Inauguracijos išvakarės

Dieną prieš inauguraciją, sausio 19-ąją, išrinktasis prezidentas D. Trumpas ir išrinktasis viceprezidentas Mike‘as Pence‘as padėjo vainiką Arlingtono nacionalinėse kapinėse. Vėliau prie Linkolno memorialo įvyko koncertas „Make America Great Again!“.JAV sostinėje imtasi griežtų saugumo priemonių.

Inauguracijos data

Inauguracija vyks šiandien. 2017 m. sausio 20 d.

Inauguracijos ceremonijos eiga

Senatoriui Roy Bluntui paskelbus ceremonijos pradžią, bus perskaityta keletas skaitinių, ceremonijos dalyviai ir svečiai susikaups maldai, o vėliau išklausys Misūrio valstijos universiteto choro giedamų giesmių. Vadovaujant Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo teisėjui Clarence‘ui Thomui, priesaikos žodžius tars išrinktasis viceprezidentas Mikea‘as Pence‘as. Mormonų Tabernakulio chorui sugiedojus giesmę, priesaiką duos išrinktasis prezidentas D. Trumpas. Prezidentą prisaikdins Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas.

Po priesaikos D. Trumpas kreipsis į šalies piliečius pasakydamas inauguracinę kalbą. Tada bus perskaityta dar keletas skaitinių, išklausytas palaiminimas. Ceremonijos pabaigoje bus giedamas JAV nacionalinis himnas.

Sausio 20 diena, penktadienis

8 val. 30 min. (15 val. 30 min.) D.Trumpas ir M. Pence’as kartu su šeimomis dalyvaus pamaldose vos už kelių žingsnių nuo Baltųjų rūmų esančioje Šv. Jono episkopalinėje bažnyčioje.

Po mišių prezidentas Barackas Obama ir pirmoji ponia Michelle Obama sutiks D.Trumpą ir jo žmoną Melanią Baltuosiuose rūmuose ir drauge išgers arbatos.

Tuomet abi poros vienu kortežu vyks į Kapitolijų.

9 val. 30 min. Kapitolijaus vakarinėje pusėje inauguracijos ceremoniją pradės muzikiniai pasirodymai. Koncertuos ir šokio grupė „The Rockettes“, tačiau tikslus pasirodymų laikas dar nepaskelbtas.

Tarp inauguracijos ceremonijos svečių bus Kongreso nariai, Aukščiausiojo Teismo teisėjai, diplomatai ir iškilūs visuomenės veikėjai. Žinoma, kad dalyvaus buvę prezidentai Jimmy Carteris , George’as W. Bushas ir Billas Clintonas, taip pat buvusi D.Trumpo varžovė prezidento rinkimuose Hillary Clinton.

Buvęs prezidentas George’as H. W. Bushas ceremonijoje nedalyvaus dėl silpnos sveikatos – trečiadienį jis buvo paguldytas į ligoninės Hjustone intensyviosios terapijos skyrių dėl plaučių uždegimo.

11 val. 30 min. Įžanginės kalbos. Religinių lyderių invokacijos.

M. Pence’ą prisaikdins Aukščiausiojo Teismo teisėjas Clarence’as Thomasas.

Vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku) D.Trumpas duos prezidento priesaiką. Priesaiką priims JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas.

Davęs prezidento priesaiką D.Trumpas pasakys inauguracinę kalbą.

Religiniai lyderiai suteiks palaiminimą.

16-metė Jackie Evancho sugiedos valstybės himną.

12 val. 30 min. (19 val. 30 min.) ceremonija baigsis.

Po ceremonijos, laikantis tradicijos, D.Trumpas ir M. Pence’as dalyvaus Kongreso pietuose Kapitolijuje.

Nuo 15 val. iki 17 val. numatytas inauguracijos paradas. Naujasis prezidentas kartu su viceprezidentu nueis 2,4 km Pensilvanijos aveniu nuo Kapitolijaus iki Baltųjų rūmų, lydimi maždaug 8 tūkst. parado dalyvių. Tarp parado dalyvių bus visų JAV kariuomenės rūšių karių, vidurinių mokyklų ir universitetų ansamblių, raitelių, gelbėjimo tarnybų atstovų, veteranų organizacijų narių ir netgi traktorių brigada.

Nuo 19 val. iki 23 val. D.Trumpas ir M. Pence’as kartu su žmonomis pasirodys trijuose inauguracijai skirtuose oficialiuose pokyliuose. Du iš jų vyks Walterio E. Washingtono konferencijų centre, o trečiasis – Nacionaliniame statybos muziejuje. Visame mieste taip pat vyks virtinė pusiau oficialių ar neoficialių inauguracinių pokylių.

Sausio 21 diena, šeštadienis

Nuo 10 val. iki 11 val. D.Trumpas ir M.Pence’as dalyvaus mišiose Vašingtono nacionalinėje katedroje, kurias celebruos skirtingų konfesijų dvasininkai.

Priesaika

Sausio 20 d. vidudienį (19 val. Lietuvos laiku) ant Jungtinių Valstijų Kapitolijaus laiptų D. Trumpas tars priesaikos žodžius ir bus prisaikdintas 45-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu.

D. Trumpo priesaiką priims Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas.

Priesaika skambės maždaug taip:

„Aš, Donaldas Johnas Trumpas, iškilmingai prisiekiu sąžiningai eiti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento pareigas, būti ištikimas Jungtinių Amerikos Valstijų Konstitucijai, visomis išgalėmis ją saugoti ir ginti. Tepadeda man Dievas.“

Išrinktasis viceprezidentas M. Pence‘as bus prisaikdintas kiek anksčiau nei D. Trumpas.

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas per inauguracijos ceremoniją prisieks laikydamas ranką ant dviejų Biblijų.

Viena iš jų – Biblija, ant kurios padėjęs ranką prieš 156 metus prisiekė Abrahamas Lincolnas. Ši Šventojo Rašto knyga taip pat buvo naudojama per kadenciją baigiančio Baracko Obamos inauguraciją.

Antroji – Biblija, kurią D.Trumpas saugo nuo pat vaikystės. Ją 1955 metais jam padovanojo motina sekmadieninės mokyklos baigimo proga. Kaip pranešė inauguracijos organizatoriai, šios dvi knygos „D.Trumpo šeimai ir šaliai turi ypatingą reikšmę“.

Prisaikdintojo prezidento kreipimasis

Po prisaikdinimo D. Trumpas pasakys inauguracinę kalbą. Kaip ir visų ankstesnių prezidentų inauguracinės kalbos, ji bus įtraukta į šalies istoriją.

16-asis Jungtinių Valstijų prezidentas Abrahamas Lincolnas sakydamas inauguracinę kalbą kreipėsi į pilietinio karo nuniokotą šalį skatindamas užgniaužti pagiežą ir brandinti geraširdiškumą.

32-asis šalies prezidentas Franklinas Rooseveltas Didžiosios depresijos iškankintus žmones tikino, kad bijoti reikia tik savęs pačių, o 35-asis prezidentas Johnas F. Kennedy skatino amerikiečius „klausti, ne ką šalis gali duoti jiems, bet ką jie gali duoti šaliai“.

Inauguracinės kalbos trukmė griežtai neapibrėžta, tačiau jei D. Trumpas vadovausis B. Obamos pavyzdžiu, kreipimasis turėtų trukti maždaug 20 minučių.

JAV rinkimų istorija

Inauguracijos ceremonijos dalyviai ir svečiai

Be Donaldo Trumpo, taip pat jo ir Barcko Obamos šeimų, inauguracijos ceremonijoje žada dalyvauti keli buvę Jungtinių Valstijų prezidentai. Pirmasis apie tokį sprendimą pranešė 39-asis šalies prezidentas Jimmy Carteris. Kiek vėliau prie jo prisijungė ir George‘as W. Bushas, taip pat jo administracijai priklausęs viceprezidentas Dickas Cheney. Ceremonijoje tikimasi sulaukti ir buvusio prezidento Billo Clintono bei jo žmonos, kandidatės į prezidento postą 2016-ųjų metų rinkimuose, Hillary Clinton. Kaip pranešė George‘o H. W. Busho atstovas, 41-asis šalies prezidentas ceremonijoje nedalyvaus dėl silpnos sveikatos.

Inauguraciją taip pat stebės iškilūs bažnyčios atstovai – Katalikų bažnyčios kardinolas Timothy Dolanas ir evangelikų dvasininkas Franklinas Grahamas.

D. Trumpas paragino savo šalininkus siekti didžiausio visų laikų dalyvių skaičiaus rekordo, bet iškilmių rengėjų manymu, inauguracijos renginiuose turėtų dalyvauti maždaug 800 tūkst. žmonių, o tai yra gerokai mažiau nei per pirmąją prezidento B. Obamos inauguraciją.

Renginiai po inauguracinės kalbos

D. Trumpas stebės iškilmingą inauguracijai skirtą paradą, o vėliau grįš į Baltuosius rūmus. Tą patį vakarą D. Trumpas dalyvaus inauguracijos proga surengtose iškilmėse.

Iškilmingo parado dalyviai

Numatyta, kad parade dalyvaus šalies mokyklų ir koledžų paradiniai orkestrai, policijos padaliniai, pražygiuos šalies ginkluotųjų pajėgų bei įvairių šalyje veikiančių organizacijų atstovai: „Boy Scouts of America“ skautai, „Wounded Warrior Project“ nariai ir kt. Visų parado dalyvių sąrašas skelbiamas specialioje interneto svetainėje.

Inauguracijos ceremonijoje dalyvausiantys atlikėjai

Į ceremoniją pakviestų atlikėjų sąrašas šiemet kiek kuklesnis – tokio garso žvaigždžių, kaip per ankstesnių prezidentų inauguracijas, šių metų renginiuose neišvysime. Inauguracijai skirtuose koncertuose pasirodys roko grupė „Three Doors Down“, kantri dainininkas Toby Keithas, „The Rockettes“ šokėjos, Mormonų Tabernakulio choras ir kt. Nacionalinį himną giedos Jackie Evancho, prieš kelis metus laimėjusi antrą vietą televizijos projekte „America’s Got Talent“.

Įdomu, kad pats D. Trumpas pareiškė jokių įžymybių per inauguraciją matyti nepageidaujantis. Apie tai jis pranešė eiline „Twitter“ žinute: „Vadinamosios aukščiausio lygio žvaigždės, žinoma, nori būti bilietų į inauguraciją. Bet ką gero jos padarė Hillary? NIEKO. Aš noriu matyti ŽMONES!“

Organizacinio inauguracijos komiteto pirmininkas Tomas Barrackas žadėjo, kad ceremonijoje bus juntamas „subtilus jausmingumas“ ir „poetinis pakilumas“.