Naktį iglu lieka tik svečiai

Jau nuo 2001 metų Laplandijos gūdumoje, 200 kilometrų už poliarinio rato, gruodžio mėnesį iškyla Ledo viešbutis. Jis čia stūkso iki tol, kol ledo neištirpina saulė. O tirpinti tikrai yra ką. Kaip pasakoja Joanna, viešbučio sienos yra net 2 metrų storio. Toks didelis sluoksnis ledo bei sniego užtikrina, kad viešbutyje temperatūra visą laiką laikysis tarp 0 ir 5 laipsnių šalčio, nors ir lauke bus trigubai šalčiau.

Jau nuo 2001 metų Laplandijos gūdumoje, 200 kilometrų už poliarinio rato, gruodžio mėnesį iškyla Ledo viešbutis. Jis čia stūkso iki tol, kol ledo neištirpina saulė.

Kiekvienais metais viešbutis visiškai ištirpsta, o tai leidžią kaskart sukurti naują tematiką. Šio sezono tema – „Sostų karai“. Tad taip ir nutinka, kad mūsų grupelė serialo gerbėjų mindžikuoja prie įėjimo ir bando nuspręsti, ar tikrai esame pasiryžę tokioms ekstremalioms nakvynės sąlygoms.

Ilgai svarstyti nereikia, nes iškart prisistato gidė prancūzė Julia, kuri nebeleidžia dvejoti ir vedasi į viešbučio gilumą. „Kaip žinote, viešbutis kiekvieną lapkričio mėnesį yra pastatomas iš naujo. Kiekvieną kartą jis yra kitoks, tačiau šis mėlynas koridorius yra mūsų tradicija“, – pasakoja prancūzė.

Milžiniškas iglu viešbutis, sako Julia, yra apšviečiamas LED lempučių pagalba, mat, šios neįkaista ir netirpina ledo. „Apšvietimo laidus paslepiame naudodami savo specialius klijus – sniegą ir vandenį“, – juokiasi prancūzė.

Žingsniuojame gilyn į viešbutį. Iglu puikiai izoliuoja išorinį garsą, tad einant girdime tik savo kvėpavimą bei žingsnius ant sniego. Julia iškart įspėja, kad po 22 valandos viešbutyje nebeliks nė vieno darbuotojo, tad naktį svečiai praleidžia visiškai vieni. Šiąnakt jų bus tik 12. Anot Julia, viešbutyje yra 16 kambarių, kurie yra įrengti pagal skirtingas „Sostų karų“ scenas. Kambariai, sako Julia, neturi durų – jos tiesiog prišaltų.

Laplandija
Julia iškart įspėja, kad po 22 valandos viešbutyje nebeliks nė vieno darbuotojo, tad naktį svečiai praleidžia visiškai vieni. Šiąnakt jų bus tik 12.

Sunaudoja 400 tūkstančių kilogramų ledo

„Ledą „Snowvillage“ statyboms imame iš upės. Ledas yra renkamas kovo mėnesį, kad lapkritį galėtume pastatyti viešbutį. Visą vasarą ledą laikome šaltuose konteineriuose“, – pasakoja gidė.

Kasmet viešbučio statyboms yra sunaudojama apie 400 tūkstančių kilogramų ledo. Julia sako, kad ledas imamas iš upės, nes jis būna skaidrus.

Ledo skulptūras pagaminti atvyksta menininkai iš viso pasaulio. Šiemet viešbutyje darbavosi ir lietuvis Andrius Petkus.

Tris savaites ledo viešbutį dekoravęs lietuvis sukūrė ne tik įvairių sniego ir ledo skulptūrų, bet ir spėjo įrengti vieną iš turistams skirtų kambarių. Reikia pripažinti, ne patį jaukiausią: ant sienos išskaptuotas numirėlio veidas švytinčiomis akimis. Drakono galva jam įsiminė labiausiai – tai stambi skulptūra, esanti svarbioje salėje, taigi ją įsidėmės išties daug viešbutyje apsilankiusių „Sostų karų“ gerbėjų ir kitų turistų.

