ir yra pirmoje vietoje iš 27 rekomenduojamų maitinimo vietų Ventspilyje.

Ir ne veltui: užeigos dizainas yra unikalus – interjerui pasirinktas senasis stilius, o visi akcentai čia susiję su siuvimo mašinomis, senoviniais lygintuvais ir žirklėmis bei kitais siuvėjų darbo įrankiais. O ir visų padavėjų bei barmenių stilius čia nepriekaištingas, ryškiaspalvis, apranga dailiai pasiūta ir traukianti žvilgsnius.

Taigi, netrukus mus pasitiko plačiai besišypsanti, ryškia uniforma pasipuošusi padavėja, atnešė meniu bei pasiteiravo, ar norėtume ko nors užsisakyti iš anksto – ir iš karto perspėjo: „Galite kalbėti lietuviškai, aš viską suprantu“.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Likome maloniai nustebinti – ne vienerius metus užeigoje dirbanti padavėja Zanė jau išmoko lietuviškai, mat čia sulaukia daugybės mūsų tautiečių.

Gal pipirų? O, taip!

Meniu čia gausus, tad išsirinkti maistą yra rimta užduotis. Kad būtų greičiau, paklausėme padavėjos, ką tokio ypatingo gali mums parekomenduoti.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Paklausę rekomendacijų užsisakėme dvi trintas daržovių sriubas, menkės ir veršienos kepsnius, taurę vyno, vandens, o desertui – naminių ledų, mango kremą, kavos ir pienišką vaisių kokteilį.

Įveikę sočias trintas sriubas sulaukėme ir menkės bei veršienos kepsnių. Kai juos atnešė ir patiekė ant stalo – likome priblokšti. Porcijos – stulbinančio dydžio, o įveikti tokį kiekį maisto yra didžiulis iššūkis.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Ant stalo maistą didžiulėse lėkštėse patiekusi padavėja Zanė kartu atsinešė milžinišką pipirų malūnėlį ir tuo pačiu labai entuziastingai pasiteiravo – gal norėtume šviežiai maltų pipirų?

Nors pipirų gausiam patiekalui ir netrūko, iš karto supratome, kad tai – ne šiaip sau pasiūlymas ir su malonumu leidome atlikti tradiciniu šios vietos ritualu tapusį veiksmą.

Pasirodo, šį žavingą maisto „papipirinimą“ padavėja Zanė pasiūlo visiems užeigos klientams – tai tarsi vizitinė šios koketiškos padavėjos kortelė.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Padavėjai – nekuklus esto klausimas

Ir panašu, kad šviežiai malti Zanės pipirai itin patinka vyrams. Štai netoliese sėdėjusi motociklais keliaujančių estų kompanija užsisakė patiekalų ir gėrimų, o juos aptarnavusi Zanė netrukus pasiūlė juos „papipirinti“. Linksmai nusiteikę vyrai su džiaugsmu priėmė tokį pasiūlymą.

Galų gale, vienas iš estų, neatsispyręs Zanės žavesiui, ėmė ir tiesiai šviesiai nepasikuklinęs paklausė: „Jūs vieniša? Ar turite antrąją pusę?“. Drąsuolio klausimą palydėjo bičiulių, prie stalo sėdėjusių estų ovacijos.

Deja, bet romantiškos esto viltys žlugo akimirksniu. „Cha, cha, cha! Oj, taip, aš ištekėjusi, turiu vyrą!“, – nė kiek nesutrikusi garsiai nusikvatojo ir atsakė Zanė.

Po tokio atsakymo prie estų motociklininkų stalo nuvilnijo gilesnio atodusio banga – kurortinio romano čia nebus. Tačiau dar kurį laiką truko fotosesija – visi iki vieno norėjo įsiamžinti su koketiškąja Zane ir jos milžinišku pipirų malūnėliu rankose.

Ką ir už kiek čia galima pavalgyti?

Na, o po didžiulio dėmesio užeigos terasoje vykusio estų kompanijos ir padavėjos bendravimo, mūsų užduotis buvo pamėginti įveikti užsisakytus patiekalus. Maistas čia – gausus ir sotus, porcijos – milžiniškos, kainos – padorumo ribose.

Pavyzdžiui, mėsos ar žuvies patiekalai kainuoja apie 8-15 eurų, sriubos ir užkandžiai – nuo 3,50 iki 8-9 eurų, salotos – 5-9 eurai, desertai – 4-5 eurai, vyno taurė – 4 eurai, kava/arbata – apie 2-3 eurus, priklausomai nuo rūšies. Be to, kasdien yra siūlomas yra specialus dienos meniu.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Ir vis dėlto, viso užsisakyto parekomenduoto maisto įveikti mums nepavyko. Juokaudami paklausėme Zanės, kad galbūt porcijas pakoreguoti reikėtų pagal klientus, pavyzdžiui, pasirinkti didesnę ar mažesnę porciją, mat mums, gana nedideliems žmonėms, tokios standartinės porcijos yra per didelės. Tačiau, anot Zanės, didelės porcijos klientams čia labai patinka.

„Nepatikėsite, dažnai būna, kad didelio stoto klientai užsisako tik užkandžių, o štai smulkučiai – didžiausius patiekalus ir viską suvalgo! Taip, taip, didelės porcijos yra labai gerai“, – apie klientų įpročius latvišku akcentu lietuviškai pasakojo Zanė.

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Taigi, jei atvyksite į Ventspilį ir norėsite jame patirti įsimintinų kulinarinių įspūdžių, aplankykite užeigą „Skoderkrogs“. Taip pat galite rinktis ir iš kitų geriausių Ventspilio restoranų, kavinių ir užeigų, kurios dalyvavo miesto maitinimo įstaigų konkurse.

Apie tai skelbia Ventspilio turizmo informacijos centras: https://www.visitventspils.com/lv/pasakumu-kalendars/34938/

Arba galite rinktis iš daugiau nei 27 restoranų Venspilyje, kuriuos rekomenduoja „TripAdvisor“: https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g274972-Ventspils_Kurzeme_Region.html

Užeiga Skroderkrogs Ventspilyje ir jos pažiba – padavėja Zane

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Atrask Latviją“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją