Išskyrė pirmaujančius Europoje

Europos komisijos atstovybės Lietuvoje atstovė Agnė Kazlauskaitė patikino, jog gaminantiems vartotojams ES valstybėse labiausiai rūpi elektra, gaminama iš atsinaujinančių išteklių. Gyvenamųjų namų sektoriuje dominuoja elektros energijos gamyba pasitelkiant saulę.

Energetikos ministro patarėjas Rytis Kėvelaitis išskyrė penkias gaminančių vartotojų Europos Sąjungoje lyderes: „Ryškiausios yra penkios šalys – Vokietija, Austrija, Nyderlandai, Jungtinė Karalystė ir Belgija. Austrija ir Vokietija galbūt net dar labiau yra pažengusios daugiabučių gyventojų – gaminančių vartotojų srityje.”

Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA) tarybos prezidentas Vitas Mačiulis išskyrė tris Europos valstybes, pirmaujančias gaminančių vartotojų saulės energetikos srityje: „Pirmūnais laikome Nyderlandus. Tas procesas pas juos jau įsivažiavęs. Antrieji danai, tretieji – belgai. Vokietija saulės energetikoje taip pat yra neabejotinas lyderis. Vienam gyventojui Vokietijoje, instaliuotos saulės galios tenka apie 520 vatų, o pas mus – 28 vatai. ”

A. Kazlauskaitė teigia, jog daugiausia elektros energijos fotovoltiniu metodu gyvenamųjų pastatų sektoriuje pagaminama Vokietijoje, taip pat nemažai Italijoje, Belgijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Kodėl įvyko proveržis?

V. Mačiulis tikina, jog ES šalyse gaminančių vartotojų proveržiui įtakos padarė ir ekonominis rodiklis – brangi elektros kaina. Tačiau reiktų išskirti ir tikslingą valstybių politiką, kuri skatina žaliąją energetiką: „Danai bene pirmieji pareiškė, jog jie jau 2050 metais nenaudos energijos, pagamintos iš iškastinio kuro. Reiktų pažymėti, kad šis procesas Nyderlanduose įgavęs pagreitį todėl, jog šalyje yra išties labai brangi elektra. Jeigu yra didelė mažmeninės elektros kaina, tuomet, sau gamindamas elektrą, tu gauni didesnę naudą.“

Kiekvienoje ES šalyje egzistuoja skirtingos gaminančių vartotojų reglamentavimo sistemos, vienos narės turi daugiau patirties, kitos mažiau. A. Kazlauskaitė teigia, jog pagamintos saulės elektros energijos vartojimo reglamentavimas taip pat labai skiriasi ir dažnai keičiasi: „Sunku pasakyti, kurios valstybės narės reglamentavimo sistema pažangiausia. Kai kurios valstybės narės yra labiau pažengusios vienur, pavyzdžiui, savo pagamintos elektros energijos vartojimo daugiabučiuose namuose srityje, bet atsilieka kitur.“

Lietuvoje gaminantiems elektros energiją vartotojams taikoma dvipusė apskaita. V. Mačiulis teigia, jog pagaminamos elektros energijos apie 30 proc. yra panaudojama iš karto, tačiau likusius 70 proc. jau reikia kažkur „padėti”, tam ir naudojama dviguba apskaita.

„Nors Vokietija yra saulės energetikos lyderis, tačiau joje nėra dvipusės apskaitos. Dvigubos apskaitos principas leidžia energiją atiduoti ir ją vėliau susigrąžinti – tai turėtume laikyti didele paskata gaminantiems vartotojams, nes tiesiog kaupti pasigamintą energiją kažkokiuose akumuliatoriuose šiuo metu yra labai brangu“, – pasakoja V. Mačiulis.

A. Kazlauskaitė tikina, jog praeityje ES valstybėse pradėti taikyti supirkimo tarifai paskatino saulės elektrinių įsirengimą, tai buvusios geros investicijos pavieniams piliečiams: „Galimybė sumažinti sąskaitas už elektros energiją yra svarbus pavienių piliečių investicijų veiksnys.

Vis dėlto šioje srityje veikia ir skirtingi kultūriniai veiksniai. Kai kuriose valstybėse narėse, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Danijoje, yra populiaresni kooperatyvai ir bendros investicijos.“

Ko galime pasimokyti?

Europos Saulės energijos organizacijos (angl. Solar Power Europe organization – DELFI) atstovė Kristina Thoring teigia, jog apie 83 proc. Europos Sąjungos namų ūkių gali tapti potencialiais elektros energiją gaminančiais vartotojais: „Tai sudaro maždaug 187 milijonus namų ūkių, gaminančių švarią atsinaujinančią energiją savo namuose.

Prancūzija veržiasi į priekį saulės energijos vartojimo srityje. Neseniai atlikto tyrimo metu 76 proc. prancūzų teigė, kad norėtų gaminti ir vartoti energiją. Į tai atsižvelgdama, Prancūzijos Vyriausybė planuoja supaprastinti taisykles ir palengvinti elektrinių įsidiegimo procesus.

Praėjusiais metais Vokietijoje Parlamentas patvirtino naują nuostatą dėl „nuomininkų“ saulės energijos tiekimo. Šios naujos taisyklės suteikia nuomininkams teisę gaminti elektros energiją pasitelkiant saulę ant nuomojamų stogų.

Švedijos energetikos agentūra paskelbė, jog sukūrė saulės energetikos patarėjų komandą, kuri paskatins saulės elektrinių sistemų įrengimą tarp gyvenamųjų namų savininkų. Konsultantai dirbs kartu su šimtais vietos savivaldybių ir gyvenamųjų namų bendrijų tam, kad išaugintų didesnį skaičių gaminančių vartotojų šalyje.

Tai tik keli pavyzdžiai, tačiau šios šalys taiko tokias politikos priemones, siekdamos prisitaikyti prie populiarėjančios tendencijos ir įgyvendinamos atsinaujinančios energetikos tikslus.“

V. Mačiulis teigia, jog Lietuvoje gaminančių vartotojų skaičius išaugtų tuomet, jei pabrangtų elektra: „Santykinai, Lietuvoje mažmeninė elektros kaina yra pigi, bet ji neabejotinai turi brangti, nes ir Lietuva pamažu turi pereiti į protingas ribas. Taigi, jei elektros kaina mažmenininkams kiltų, didėtų ir elektros energijos savarankiškos gamybos aktualumas.

Manau, jog papildomo specialaus skatinimo, gal net ir nereikia, jei tu gali atiduoti ir susigrąžinti pagamintą elektros energiją.“