Anot Julia, didžiausią ledo skulptūrą skaptavo du rusai. Jiems, sako gidė, prireikė tik 10 dienų, kad padarytų įspūdingą drakoną. „Menininkai tiesiog nusifotografavo sceną iš serialo ir iš to padarė šį drakoną“, – sako Julia.

Naudojame tik dirbtinį sniegą. Jo tenka pagaminti net 20 milijonų kilogramų kasmet. Tai daug sniego.
Julia

Tačiau prieš darant skulptūras, pirmiausia, yra pagaminamas pats iglu. „Naudojame tik dirbtinį sniegą. Jo tenka pagaminti net 20 milijonų kilogramų kasmet. Tai daug sniego“, – šypsosi mūsų gidė.

Laplandija

„Snowvillage“ ledo viešbutis, sako Julia, yra gaminamas kaip didelis iglu. „Reikia didelio oro baliono. Jis yra spaudžiamas, kad išsipūstų į iglu tinkamą formą. Turime aparatą, kuris purškia dirbtinį sniegą aplink balioną ir jį spaudžia prie oro baliono su metaliniu rėmu. Yra ir darbininkai, kurie pasirūpina, kad sniego ant baliono pasiskirstytų vienodai. Jie taip pat vaikšto ant sniegu apdėto oro baliono ir trypia – tokiu būdu jie pašalina oro tarpus. Jei liktų oro tarpų, konstrukcija nebūtų saugi, iglu galėtų sugriūti.

Kai jau visas oro balionas turi tolygiai sniego, palaukiame kelias valandas. Balionas viduje išsileidžia ir mums jį reikia ištraukti. Turime mašiną lauke su metaliniu skrituliu – taip pagaminamos durys ir ištraukiame balioną“, – pasakoja Julia ir vis pabrėžia, kad tokiam darbui reikia daug kantrybės.

Laplandija

Iglu, kuriame yra drakono skulptūra, padarė per 3 dienas. „Dar reikėjo 10 dienų drakonui. Taigi, užtrukome beveik 2 savaites, kad padarytume tik šį kambarį. Visą „Snowvillage“ užtrunka padaryti 5 savaites. Tai tikrai daug darbo“, – sako Julia.

Laplandija

Kaina priklauso nuo sezono

Viešbutyje, sako Julia, apsistoti galima nuo gruodžio iki balandžio vidurio. Tikslios sezono pabaigos nėra, viskas priklauso nuo oro sąlygų. Kaina taip pat priklauso nuo sezono laiko – sezono pradžioje, sako Julia, už kambarį nakčiai gali tekti sumokėti 500 eurų, tačiau balandį kaina gali nukristi iki 350 eurų.

Dar reikėjo 10 dienų drakonui. Taigi užtrukome beveik 2 savaites, kad padarytume tik šį kambarį. Visą „Snowvillage“ užtrunka padaryti 5 savaites.
Julia

„Kaina yra fiksuota kambariui nakčiai. Galite miegoti vienas ir vis tiek mokėsite 500 eurų, galite miegoti 2 ir vis tiek bus 500 eurų. Turime ir 5 vietų kambarius, tad visi mokėtų po 100 eurų“, – sako gidė. Beje, „Snowvillage“ kasmet turi ir koplyčią, kurioje žmonės gali susituokti.

Laplandija

Viešbučio koridorių gūdumoje slepiasi ir ledo baras. Čia svečiai gali šaltus gėrimus gerti iš ledo taurelių. Julia juokiasi, kad jei tik svečiai nori, tai taures gali pasiimti į namus.

Visai netoli baro yra Geležinis sostas. Aišku, priešingai nei sako jo pavadinimas, sostas padarytas iš ledo. Ant jo sėsti, sako Julia, negalima. „Tačiau naktį jūs čia liksite vieni. Mes žinome, kad vis tiek sėsite ant jo, tad darykite tą atsargiai, nes jis labai slidus“, – juokiasi gidė.

