Atrask Latviją

Kaitrią vidurvasario dieną atvykę į Livonijos ordino laikų miestą ant Ventos upės kranto likome sužavėti sparčiai besikeičiančiu jo veidu ir vienu labai netikėtu atradimu. Nors lankėmės šiame mieste jau 5-6 kartus, tačiau kiekvienas kartas čia būna tarsi pirmas. Tad ir dabar – ne išimtis.

Kuldyga

Įvažiavę į miestą nuo Saldus pusės senamiesčio link pravažiuosite senoviniu raudonų plytų tiltu per Ventą. Ir čia tuoj pat kvapą užgniaužia pasakiškas gamtos peizažas ir bene labiausiai turistus traukianti atrakcija – Ventos upės krioklys, plačiausias visoje Europoje. Jei turite drąsos ir noro – galite juo pereiti savo kojomis į kitą upės krantą.

Kuldyga

Netikėtas atradimas – sovietiniame kvartale

Apžvalgę Kuldygos senamiestį ir centrą pasukome į Kalku gatvę, kur vienoje pusėje – likę senoviniai mediniai gyvenamieji namai, o kitoje stūkso iš pažiūros apleistas pramoninių statinių kvartalas.

Kuldyga

Ir čia aptikome labiausiai sužavėjusią metamorfozę šiame istoriniame mieste – sovietines automobilių remonto dirbtuves, kurias iniciatyvūs Kuldygos gyventojai pakeitė kardinaliai.

Pasirodo, kol pasaulio gyvenimo ritmas dėl pandemijos buvo aprimęs, Kuldygoje, Kalku gatvės 14 numeriu pažymėtame pramoniniame kvartale, virė remonto ir rekonstrukcijų darbai.

Kuldyga

Silikatinių plytų angaruose ir kieme šiemet duris atvėrė veiklių ir drąsių žmonių įkurtas kvartalas, tapęs jaunimo traukos objektu, keičiančiu Kuldygos istoriją. Dabar čia galima paragauti kraftinio alaus ir kitų gaiviųjų gėrimų iš vietoje įsikūrusios modernios daryklos „DUNA“, o šalia – ir vieni garsiausių Baltijos šalyse kavos skrudintojai – „Curonia coffee roasters“.

Kuldyga
Kuldyga

Čia pat maistą išlakusiems ruošia barbekiu ir gatvės maisto vagonėlių šefai, o raugintos arbatos – kombučos – gamintojai „Rudy's“ savo produkcijos gamybą perkėlė tai pat čia.

Kuldyga

Kvartale atsidarė dviračių taisykla ir restauratorius, modernių ir stilingų modernių metalinių interjero detalių dirbtuvės, ir – neįtikėtina – čia pat ėmė veikti ekskliuzyvinių, vienetinių, rankų darbo pianinų ir fortepijonų dirbtuvės „Klavins Piano“.

Kuldyga

Tad ši vieta, kardinaliai pakeitusi savo veidą nuo pilkų ir nykių sovietmečio laikų, dabar kviečia jaunimą ir širdyje jaunus žmones patirti laisvo gyvenimo spalvas.

Be to, vakarais Kalku kvartale vyksta džiazo ir šiuolaikinės, gyvos muzikos vakarai. Taigi, permainos čia vyksta didelės – iš sovietinio automobilių remonto kvartalo ši vieta tapo meno centru.

Lėkštėse – vietinio šefo šedevrai, taurėse – Latvijos vyndarių vynas

Labiausiai širdį užkariaujanti Kuldygos charizma – tai jos gebėjimas stebinti išrankiausią gomurį. Pavyzdžiui, du kartus per metus čia vyksta ypatinga šventė – „Taste Kuldiga“ gastronomijos festivalis, kurio metu miesto kavinės ir restoranai bei vietos ūkininkai kviečia patirti tai, ką turi ir gamina geriausio. Šiame mieste žmonės neatsiejami nuo restoranų kultūros – čia net Naujųjų metų naktį veikia geriausi restoranai!

Kuldyga

Šį kartą trumpą, bet įsimintiną dienos vizitą Kuldygoje užbaigėme lengvai vėlyvais pietumis restorane „Bangerts“, bene romantiškiausioje senamiesčio vietoje, šalia senojo tilto ir Ventos upės peizažų. „Bangerts“ virtuvės šefas Aigars Sīlis kuria tipinės latviškos virtuvės patiekalus, kuriuos ruošia iš vietinių produktų. O prie patiekalų šefas rekomenduoja derinti Latvijos vyndarių gamintą vyną – 150 ml taurė – 3,5-4 eurai. Restorane užkandžių kainos – nuo 3,80 euro iki 16 eurų, pagrindinių patiekalų – nuo 8,20 iki 29,80 euro.

Kuldyga

Kvapniausios kalvos Latvijoje – visai šalia Kuldygos

Pajudėję iš Kuldygos namų link patraukėme į visame regione išgarsėjusį latvišką „Provansą“ – levandų plantacijas „Lillas Lavender“, netoli Ošenieki kaimelio, kelyje Kuldyga – Saldus.


Įsiamžinti tokiuose kvapniuose, drugelių plazdėjimo pilnuose ir nosį kutenančiuose, mėlynuojančiuose laukuose stabtelėjome ir mes – puiki proga pailsėti kelyje, nusifotografuoti levandų lauke, pasimėgauti aromaterapijos teikiamais maloniais potyriais, įsigyti džiovintų levandų produktų, labai kvapnaus aliejaus ir tiesiog pabūti gamtos ramybėje.

Levandos čia žydi iki vasaros antros pusės – tad, jei dar norite suspėti, paskubėkite.

Dabar – Kuldygos aukso amžius

Apsilankymo šiame krašte metu nepaleido viena mintis, apie kurią man prakalbo sutikta Kuldygos gyventoja. Pasirodo, Kuldygos senamiestyje pastaraisiais metais nekilnojamojo turto kainos šoktelėjo taip, kad net pasiekė sostinės Rygos kainas! Matyt, ne veltui.

Juk Kuldyga, praėjusio tūkstantmečio pirmoje pusėje priklausiusi Hanzos lygai, buvo stambus Baltijos regiono prekybinis miestas. Ir dabar, panašu, išgyvena dar vieną savo aukso amžių, kaip kultūrinis, architektūrinis, gastronomijos traukos centras, saugomas UNESCO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)