Pietų meniu

Šiandien vyko finalinio Dainų šventės renginio, Dainų dienos, kuri vyks rytoj vakare, repeticija. Joje dalyvavo solo partijas atliksiantys atlikėjai, tarp jų Linas Adomaitis, Povilas Meškėla. Repeticijoje taip pat buvo ir šventėje dirbantys choreografai bei, žinoma, dalyviai iš visos Lietuvos ir viso pasaulio, kurių renginyje bus 12 tūkst.

Dainų šventės dalyviai, repetuojantys Vingio parke, pietums šiandien gavo troškinio su grikiais, daržovėmis ir juoda duona. Vegetarams patiekiamas tas pats maistas, tik be troškinio. Prie karšto patiekalo buvo dalinama sriuba bei geriamas vanduo buteliukuose.

Ištikimas šventės dalyvis: kai kas nors skundžiasi, paklauskite, ar jie pirmą kartą čia

Pirmiausiai prisėdome papietauti su „Diemedžio“ choro nariais, į Vilnių traukiniu atvykusiais iš Kauno.

Viena iš choro narių papasakojo, kad Dainų šventėse dalyvauja nuo 1965-ųjų metų, pasidžiaugė, kad šiemet viskas buvo gerai suorganizuota, dalyvius pasitiko traukinių stotyje, nuvežė į nakvynės vietas.

Dalis choro narių apsistojo pas giminaičius, o kiti miega Litexpo“ parodų centre. „Diemedis“ – vyresnio amžiaus žmonių choras, todėl viena jo narė apgailestavo, kad tenka nakvoti kartu su jaunais žmonėmis, kurie naktį daugiau linksminasi nei miega nepagalvodami, kad vyresniems sunku pailsėti triukšme. Pasak jos, organizatoriai galėjo apsvarstyti galimybę vyresnio amžiaus dalyviams gyventi atskirai nuo jaunimo.

Šiandien choras atvyko į repeticiją 9:30 ryte ir bus Vingio parke iki generalinės repeticijos, kuri prasidėjo 17 val., pabaigos.

Bekalbant apie tai, ar choro nariams patiko maistas, priėjome išvados, kad jis skanus ne visiems, tačiau net ir tame pačiame chore atsirado labai skirtingų nuomonių.

Būtent tuo metu replikuoti šia tema pradėjo dar viena netoliese buvusi moteris, prisistačiusi tiesiog vadove. Moteris labai piktinosi, kad „vėl kalbama apie maistą, kiek galima“, tačiau prisijungti prie pokalbio su mano kalbintu choru nepanoro.

Kelis dešimtmečius šventėje dalyvaujantis choro narys paaiškino, kaip, jo nuomone, bendrauti su bambekliais šventės metu.

„Paklauskite, ar jie čia pirmą kartą ir viskas bus aišku“, – ramiai patarė ištikimas Dainų šventės dalyvis.

Savanoriai: ateidami žinote, ką reiškia savanoriška veikla

Kai atvykome į Vingio parką, savanoriai dar ruošėsi dalyvių pietų pertraukai, kuri turėjo vykti 14:30–16:45. Ant stalų buvo dėliojamas maistas, ruošiami vienkartiniai indai. Maistą į dėžutes sudėlioja ir tvarką palapinėse palaiko savanoriai.

Grupelei moksleivių, su kuriais pasikalbėjome, tai jau ketvirtoji darbo diena iš eilės.

„Aš nusiskundimų neturiu. Viskas praėjo sklandžiai. Yra daug fizinio krūvio, yra didelis darbo tempas, bet juk normalu, to ir reikėjo tikėtis iš tokios šventės su tiek žmonių. Jeigu tu esi savanoris, vadinasi, pats pasirašai tokiam dalykui. Vingio parke, palyginus su kitomis vietomis, situacija kur kas geresnė. Mes gal patys geriau nusiteikę“, – svarstė vienas iš savanorių.

Bevaikštant palapinėje sutikome ir kiek mažiau ūpo turinčių savanorių, tačiau daugelis sutiko, kad nuotaika savanoriaujant šioje vietoje labai priklauso nuo grupės žmonių, su kuria dirbi.

Viena savanorė paaiškino, kad daugiau pasiruošimo ir jėgų reikalauja vakarienės metas.

Alumnų grupėje nuotaikos įvairios

Uždaroje Dainų šventės alumnų feisbuko grupėje, kuriai priklauso daugiau nei 5,6 tūkst. šventės dalyvių, taip pat buvo diskutuojama apie maistą. Tačiau kritikos strėlės skriejo ne tik į maisto tiekėjus, bet ir tuos, kurie skundėsi maistu arba jo estetine išvaizda, patiekimu. Daug dalyvių kalbėjo, kad reikia mažiau skųstis ir nežiūrėti į situaciją taip pesimistiškai, besiskundusiams buvo primenama, kad galima įsigyti kitokio maisto, o šio nevalgyti.

