Tauragės ekonominės policijos pareigūnai, gavę informacijos, kad visoje Vakarų Lietuvoje savo produkcija – rūkytais mėsos gaminiais – prekiaujanti bendrovė slepia pajamas ir tokiu būdu išvengia dalies mokesčių, ėmė slapta domėtis šios įmonės veikla. Kol ikiteisminis tyrimas nebaigtas, pareigūnai neviešina bendrovės pavadinimo, tačiau sako, kad ji gerai žinoma ne tik Tauragėje.

Šimtai tūkstančių eurų

ENTS pareigūnų surinkta informacija patvirtino, kad bendrovė, kurioje dirba apie 20 žmonių, neapskaito dalies gautų pajamų. Todėl šių metų gegužės 29 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimo.

Pasak Tauragės apskrities ENTS viršinino Aurimo Banio, svarbiausia buvo nustatyti įmonės, kuri užsiima mėsos produktų gamyba ir mažmenine jų prekyba, mokesčių slėpimo schemas, gauti nenuginčijamus įrodymus dėl buhalterinių dokumentų klastojimo, nustatyti kiekvieno iš įmonės vadovų ir kitų įmonėje dirbančių asmenų vaidmenis vykdant nusikalstamas veikas ir išvengtų mokesčių mastą.

Buvo nustatyta, kad Tauragės rajone įsikūrusi įmonė nuo 2018 m. sausio 1 d. iki 2019 m. balandžio 30 d. galimai neapskaitė ne mažiau kaip 200 tūkst. eurų pajamų. Bendrovė Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikė deklaracijas, įrašydama jose žinomai neteisingus duomenis apie pajamas ir pelną, tokiu būdu išvengė ne mažiau kaip 42 tūkst. eurų mokesčių.

Bendrovė, kuriai vadovavo šeima (motina ir du jos sūnūs), pajamas nuslėpdavo dviem būdais: savo produkciją (dešras, kumpius ir pan.) parduodama mažmeninės prekybos įmonėms ir turgaus prekeiviams, be to, bendrovė ir pati savo produkciją pardavinėjo turgavietėse bei prie prekybos centrų „prisidengdama“ verslo liudijimais.

Liepos 13 d., šeštadienį, kai vyko prekyba turgavietėse ir prie prekybos centrų, vienu metu buvo atliktos kratos įtariamųjų namuose, įmonės patalpose bei įmonei priklausančiuose automobiliuose, iš kurių buvo prekiaujama mėsos produktais. Iš viso buvo atliktos 23 kratos.

Kratų metu surasti ir paimti buhalteriniai dokumentai, rankraštiniai įrašai apie parduotą neapskaitytą produkciją, kompiuteriai ir kompiuterinės laikmenos su „juodąja“ buhalterija, neapskaityti grynieji pinigai (115 440 eurų), kiti daiktai ir dokumentai, turintys reikšmės šiai nusikalstamai veikai ištirti.

Už radinį direktoriaus namuose gresia 15 metų

Įmonėje šeimininkavo trys įtariamieji: motina (gim. 1965 m.) ir du jos sūnūs (gim. 1986 ir 1990 m.).

Pareigūnai jau anksčiau turėjo informacijos, kad vienas iš sūnų – oficialus įmonės direktorius – galimai vartoja kvaišalus, todėl darydami kratą jo namuose ENTS pareigūnai į pagalbą pasitelkė ir kolegas iš kito kriminalinės policijos padalinio, kurio darbuotojai dirba su narkotikų bylomis.

Apžiūrint pačiame Tauragės centre esantį šio įtariamojo namą, buvo patikrintas ir ūkiniame pastate esantis garažas. Čia pareigūnai pastebėjo, kad nešildomo garažo grindys yra apšiltintos. Tai sukėlė įtarimų. Kruopščiai apžiūrėjus buvo aptiktas užmaskuotas įėjimas į rūsį, esantį po garažu.

Rūsyje kriminalistai pamatė kanapių auginimo laboratoriją. Čia vešėjo 37 narkotiniai augalai. Vėdinimo sistemos agregatai aptikti palėpėje.

Viso rasta 8,5 kg narkotinių medžiagų - kanapių (ir augančių, ir jau išdžiovintų). Be to ekspertai nustatė, kad dalis kratos metu rastų išdžiovintų kanapių yra pluoštinės, kurias šis direktorius augino legaliai. Dažniausiai prekeiviai pluoštines kanapes maišo su narkotinėmis norėdami padidinti pelną.

Pasak pareigūnų, tokio kiekio, koks surastas, pačiam suvartoti neįmanoma. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto kanapių auginimo ir neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Už neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu baudžiama laisvės atėmimu nuo 10 iki 15 metų.

Darant kratą pas kitą įtariamąjį buvo rasta daug grynųjų pinigų, kurie nebuvo sudėti į seifą, stalčių ar kokią slėptuvę – apie 50 tūkst. eurų buvo dailiai išdėliota ant stalo.

Motinai, matyt, teks atsakyti už visos įmonės veiklos, kuria buvo slepiami mokesčiai, organizavimą. Manoma, kad įtariamųjų artimiausiu metu šioje byloje žymiai padaugės.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas ir dėl dar vieno nusikaltimo, tačiau apie šį tyrimą pareigūnai dar negali pasakoti.

Ir motina, ir abu sūnūs buvo sulaikyti dviem paroms, paskui paskirtos kardomosios priemonės rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir uždrausta bendrauti su kai kuriais įmonės darbuotojais, kurie irgi gali tapti įtariamaisiais.

Baigus publikuoti „Metų seklio“ pasakojimų ciklą, DELFI skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.