Specialistė įspėja: šis maistas gali tapti tiksinčia bomba jūsų lėkštėje
2021 m. birželio 7 d. 12:04Vasara – ne tik išsvajotų atostogų, bet ir kur kas didesnės rizikos apsinuodyti maistu sezonas. Pasaulinės maisto saugos dienos proga tinkamus ir visiškai netikusius jo laikymo būdus, keliamus pavojus bei kokybės mitus aptariame su prekybos tinklo „Iki“ kokybės eksperte Aldona Čepulis.

Visiems žinoma, kad tiek švieži, tiek apdoroti maisto produktai greičiausiai genda laikomi šiltoje ir apšviestoje vietoje. „Dėl palyginti aukštos temperatūros ir UV spindulių, kurių yra dienos šviesoje, poveikio ypač greitai genda šviežias maistas, todėl jį būtina laikyti tik šaldytuve. Šiltuoju metų laiku pas mus dažniausiai padidėja santykinė oro drėgmė, o tokios sąlygos yra palankesnės daugintis mikroorganizmams – pavyzdžiui, pelėsiui, patogenams, puvimo bakterijoms, – dėl jų veiklos maisto produktai ir sugenda“, – įspėja „Iki“ kokybės ekspertė Aldona Čepulis.
Kokius produktus vasarą rizikingiausia vartoti? „Jei laikymo sąlygos netinkamos, daugiausia rizikos sveikatai sukels švieži mėsos, žuvies, pieno produktai, iš jų pagaminti patiekalai – dėl patogenų, tokių kaip salmonelės, listerijos, enterobakterijos“, – sako maisto kokybės ekspertė.
Kaip atpažinti gendantį produktą
Visas sugedęs maistas, ypač mėsa, žuvis, kiaušiniai, ima skleisti puvimo dvoką. Tačiau vertėtų sunerimti ir tuo atveju, jei įprastas produktas, nors ir neskleidžia jokio nemalonaus kvapo, gražiai atrodo, kažkodėl yra neįprasto, keisto skonio: tai gali būti signalas, kad šitą produktą vartoti jau rizikinga.
Didžiulę riziką kelia ir bet kuriame produkte, bet kurioje jo vietoje atsiradęs pelėsis. „Jei ant produkto paviršiaus pastebėjote pelėsį, netinkamas vartoti yra visas produktas. Nepakanka pašalinti vien pelėsio pažeistą vietą, nes jau visame produkte vyksta žmonių sveikatai pavojingų mikotoksinų gamyba, – įspėja maisto kokybės ekspertė. – Jei pelėsis pažeidė vieną vaisių ar daržovę pakuotėje, kaip, pavyzdžiui, vynuogę iš kekės, vieną kitą braškę ar vieną pomidorą, visos pakuotės išmesti nereikia, pakanka perrinkti, išmesti sugedusius.“

Kaip patikrinti kiaušinius
Žali kiaušiniai namų sąlygomis dažniausiai tikrinami taip: jei įleisti į šaltą vandenį nusėda ant dugno – švieži, jei šiek tiek pakyla nuo jo – ne pirmo šviežumo, jei plūduriuoja paviršiuje – reikia mesti. Dar populiaru žalią kiaušinį pakratyti – jei kliuksi, jau nebetinkamas vartoti. O ar yra būdų patikrinti kiaušinių šviežumą iš akies? Ir kodėl kiaušinius saugiau, ypač vasarą, pirkti parduotuvėje, o ne iš atsitiktinio prekeivio?
„Labai svarbu, kad nebūtų pažeistas kiaušinių temperatūrinis režimas – jie turi būti laikomi ir transportuojami ne žemesnėje kaip 5 °C ir ne aukštesnėje kaip 20 °C temperatūroje. Jei temperatūra per žema, ant kiaušinio paviršiaus esantys mikroorganizmai per lukštą gali patekti į kiaušinio vidų, jei per aukšta – kiaušiniai suges prieš laiką.
Kaip patikrinti žuvį ir jūrų gėrybes
Kas rodo, kad žuvis nebe aukščiausios kokybės, bet dar tinkama vartoti? Ir kas išduoda, kad ji jau turi keliauti į šiukšlių dėžę? „Kad žuvis nėra labai šviežia, parodo drumzlinos akys, rudos žiaunos, nebeelastingas žuvies paviršius, kuris, stipriai paspaustas, įdumba. Bet jei tokia žuvis yra būdingo savo rūšiai kvapo, nejuntamas net silpnas gedimo kvapas, ji gali būti naudojama maisto gamybai. Jei žiaunos žalios ir gleivėtos, bent šiek tiek juntamas sugedusios žuvies kvapas, tokia žuvis nebetinkama vartoti. Jei žalia žuvis parduodama išdarinėta, be galvos ir vidurių, pirmieji jos gedimo požymiai – pakitęs kvapas, minkšta tekstūra“, – aiškina „Iki“ kokybės skyriaus vadovė.

