Kadangi miestelis įsikūręs specialiai tam pastatytoje palapinėje, nuo lietaus čia pasislėpti esą užsuka ir patys vilniečiai, ir miesto svečiai. Dalis jų tik vaikštinėja ir stebi amatininkų darbą, kiti į edukacijas įsitraukia patys ar perka suvenyrus.

Tiesa, didelio prekių pasirinkimo čia nėra, nes dalis meistrų amatus tik demonstruoja, tačiau pritrūkusiems medinio šaukto, dubens ar norintiems pasipuošti austa tautine juosta amatininkai turi, ką pasiūlyti.

Tiek žmonių nesitikėjo

Amatų miestelyje audžianti Zina Stonienė iš Širvintų tikina, kad mažos, vaikų austos juostelės šiandien buvo išpirktos akimirksniu. „Oras lyg ir prastokas, bet žmonių netrūksta ir susidomėjimas tikrai didelis. Vaikučiai čia išaudę tokias plonytes juosteles, tai išpirko, vaikai patenkinti. Tada jiems yra ūpas ir paskatinimas austi“, – džiaugiasi moteris.

Zinos teigimu, pirkėjų gausu ir jie neapsiriboja suvenyrams tinkančioms juostelėmis, sau ir vaikams papuošti perka didesnes. Pašnekovė juokiasi, kad išpirko beveik viską, ką ji su kolegėmis buvo priaudusi: „Jetus mano, kaip išpirko. Pagalvojau, kad daugiau reikėjo prisiausti.“

Moteris sako, kad vaikų austos mažos juostelės kainuoja nuo 1 iki 3 eurų, o didesnių ir ilgesnių tautinių juostų kainos svyruoja tarp 5 ir 40 eurų.

Kad blogas oras į amatų miestelį atvijo daugiau smalsuolių tikino ir visai šalia Zinos prekiaujantis Viktoras iš Plungės: „Anšlagas. Matyt, nuo blogo oro visi čia slepiasi. Visi supuolė į palapinę. Šurmulys didžiausias, nespėjam suktis.“

Paklaustas, po kiek pradavinėja savo dirbinius, Viktoras patikino, kad medines menteles pardavinėja už 1,5 – 3 eurus, dubenėlių kainos svyruoja nuo 10 iki 20 eurų, klumpių pora atsieitų apie 50 eurų.

Pagrindiniai pirkėjai – užsienio lietuviai

Visi savo dirbiniais prekiaujantys amatininkai kaip susitarę tikino, kad pagrindiniai jų pirkėjai – užsienio lietuviai.

„Labai didelis susidomėjimas, buvo žmonės iš Australijos, iš Kanados, visi pasiėmė vizitines korteles. Nu neblogai perka. Negali sakyti, kad labai gerai, bet žmonės labai domisi ir nusiperka. Daugiau perka užsieniečiai, bet jie moka ir lietuvių kalbą. Kad ir ne taip gražiai, bet vis tiek. Sako: mes lietuviai“, – tikino kartu su 14–mečiu anūku Karoliu į mugę atvykusi Albina.

Prie šio stalo beržinę pjaustymo lentelę galima įsigyti už 8 eurus, uosinę – 9. Medinių statinių kainos svyruoja nuo 20 iki 100 eurų. Medinės mentelės po 0,5–1 eur.

Medžio dirbinius gaminančio Karolio vertinimu, prekyba vyksta sklandžiai, esą perka daugiau nei, pavyzdžiui, Dzūkijoje.

„O ar pirkėjų neatbaido prastas oras?“ – domiuosi. „Blogesnė prekyba vyksta, kai šilta“, – patikina Karolis, o jo močiutė dar priduria, kad jei liautųsi lyti, oras būtų puikus, nes jau yra išvargusi nuo karščių.

DELFI primena, kad tradicinių amatų miestelis veiks kelias dienas. Į jį kviečiami ne tik norintys įsigyti rankų darbo gaminių, bet ir norintys išbandyti tokius amatus kaip audimas, medžio drožimas, molio lipdymas, šiaudinių sodų gaminimas ir kt. Šiandien taip atidaryta ir liaudies meno paroda Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje. Joje dalyvauja 550 tautodailininkų, pristatoma 2000 tautodailės darbų.