Viešbutyje taip pat yra ledo viešbutis. Viskas yra padaryta iš ledo, tad ant kėdžių tenka dėti avikailius, o ant stalo – medinius padėklus, kad karšti indai neištirpdytų stalo.

Prieš miegą praustis negalima

Po ekskursijos po viešbutį ir vakarienės ateina metas miegui. Julia parodo, kad pirmiausia ant čiužinio reikia patiesti savo žieminį kombinezoną, tada nusiauti batus, juos įkišti vienas į kitą, kad ryte jie būtų ne tokie šalti. Reikia nusirengti iki apatinių termo rūbų. Nusirengtus rūbus reikia sukišti į miegmaišį, kad ryte jie nebūtų šalti.

Kaina yra fiksuota kambariui nakčiai. Galite miegoti vienas ir vis tiek mokėsite 500 eurų, galite miegoti 2 ir vis tiek bus 500 eurų. Turime ir 5 vietų kambarius, tad visi mokėtų po 100 eurų.
Julia

Tai padarius, laukia sudėtingoji dalis – pirmiausia, reikia įlįsti į vidinį miegmaišį, o tada į išorinį ir pasirūpinti, kad neliktų jokių didelių tarpų, per kuriuos į miegmaišio vidų galėtų patekti šalto oro.

Laplandija

Julia perspėja, kad naktį laukia mūsų du galimi scenarijai: arba miegosime labai gerai, arba labai blogai. Vienas iš pagrindinių klausimų – ką daryti užsinorėjus į tualetą? Julia nusijuokia ir sako, kad geriau neužsinorėti, o jau užsinorėjus, greitai į jį bėgti. Tačiau prieš bėgant reikia pasirūpinti, kad miegmaišis liktų užtrauktas – antraip dings visa sukaupta šiluma.

Beje, praustis prieš miegą mūsų gidė neleido. „Per dieną ant jūsų kūno susidaro purvo sluoksnis. Jo nusiplauti negalima, nes jis suteikia vis šiek tiek šilumos. Žinau, kad nėra malonu, bet prieš miegą nesiprauskite. Tai galėsite padaryti ryte“, – paaiškino Julia.

Laplandija
Julia perspėja, kad naktį laukia mūsų du galimi scenarijai: arba miegosime labai gerai, arba labai blogai. Vienas iš pagrindinių klausimų – ką daryti užsinorėjus į tualetą? Julia nusijuokia ir sako, kad geriau neužsinorėti, o jau užsinorėjus, greitai į jį bėgti. Tačiau prieš bėgant reikia pasirūpinti, kad miegmaišis liktų užtrauktas – antraip dings visa sukaupta šiluma.

Koks miegas tokiame šaltyje? Nors miegmaišiai kokybiški, veidas vis tiek truputį šąla, tad teko visa galva sulįsti į miegmaišį. Šalčiausia pasidarė jau prieš 8 valandą ryto – tada jau šaltis pradėjo, rodos, skverbtis į kaulus. Tačiau viešbučio darbuotojai visus pažadina 8 valandą ryto su karštu tradiciniu uogų gėrimu bei praneša, kad mūsų laukia pirtis.

Pažadinti atėjęs darbuotojas praneša, kad naktį temperatūra buvo nukritusi iki 5 laipsnių šalčio.

Tiems, kuriems tokia nakvynė atrodo per daug ekstremali, bet vilioja išvysti ledo skulptūras, yra ir kita galimybė – tiesiog dieną aplankyti ledo viešbutį bei išvysti „Sostų karų“ pasaulį lede: drakonus, baltuosius klajūnus ir Geležinį sostą.

„Sostų karų“ paskutinis sezonas startuos jau balandžio 15 dieną, o garsiausią pasaulio serialą galite stebėti per „Telia“ išmaniąją televiziją.