Tikslas – mažinti motorinių transporto priemonių skaičių

Europos judumo savaitės kampanijos koordinatorė Lietuvoje Regina Kališaitytė teigia, kad ši savaitė Lietuvos gyventojams šiemet pasiūlys įvairių renginių, kurie paskatins išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas.

Vyks autobuso, elektromobilio, automobilio, dviratininko ir bėgiko varžytuvės, žygiai, piknikai pietų metu, šiaurietiškas ėjimas, mankštos gryname ore, mankštos institucijose, futbolo, krepšinio, paspirtukų čempionatai, diskusijos darnaus judumo, sveikos gyvensenos temomis. Renginių sąrašai bus skelbiami Aplinkos ministerijos svetainėje.

„Ši kampanija suteikia puikią progą atskleisti, su kokiais iššūkiais susiduria miestai, ragina žmones keisti savo įpročius ir siekti pažangos tvaresnės transporto strategijos link. Kad judumas mieste būtų tausesnis, privalome sumažinti bendrą motorinių transporto priemonių skaičių.

Turime dažniau rinktis aktyvias transporto rūšis, tokias kaip, vaikščiojimą pėsčiomis, važinėjimą dviračiais, riedučiais ar paspirtukais, kadangi jie neišmeta teršalų, ir viešąjį transportą, kuris išmeta žymiai mažiau teršalų vienam asmeniui, palyginti su nuosavu automobiliu“, – teigia R. Kališaitytė.

Taip pat ji pastebi, kad žmonių sąmoningumas ieškant alternatyvų yra linkęs augti.

„Pastaraisiais metais turbūt visi pastebėjome staigų paspirtukų pagausėjimą miesto gatvėse. Tai lyg mada ar užkrečiamas pavyzdys, paimtas iš kitų Europos miestų, bet jis veiksmingas. Nors ir palaipsniui, bet ir lietuviai po truputį pereina prie netaršių ar mažiau taršių transporto priemonių naudojimo, ir tai džiugina“, – teigia R. Kališaitytė.

Siūlys nemokamą viešąjį transportą ir apdovanos judriausiuosius

Aplinkos ministerija, kaip Europos judumo savaitės koordinatorė, šiais metais ketina apdovanoti judriausią savivaldybę, mokymo įstaigą, darbdavį, valstybės instituciją, pilietį, ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Įstaigos ir institucijos bus vertinamos pagal vykdomas skatinimo priemones, renginių pobūdį ir gausą.

Judriausias pilietis bus renkamas pagal daugiausiai nueitų ir nuvažiuotų dviračiu kilometrų skaičių per dieną ir visos savaitės metu naudojantis mobiliąja programėle. Visų laimėtojų lauks prizai, orientuoti į saugumą, sveiką gyvenseną ir darnų judumą.
Elektrinis paspirtukas

Aplinkos ministerija kreipėsi į didžiųjų miestų merus su prašymu rugsėjo 22 d., Tarptautinę dieną be automobilio, viešąjį transportą padaryti nemokamu. Tuo norima paskatinti vairuotojus iškeisti automobilius į viešąjį transportą pateikus vairuotojo pažymėjimą, nemokamai viešuoju transportu visą parą bus galima važiuoti:

- Klaipėdoje – rugsėjo 21 d.
- Vilniuje – rugsėjo 22 d.
- Kaune – rugsėjo 23 d.

Tikisi, kad judumo savaitė padės pakeisti keliavimo įpročius

Susisiekimo ministerijos darnaus judumo eksperto Jono Damidavičiaus teigimu, šių metų Europos judumo savaitės tema – „Pasirink ir judėk“ (Mix and Move).

„Jos metu Europos gyventojai skatinami ne tik išbandyti alternatyvius susisiekimo būdus, bet ir kasdienines keliones derinant skirtingas transporto rūšis, pavyzdžiui, kelionę iš namų pradėti viešuoju transportu ir ją užbaigti pasinaudojus dviračių dalijimosi paslauga, arba kelionę pradėjus automobiliu, jį palikti „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje ir visą dieną naudotis viešuoju transportu už simbolinį mokestį“, – teigia J. Damidavičius.
Viešasis transportas

Europos judumo savaitė šiemet žada įvairios judrios veiklos – nuo žygių po vaizdingas vietoves iki dviračių varžybų mažiesiems eismo dalyviams.

„Žinoma, savaitės akcentas yra diena be automobilio, kurios metu dalis savivaldybių savo gyventojams suteiks nemokamo viešojo transporto paslaugas. Prisijungti prie šios iniciatyvos gali kiekvienas norintis, todėl kviečiame pabandyti keliauti kitaip ir pasinaudoti alternatyviais ir aplinkai draugiškais keliavimo būdais“, – teigia jis.

O kodėl mums reikalingos tokios iniciatyvos kaip Europos judumo savaitė?

„Tokios iniciatyvos padeda žmonėms keisti savo keliavimo įpročius, supažindina su skirtingų susisiekimo rūšių privalumais, prieinamumu, naudojimo galimybėmis, skatina bendrauti ir kalbėti apie naujoves, kitokį požiūrį į susisiekimą, gyvenamosios aplinkos gerinimą, suteikia galimybę išbandyti naujas paslaugas“, – sako J. Damidavičius.

2014-2020 m. finansiniu laikotarpiu šalies transporto sektoriuje numatoma investuoti apie 1.47 mlrd. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų. Daugiau kaip 88 mln. eurų skirta darnaus judumo projektams investuoti. Šios investicijos padės šalyje skatinti darnų įvairių rūšių judumą ir plėtoti aplinkai draugišką transportą, siekiant sumažinti anglies dioksido išmetimus.