Retas čia turi darbą, o jei ir turi, gali pasidžiaugti vos keliais šimtais eurų. Pensinio amžiaus žmonės verčiasi kone už centus, tad ir pasiūla parduotuvėse – skurdi, dažniausiai lentynose nugula pigiausios vienos ar kitos rūšies prekės.

Vėlyvą rytą, tik apie 10 valandą, Sibiro kaimuose įsikūrusių parduotuvių duris atveriančios pardavėjos dažnai turi ne tik pietų, bet ir vakarienės pertrauką. Darbai ūkyje nelaukia, tad pirmas įspūdis, kad tai – lyg mažytė ispaniška siesta, greitai lieka užmarštyje.

Vos įžengus vidun apima praeitin vejantis jausmas. Ir ne tik dėl netvarkingai lentynose ar tiesiog ant žemės išdėliotų prekių, prie elektroninių skaičiuotuvų, kuriuos naudoja reta pardavėja, vis dar guli ir mediniai skaitliukai, nors ne vienoje parduotuvėje galima atsiskaityti ir banko kortele.
Parduotuvėse, kuriose sunku apsisukti trims ar penkiems asmenims, galima rasti visko: nuo skalbimo ar siuvimo mašinų iki drabužių, nuo būtiniausių maisto produktų iki skalbimo ar valymo priemonių.

Vis dėlto lietuviams įprastos prekės – duonos – čia rasti nelengva, jei ir pavyksta, rinktis tenka iš vieno ar vos kelių kepalėlių. Dar prieš įžengiant į parduotuvę, ant durų pasitinka raštelis su pažymėtomis „duonos dienomis“ ir nurodytomis tiksliomis duonos atvežimo valandomis.
Vietiniai duonos patys nekepa, neaugina ir grūdų. „Jei pradėtume kepti duoną, reiktų ją ir užsiauginti – per daug darbo“, – kalba vietiniai ir tenkinasi šviesia duona, kurios galima įsigyti vietinėse parduotuvėse. Tiesa, pražiopsojusiems „duonos dieną“ tenka tenkintis likučiais arba laukti kitos laimingos dienos.

Jei pasiseks, kepalėlį šviesios duonos Sibiro kaimelių parduotuvėse įsigysite maždaug už 30 rublių (0, 42 euro). Lietuvoje už skalsią šešių rūšių grūdų raikytą duoną, kurią lentynoje galite rasti dar šiltą, tektų sumokėti apie 0,59 Eur (kainos lyginamos su internetinėje parduotuvėje „Barbora“ pateiktomis prekių kainomis – DELFI). Juodos duonos vietinėse parduotuvėse nėra.

Lentynose sunku rasti ir daržovių. Dažniausiai čia galima nusipirkti pomidorų, agurkų, kelias morkas ir svogūnus, vieną kitą vaisių. Už kilogramą pomidorų sibiriečiai moka apie 120 rublių (1,69 Eur), agurkų – 35 rublius (0,49 Eur), morkų – 60 (0,85 Eur). Lietuvių kišenes šios daržovės patuštintų panašiai: kilogramas pomidorų – apie 1,69, agurkų – 0,69, morkų – 0,33 euro.

Kai kur galima rasti arbūzų, jų kilogramas čia penkiais euro centais pigesnis nei Lietuvoje.

Kone visi sibiriečiai akimis sunkiai aprėpiamose savo valdose augina bulves, tad jų parduotuvėse – nė kvapo. Kai kurie prie namų įsikūrę šiltnamius, juose augina agurkų ar pomidorų. Vaismedžių – vos vienas kitas, parduotuvėse šviežių vaisių pasiūla skurdi. Užtat visur galima rasti džiovintų vaisių mišinį.

Jei pasiseks ir džiovintų vaisių maišelyje nepastebėsite besirangančių gyvių, kelis šimtus gramų šio skanėsto įsigysite už maždaug 105 rublius (1,48 Eur).

Šaldytuvuose sudėliotos dešros bei sūriai taip pat nedžiugina gausia pasiūla. Kilogramas „daktariškos“ dešros čia kainuoja nuo 240 iki 380 rublių (3,39–5,36 Eur), saliamio – apie 420 rublių (5,39 Eur).