Šviežią žuvį šaldytuve reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotą į foliją ne aukštesnėje kaip +5 ºC temperatūroje ir ne ilgiau kaip 2–3 dienas.
O kaipgi tikrinti jūrų gėrybių šviežumą? Ar visas jūrų gėrybes būtina atšildyti šaldytuve ir prieš vartojimą nuplauti? Net jei jas keptume ar kitaip termiškai apdorotume? Ir kiek rizikuojame, pavyzdžiui, valgydami atšildytas krevetes tiesiai iš pakuotės?
„Pirmiausia šviežios jūrų gėrybės nors ir silpnai, bet maloniai kvepia jūra. Saugiausia vartoti jūrų gėrybes, atšildytas šaldytuve, taip išsaugoma geriausia jų kokybė. Nors ir bus termiškai apdorojamos, plauti jas reikia. Atšildytas krevetes termiškai neapdorotas galima valgyti tik tokiu atveju, jei jos buvo virtos prieš užšaldymą“, – sako A. Čepulis.
Kaip laikyti pieno produktus
Prekybos centruose parduodamas pienas yra pasterizuotas arba sterilizuotas, o tai reiškia, kad jame nėra bakterijų. Tačiau net ir toks pienas turi būti laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip iki nurodytos galiojimo datos, o atidarius pakuotę – ne ilgiau kaip 24 valandas.
Jei turguje įsigijote šviežio pieno, saugiausia jį iškart atvirinti, palaukti, kol atvės, supilti į stiklinį indą, sandariai uždaryti ir statyti į šaldytuvą. „Jei šviežias nekaitintas pienas surūgo, jį galima vartoti, nes natūralios pienarūgštės bakterijos iš pieno „pagamino“ rūgpienį. Negalima maistui vartoti surūgusio parduotuvėje pirkto pasterizuoto ar sterilizuoto pieno, šiuo atveju natūralios pienarūgštės bakterijos terminio apdorojimo metu buvo sunaikintos, toks pienas šiltai laikomas ne surūgsta, o supūva“, – įspėja maisto kokybės ekspertė.
Kaip saugoti paruoštą gyvūninį maistą
„Paruoštas maistas, laikomas kambario temperatūroje, nekelia tiek grėsmės sveikatai kaip neapdoroti produktai, bet jis greičiau prarūgs, praras skonį, todėl ir jį verčiau laikyti tik šaldytuve“, – sako A. Čepulis.
Virta mėsa ilgiau išsilaiko sausa, todėl ją reikia ištraukti iš puodo, kuriame virė, ir perdėti į kitą indą. Keptos mėsos tinkamumą vartoti ilgina riebalai, tik svarbu, kad jie nebūtų vandeningi. Apskritai vertėtų stengtis maisto pasiruošti ne daugiau kaip 1–2 dienoms, nes ilgiau laikomas jis praranda savo maistingąsias savybes, didėja tikimybė apsinuodyti.
Dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite susukę juos į maistinį pergamentinį popierių. Jis sugeria drėgmę ir leidžia laisvai cirkuliuoti orui, todėl ilgiau išliks nepakitęs produktų kvapas ir skonis, neįsimes pelėsis.
Kaip laikyti uogas, daržoves, grybus ir duoną
„Šviežios daržovės, uogos, kai kurie vaisiai, taip pat atidarytos uogienių, konservuotų daržovių pakuotės, padažai turi būti laikomi šaldytuve. Šios grupės produktai, vos kelias valandas pabuvę kambario temperatūroje ir vėl sudėti į šaldytuvą, suges nepasibaigus tinkamumo vartoti terminui. Šiuo atveju šaldytuvo sąlygos tik sulėtins produkto gedimą, bet jo nesustabdys“, – pabrėžia „Iki“ maisto kokybės ekspertė A. Čepulis.

Valytas daržoves šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas, daržovių konservus būtina atidaryti tik prieš pat vartojimą, o likutį perdėti į sandarų stiklinį, molinį ar emaliuotą (jokiu būdu ne metalinį) indą.
Švieži krapai, petražolės, salotos, svogūnų laiškai, kiti žalumynai ilgiau nesuvys suvynioti į drėgną skiautę ar popierinę servetėlę. „Nėra privaloma nurodyti daržovių vartojimo termino, todėl jų tinkamumą reikia periodiškai vertinti saugojimo šaldytuve metu“, – sako A. Čepulis.
Švieži grybai ir jų patiekalai šaldytuve gali išbūti ne ilgiau kaip parą.
Pasaulinė maisto saugos diena minima nuo 2019 metų Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva.