Jo ir Hillary Clinton nuomonės dėl ginklų įsigijimo, laikymo ir nešiojimosi tvarkos išsiskyrė. Dėl šios, antrosios JAV Konstitucijos pataisos, nesutaria ir daugybė amerikiečių.

Keliaujant po Ameriką DELFI projekto „Amerika renkasi“ metu, daugelis kalbintų žmonių, remiančių vieną ar kitą kandidatą, savo pasirinkimą argumentavo ir kandidatų požiūriu į antrąją Konstitucijos pataisą. Vieni teigė, kad nuolat pasikartojantys ginkluoti išpuoliai JAV – puikiausias įrodymas, kad ginklų įsigijimo procedūra nėra tinkama. D. Trumpo rėmėjai gynė šią konstuticijos pataisą ir kiekvieno amerikiečio teisę į ginklą. „Aš nenoriu, kad mano dukra augtų šalyje, kurioje ji negalės apsisaugoti“, – sakė respublikonų kandidatą remianti Debora.

„Kuomet kalba pakrypsta apie ginklų draudimą, mūsų teisių panaikinimą, H. Clinton turi ką pasakyti. Čia ji turi didelių planų. <…> Gink savo teises, nugalėk Hillary“, – skelbia plakatas prie įėjimo į seniausią Majamio ginklų parduotuvę ir šaudyklą.

Ginklų parduotuvė JAV

DELFI teiravosi čia dirbančių žmonių, kokia yra ginklų įsigijimo, laikymo ir nešiojimosi tvarka.

Kalašnikovas aštuoniolikmečiui

Parduotuvės langai neperšaunami, o grotuotos durys turi automatinį blokavimo mechanizmą. Viduje visai kita atmosfera – ant grindų patiestas kilimas, girdisi sieninio laikrodžio tiksėjimas, klientams pasiūloma kavos ar vandens. Tokią namų nuotaiką savo parduotuvėje kuria vengrė Piroška Torok. Jai čia talkininkauja prieš kelis mėnesius iš Budapešto atvykęs tautietis Gergo.

Floridoje ginklų reguliavimo tvarka yra gana liberali. Tvarka šalyje priklauso nuo kiekvienos valstijos, tačiau daugiau ar mažiau, visur yra panaši. Gergo demonstruoja aplikaciją savo telefone, kuri leidžia sužinoti apie galiojančias ginklų nešiojimosi taisykles skirtingose valstijose.

Ginklų parduotuvė JAV

Ja vyras naudojasi keliaudamas, nes savo pistoletą „Glock“ prie diržo segi visada.

Parduotuvėje išdėliota daugybė įvairių ginklų – pistoletai, revolveriai, pusiau automatiniai, lygiavamzdžiai ir graižtviniai šautuvai. Pistoletų kainos prasideda nuo 340 JAV dolerių.

ei žmogaus praeitis yra „švari“, jis nėra įvykdęs tam tikrų pažeidimų, yra JAV pilietis ar „žalią kortą“ turintis rezidentas, jis ginklą įsigyti gali tikrai labai paprastai. Pusiau automatiniai, lygiavamzdžiai ar graižtviniai šautuvai yra parduodami asmenims nuo 18-os metų. O pistoletai ir revolveriai – nuo 21-erių.
Ginklų parduotuvės savininkė Piroška

Tarkime, jei jums yra 18 metų ir jūs norite įsigyti pusiau automatinį „Kalašnikov“, jums tereikia užpildyti formą internetu. Jūsų duomenys ir charakteristika yra patikrinama ir, jei jūs iki tol neturėjote tam tikrų prasižengimų, savo „Kalašnikov“ pasiimti galite dar tą pačią dieną. Ginklo registracijai pakanka ir vairuotojo pažymėjimo.

„Jei žmogaus praeitis yra „švari“, jis nėra įvykdęs tam tikrų pažeidimų, yra JAV pilietis ar „žalią kortą“ turintis rezidentas, jis ginklą įsigyti gali tikrai labai paprastai. Pusiau automatiniai, lygiavamzdžiai ar graižtviniai šautuvai yra parduodami asmenims nuo 18-os metų. O pistoletai ir revolveriai – nuo 21-erių“, – aiškina parduotuvės savininkė. Ji sutinka, kad atrodo kiek keista, jog pilnametystės sulaukęs jaunuolis gali įsigyti šautuvą, o pistoleto dar ne.

Perka ir vyrai, ir moterys

Taisyklių dėl ginklų laikymo namuose Floridos valstijoje nėra. Anot P. Torok, yra tik rekomendacinio pobūdžio instrukcijos, jei namuose, kuriuose bus laikomas ginklas, yra vaikų: „Jei nori laikyti užtaisytą ginklą namuose po pagalve – prašom“.

Norintys ginklą nešiotis su savimi, turi turėti atskirą licenciją. Ji Floridoje išduodama praėjus trumpus ir nesudėtingus mokymus bei galioja septynerius metus.

Parduotuvės klientai įvairiausi – vyrai ir moterys, norintys įsigyti ginklą savigynai, medžioklei, sportiniam šaudymui ar kolekcionavimui.

Ginklų parduotuvė JAV

Prie Gergo ir Pirožkos juosmens taip pat yra pistoletai. Gergo pademonstruoja ir kulkas, kuriomis užtaisytas jo ginklas. Tai besiplečiančios ir audiniams didesnę žalą darančios „tuščio smaigalio“ (angl. „Hollow point“) tipo kulkos. Pasak pašnekovo, gyvendamas Europoje šių šaudmenų įsigyti negalėjo, nes jie yra uždrausti.

Parduoti savo turimą ginklą JAV taip pat nesudėtinga. Tai atlikti galima įvairiose šaudyklose, ginklus superkančiose parduotuvėse ar tiesiog susitikus asmeniškai su pirkėju ir užpildžius perregistravimo formą. JAV draudžia ginklus nešiotis į vietas, kuriuose yra parduodamas alkoholis.

Amerikiečio atributas

Teiraujuosi pašnekovų, kokia jų nuomonė apie antrąją JAV Konstitucijos pataisą, bei
daugelio amerikiečių pritarimą H. Clinton išsakytai minčiai: „Kuo daugiau ginklų, tuo daugiau problemų“.

Gergo teigimu, ginklas yra neatsiejamas amerikiečio atributas – toks kaip valstybės vėliava ar automobilis.

„Mes labai bijojome, kad demokratų kandidatė netaptų prezidente. Žinote, jau išgyvenome sugriežtintą ginklų įsigijimo bei nešiojimosi tvarką jos vyro prezidentavimo laikotarpiu. Pastebiu tendenciją – kuomet parduodama mažiau ginklų, jų eksploatavimo taisykles yra sugriežtinamos, kriminalinė situaciją regione iškart pablogėja“.

Gergo teigimu, ginklas yra neatsiejamas amerikiečio atributas – toks kaip valstybės vėliava ar automobilis.

Parduotuvė taip pat turi ir šaudyklą, į kurią atvykti galima su savo ginklu. Gergo pastebėjimu, tai labai mėgstama veikla Amerikoje: „Žmonės pašaudyti atvyksta net per pietų pertrauką. Iš jos jie išeina šypsodamiesi“.