Maisto kainos Vingio parke

Vingio parke šiuo metu veikia kavinės ir maisto furgonėliai, kurie dirba čia viso sezono metu bei daugybė kitų, kurie atvyko čia ir dirbs tik laikinai, šventės metu. Tarp maisto pasirinkimo variantų: saldūs ir sūrūs užkandžiai: kukurūzų burbuolės, kepta duona, cukraus vata, spragėsiai, karšti patiekalai: šašlykai (6 eurai), plokštainiai (4 eurai), tailandietiški patiekalai (6–9 eurai), mėsainiai (4 eurai), kiaulienos šonkauliai (7 eurai)

Vilniečiams paprasčiau

Dainų šventėje dalyvaujantis Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ prie finalinio renginio, Dainų dienos, repeticijų Vingio parke prisijungė nuo vakar, tačiau pačiam renginiui septyniasdešimt narių ruošiasi jau bene pusę metų.

Prie jų pasikalbėti ant pievelės šalia Vingio parko prisijungėme jau įpusėjus pietų pertraukai. Oras šiandien buvo geras, todėl pietauti palapinėse buvo nepopuliarus pasirinkimas, daugiausiai dalyvių įsikūrė pavėsyje, ant žemės pasikloję kokį nors viršutinį rūbą.

Kalbinti choro nariai sutiko, kad Vilniuje gyvenantiems atlikėjams dalyvauti šventėje šiek tiek paprasčiau – jie gali į repeticijų vietą atvykti iš namų, tačiau per porą dienų vis tiek teko susipažinti su visais organizaciniais šventės ypatumais. Pasak jų, labai gerai, kad trečiadienį repeticija vyko 16 val., buvo lengviau derinti ją su darbais, o bendrai, visa tvarka, tiek repeticijų, tiek kitų veiklų, labai aiški, maistas, kiek teko jo ragauti, esą pasirodė geras ir skanus.

„Vienas malonumas“, – sakė vienas iš pašnekovų.

Šiam chorui priklauso Vilniaus universiteto alumnai, taip pat studentai, dėstytojai, kiti darbuotojai. Dainų šventėje dalyvauja ne pirmą kartą, tačiau prasitarė, kad praėjusį kartą šventės atmosfera buvo puiki ir tikisi, kad šioje tas jausmas pasikartos.

„Pro musica“ choras pasidžiaugė ir vienu nariu, kuris komandiruočių metu atvyksta į Lietuvą iš Japonijos, moka lietuvių kalbą ir pasirodo kartu Dainų šventėje nebe pirmą kartą.

Reikėjo skubaus susirinkimo

Maisto nuotraukomis dalyviai ir kiti aktyviai dalinosi socialiniuose tinkluose, buvo sulaukta skundų dėl netinkamai ruošiamo maisto. Trečiadienį dėl maisto kokybės buvo sušauktas skubus susirinkimas, kuriame dalyvavo šventės organizatoriai: Lietuvos nacionalinio kultūros centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir viešąjį konkursą laimėjusių všį „Bruneros“ (buvęs „Kretingas maistas“), UAB „Ovantis“ ir UAB „Riekė“ atstovai.

Susirinkime „Bruneros“ atstovas Donatas Garbarskas gynė jų įmonės teikiamo maisto kokybę. „Jis tikrai valgomas, ir mes gauname ir teigiamų atsiliepimų. Mums jie labai svarbūs“, – teigė D. Garbauskas.

Vėliau organizatoriai teigė suvaldę situaciją dėl dalyvių maitinimo, o skundai dėl maisto saugumo, jų teigimu, nepasitvirtino.

Prie maisto tiekimo savanoriškai prisijungė verslas

Kai socialinius tiklus užplūdo Dainų šventės dalyviams tiekiamo maisto nuotraukos, žiniasklaidoje pasirodė daug informacijos apie nepasitenkinimą dėl maitinimo. Reaguodami į susidariusią situaciją nemokamą maistą šventės dalyviams pasiūlė beveik visi didieji prekybos centrai ir keliolika maisto pramonės įmonių, jų tiekiamas maistas turėtų pasiekti dalyvius šiandien bei rytoj.

Viešojoje erdvėje pasirodė įvarių pagalbą ranką tiesiančių organizacijų vertinimų – dalis šventės aktualijas sekančių žmonių džiaugėsi papildomu maitinimu, kiti pažėrė kritikos dėl situacijos išnaudojimo siekiant reklamos sau.

Šiandien per pietų pertrauką nuo 14:30 šalia palapinių, kuriose dalyviams dalinamas maistas, stovėjo „Lidl“ ir „Maximos“ mikroautobusiukai. „Lidl“ dalino dalyviams vaisius bei vandenį buteliukuose, „Maxima“ užkandžius dalino savo plastikiniuose maišeliuose, viename iš gautų maišelių buvo sulčių, nektarinas, sumuštinis ir agurkas.