Prieskoniai gerina ne tik skonį, bet ir virškinimą

Įvairūs prieskoniai ir garnyrai ne tik pagardina mėsą, pagerina jos skonį, bet taip pat ir gerina virškinimą, o kai kurie net apsaugo mėsą nuo gedimo ir stabdo bakterijų atsiradimą. Labiausiai virškinimui padedantis prieskonis yra imbieras, kuris ne tik didina apetitą, bet ir mažina dujų kiekį žarnyne. Cinamonas nuo seno žinomas kaip prieskonis, kovojantis su įvairiais maisto produktuose esančiais grybeliais, bakterijomis ir virusais, todėl cinamonu paskaninti patiekalai lėčiau genda.

Mėsos patiekalams ruošti išskiriamos penkios prieskoninių augalų dalys: vaisiai ir sėklos, šaknys, žiedai, lapai ir žolės, žievės.Pagrindinė taisyklė gaminantiems naujus garnyrus – derinti mėsos ir jos priedų temperatūrą. Skoniu niekada nenusivils tie, kurie šalia karštos mėsos patieks atitinkamą karštą garnyrą, o prie vėsesnės – šaltą.

Mėsa ir bulvės – įprastas, bet prastas derinys

Pasak trenerės ir mitybos specialistės Rūtos Beišytės, toks krakmolingas produktas kaip bulvės visiškai nedera kartu su mėsa – baltyminiu produktu. „Toks maisto maišymas apsunkina virškinimą ir, netinkamai valgant, maistas skrandyje gali užsibūti iki 8 valandų, o žarnyne – net iki 40 valandų. Dėl to gali atsirasti nemalonus pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, vangumas“, – teigia mitybos specialistė.

Bulves R. Beišytė pataria valgyti atskirai nuo mėsos, kartu su daržovėmis: „Mėsą, atskirai nuo bulvių, patarčiau valgyti taip pat su daržovėmis. Tad tiek bulves galite valgyti, tiek ir mėsą, tik ne kartu. Tuomet neapsunkinsite virškinimo, jausitės energingesni ir žinoma laimingesni.“

Kiauliena ir jautiena: garnyrų panašumai ir skirtumai

Kulinaras Sergejus Toločko rekomenduoja nebijoti eksperimentuoti su maistu: visada galima improvizuoti ir ieškoti, kas patinka labiausiai. Kulinaro manymu, niekada nenuvils mėsos derinys su salotomis, kitomis daržovėmis, grikiais ir ryžiais – toks derinys tinka ir kiaulienai, ir jautienai.
Jautienos ir kiaulienos skonį ypač pagyvina malta saldi paprika. „Prie steiko (didkepsnio) dažniausiai patiekiamos daržovės grilyje, keptos bulvytės su barbekiu arba viskio padažais“, – teigia S. Toločko.

Ant grilio kepamos mėsos skonį pagyvina raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai, bazilikai ir nedidelis kiekis levandos. Taip pat pamėgti prieskoniai steikui – paprikos, kajeno pipirai, čiobreliai, bazilikai, mairūnai, gelsvės. Pasak kulinarės Vitalijos Zdankevič, prie kiaulienos galima patiekti ryžius, grikius su keptais grybais ir svogūnais. Grybų skonį maloniai pabrėš malto kmyninio kumino prieskoniai.

Pagrindinis skirtumas tarp kiaulienai ir jautienai tinkančių garnyrų – jautienos garnyrai negali būti labai aštrūs arba labai rūgštūs, nes jautienos mėsai tinkamiausi ne tokie intensyvūs, švelnesni skoniai. Aštresni garnyrai kur kas labiau dera prie kiaulienos.

Kulinaras Gintautas Pleskačiauskas pasiilgusiems egzotiškesnių skonių rekomenduoja jautieną įtrinti aliejumi nuo konservuotų ančiuvių arba naudoti tą patį aliejų padažo gamybai. „Kaip nekeista, ančiuviai tobulai dera su kepta jautiena ar veršiena. O sausesnės kiaulienos dalys kaip nugarinė ar išpjova gali būti derinama su griežinėliu lengvai pakepinto foegrass. Riebesnes dalis puikiausiai papildo saldźiarūgštės sodo gėrybės – obuoliai, kriaušės, morkos, moliūgai, slyvos", – pataria kulinaras.

G. Pleskačiauskas teigia, jog pats visada vadovaujasi taisykle prie mėsos derinti tai, kas yra iš tos pačios aplinkos: „Naminiu gyvulių mėsą derinu su sodo ir daržo gėrybėmis, žvėrieną su miško uogomis ir grybais. Tokie deriniai beveik visada garantuos pasisekimą."

Šalia avienos – nuo mėtų iki troškintų daržovių

Nors daugelis bodisi avienos kvapo ir skonio, tinkamai paruošta mėsa gali maloniai nustebinti ir pačius didžiausius skeptikus. Avieną mėgstančius ir pamėgsiančius žmones kulinaras S. Toločko perspėja, kad ši mėsa įprastai yra kieta ir sausa, todėl geriausia šalia gaminti troškinius.

Rekomenduojama vengti šaltų garnyrų – dėl greitai stingstančio avienos lajaus rekomenduojama ją valgyti dar karštą kartu su šiltais garnyrais. Svarbu įsidėmėti, jog pavojinga perkepti šią mėsą, nes tuomet ji taps guminė ir joks garnyras jos neišgelbės. Kulinarės V. Zdankevič teigimu, prie avienos ypač dera švelniai garuose virti brokoliai arba grikiai, troškintos daržovės.

Visame pasaulyje labiausiai pamėgtas avienai skirtas padažas gaminamas iš mėtų, medaus ir garstyčių – šis saldžiarūgštis padažas tinka aštriai avienos mėsai. Mėsos skonį pabrėžiantys prieskoniai – smulkinti mairūnai, indiškas karis.

Prie kalakutienos kulinarė siūlo patiekti ryžius, į kuriuos galima įmaišyti įvairių daržovių. Tam puikiai tiks morkos, svogūnai, paprika.