Sūrio dažnoje parduotuvėje – tik viena rūšis. Už kilogramą lydyto sūrio gaminio, aptraukto plėvele ir suformuoto į dešrą, sumokėsite apie 240 rublių (3,39 Eur). Panašaus gaminio Lietuvos parduotuvėse galima įsigyti už 5,16 Eur.

Dideliuose padėkluose išdėliotus kiaušinius pardavinėja vienetais. Vieno kiaušinio kaina – 5 rubliai (0,07 Eur). Lietuvoje už dešimties nedidelių kiaušinių pakuotę kišenę patuštintumėte maždaug euru.

Prie įvairiaspalvių pakuočių pripratusias akis kiek bado birių maisto produktų pateikimas. Makaronai, ryžiai, grikiai ar avižiniai dribsniai čia parduodami perregimuose maišeliuose, į juos pardavėjos prekes suberia pačios. Kilogramas makaronų tokiame maišelyje – apie 42 rublius (0,59 Eur), grikių ar ryžių – 68 (0,96 Eur). Lietuvoje makaronų kaina panaši, o grikių ar ryžių – dvidešimt ar trisdešimt euro centų brangiau.

Vos dviem euro centais skiriasi druskos kilogramo kaina – Sibiro gyventojai už pakuotę druskos moka apie 31 euro centą, lietuviai – 33. Tačiau lietuviai pinigines plačiau atveria pirkdami identišką sodą – Lietuvoje ji kainuoja dešimčia euro centų brangiau.

Dideliu kainų skirtumu išsiskiria mėsos konservų pasiūla: vidutinio dydžio skardinę su jautienos ar kiaulienos konservais galima įsigyti ir už 42, ir už 140 rublių (nuo 0,60 iki 2 Eur). Ne daugiau nei 100 rublių (1,40 Eur) paklosite ir už skardinę arklienos konservų.

Arklienos mėsos naudojimas Sibire nėra naujiena, iki šių dienų šiose apylinkėse galima rasti buriatų tautos atstovų. Jie – pagrindiniai arklienos vartotojai.

Sausainiai, meduoliai ar vafliai taip pat susveriami po kilogramą ir į lentynas atgula perregimuose maišeliuose. Jų kainos svyruoja nuo 1,70 iki 2,60 euro. Lietuvoje už vos 180 gramų sveriančią įprastų sausainių pakuotę sumokėtumėte mažiausiai apie pusę euro.

Sibire pigesnė ir visame pasaulyje pamėgtų prekės ženklų produkcija: 1,5 l butelis gėrimo „Coca Cola“, „Fanta“ ar „Sprite“ – 78 rubliai (1,10 Eur), o Lietuvoje – apie 1,35 Eur.

Šaldytuvuose, kuriuose galima rasti ir sviesto, ir šaldytos mėsos, smaližių akis traukia vos 40 euro centų kainuojančios ledų porcijos.

Beje, retoje parduotuvėje galima rasti žalios mėsos. Dauguma vietinių augina pulkus kiaulių ir kitų naminių gyvulių. Tiesa, Jevdokimovo kaime sutiktos moterys guodėsi, kad ne visi vietiniai minta savo užaugintų gyvulių mėsa.

„Dauguma tingi skersti gyvulius, jiems lengviau juos gyvus parduoti ir nusipirkti mėsos parduotuvėje. Nors ir žino, kad valgo nekokybišką, neaiškios kilmės mėsą“, – pasakojo vietinės rusės.

Dažniausiai arbatą verdantys vietiniai ir parduotuvėse siūlo įsigyti įvairios rūšies arbatų, kava čia daugiausia tirpi. Už 100 porcijų arbatos pakuotę – 175 rubliai (2,47 Eur), vos keliais rubliais skiriasi ir 200 gramų tirpios kavos pakuotė. Lietuvoje už tokį kiekį kavos tektų mokėti nuo 7 iki 9 eurų.

Kainos stebina pažvelgus ir į buities ar higienos prekių lentyną. Higieniniai įklotai moterims Sibire kainuoja kone trečdaliu pigiau, skalbimo milteliai – 20–30 euro centų pigiau.

Didesniuose miesteliuose galima rasti ir didesnių parduotuvių, tačiau tai dar nereiškia, jog prekių pasiūla čia didesnė. Priešingai – akis bado pustuštės lentynos ir paskutines galiojimo laiko sekundes skaičiuojančios prekės.