11 val. skrydis iš Maskvos į Los Andželą, dar 8 valandos iš Los Andželo skrendant į Prancūzijos Polinezijos sostinę Papetę. Polinezija pakvimpa jau „Air Tahiti Nui“ lėktuve, nes keleiviams dalijamos Taičio gardenijos – baltos pasakiškai kvepiančios gėlės, kurias vietiniai nešioja užsikišę už ausų. Apie jų reikšmes kiek vėliau.

Papetėje atsidūriau apie penktą ryto. Keli žingsniai nuo trapo atvykėlius su liaudies muzika pasitiko taitiečių ansamblis. Oro uoste vietiniai turistus sutiko su kvepiančiais gardenijų ir kitų gėlių vainikais.

Itin ankstyvą rytą gatvėje pirmiausia išvydau žmones ant motociklų, vežančius prancūziškas bagetes. Vėliau sužinojau, kad čia anksti keliamasi ne be reikalo: žmonės darbą baigia apie 16 val., apie 18 val. jau tamsu, taigi Taitis gyvena saulės ritmu.

Nors, atrodo, buvau mieste, visur girdėjau giedant gaidžius, o laukinių vištų galima sutikti ir miesto gatvėse. Kaip vėliau paaiškino vietiniai, laukinės vištos lesa skorpionus primenančius gyvius. Taigi jos mieste karaliauja ne iš pagarbos, o iš reikalo.

Papetę galima pavadinti juodųjų perlų sostine. Perlų parduotuvės čia ant kiekvieno kampo. Nepasakyčiau, kad Papetė paliko didelį įspūdį: pramoninis miestas su didžiulėmis transpoto spūstimis ir tiek. Tad, žinovų patartas, kitą rytą patraukiau į Moorėjos salą. Ir neklydau, nes čia patekau į rojų.

Brangu ne tik vietiniams

Keltas iš Papetės į Moorėją nukelia per pusvalandį. Dar stovėdamas kelte suvokiau atvykstantis į rojų – sala mojo medžiais ir vešlia augalija. Atstumas vos 17 kilometrų, tačiau kraštovaizdis – visiška priešingybė Papetei.

Kadangi buvau vienas ir neturėjau daug laiko, salos apžiūrai už 45 eurus pasiėmiau turą. Gidas Francky Franck su savo sunkvežimiuku būriui turistų aprodė įspūdingiausias salos vietas.

Prancūzas Francky Franck prieš 27 metus Taityje dvejus metus tarnavo kariuomenėje. 2002 m. jis čia grįžo atostogų ir suprato, kad grįžti į Europą nebenori. Gido aiškinimu, Moorėjoje, priešingai nei Europoje, gyvenama pagal saulę.
Per metus Moorėjos salą aplanko apie 185 tūkst. turistų. Daugiausia jų atvyksta iš JAV, Prancūzijos, Italijos, Australijos, Naujosios Zelandijos. Vietiniai sutinka – daugiau turistų atbaido kainos. Pavyzdžiui, australai mieliau renkasi kur kas pigesnę Fidžio salą. Kainų įsivaizdavimui: pigiausias alus Papetėje kainuoja apie 10 eurų. Viešbutyje „paguodė“ – čia dar labai pigu, nes alus vietinis. Ir nieko nuostabaus – daugumą prekių tenka atgabenti iš už vandenyno. Pigiausia naktis šiek tiek padoresniame Papetės viešbutyje – apie 200 eur.

„Lietuvių čia užklysta labai nedaug“, – pasakojo Francky Franck. Jo aiškinimu, 80 proc. Taičio gyventojų neturtingi. Jiems kainos tokios pat kaip ir turistams.

Moorėjoje 7 pradinės, 2 vidurinės mokyklos ir 7 kaimai. Salos žmonės daugiausia verčiasi turizmu ir žemės ūkiu – ananasų, persikų auginimu. Taip pat užsiimama žvejyba. Francky Franck aiškinimu, vulkaninės kilmės salai 3 milijonai metų, o 90 proc. vietos augalų neatsirado natūraliai – buvo atvežti žmonių. Išimtis – ananasmedžiai.

Moorėjos paplūdimiuose pilna namelių ant polių, statomų tiesiai ant vandens, lietuviškai vadinamų bungalais. Šiuose prabangiuose viešbučiuose naktis kainuoja 400-900 eurų. Čia apsistojęs gali stebėti, pavyzdžiui, atsplaukiančius ryklius ar banginius.
Francky Franckas

Svarbu tinkamai užkišta gėlė

Kaip jau minėjau, vietiniai vaikšto už ausies užsikišę gardenijas. Prancūzas paaiškino, kokios jų reikšmės. Už dešinės ausies užkišta gėlė reiškia, kad esi vienišas, už kairės – įsipareigojęs. Apversta gėlė reiškia, kad esi įsipareigojęs, tačiau linkęs į nuotykius. Heteroseksualūs vyrai nešioja neišsiskleidusias gėles, tuo metu gėjai puošiasi išsiskleidusias žiedais. Taigi tinkamai už ausies užkišta gėlė tampa ženklu ir gelbsti tiems, kurie ieško nuotykių.

Per kelias valandas trukusį turą pamačiau kone visą salą – ananasų plantacijas, vanilės šiltnamius, prabangius viešbučius, lagūną, Stebuklingąjį kalną ir vaizdą nuo jo. Porą valandų iki kelto atgal į Papetę skyriau vaikštinėjimui ir žmonių stebėjimui.

Susidarė įspūdis, kad žmonės mėgsta laiką leisti prie vandens. Būrelis vietinių žaidė rutuliais, kiti klausėsi muzikos. Moterys prekiavo vaisiais ir gėlių vainikais. Prekyba itin populiari skurdžiuose salos gyventojų nameliuose – visą dieną čia gali įsigyti vaisių ir kitų prekių.

Beje, dauguma vietinių sveikinasi ir noriai sutinka fotografuotis. Svarbiausia čia nepamiršti „maruru“, taitiečių kalba reiškiančio ačiū.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)