Tenka kurį laiką paeiti centrine gatve, kol prasilenkiu su pirmuoju praeiviu. Besileidžianti saulė apšviečia įspūdingą šio miestelio architektūrą: Viktorijos laikų stiliaus gyvenamuosius namus. Ant industrinių pastatų matyti seni užrašai, menantys Wheelingo aukso laikus. Niekas nevarsto ir centre esančio „McLure Hotel“ viešbučio durų. Čia kadaise apsistojo ir prezidentas Franklinas Rooseveltas, ir aktorė Marilyn Monroe.

Garbūs viešbučio "McLure" svečiai

DELFI tęsia pasakojimų ciklą „Amerika renkasi“. Šį kartą domėjomės, kokie gi yra šio ištuštėjusio miestelio gyventojų lūkesčiai artėjant svarbiausiems rinkimams šalyje.

„Tai yra blogiausi, blogiausi, blogiausi rinkimai per JAV istoriją“, – sako marškinėlius su užrašu „Remkime mūsų karius“ dėvinti moteris. Jos šeimai priklauso nedidelis restoranėlis „Hall of fame“ („Garbės gatvė“ – liet).

Ji prisimena, kaip iš šios kavinės siuntė dėžes su maistu ir dovanomis kariams, kovojusiems Irake ir Afganistane. Tam tikromis dienomis šioje kavinėje taikoma nuolaida kariams veteranams, o per Rugsėjo 11-ąją jiems ruošiamos nemokamos vaišės.

Tačiau šiuose rinkimuose ji nebalsuos: „nėra už ką“.

Restoranėlis "Hall of Fame"

Į prezidentus nors ir klouną

Bredas užaugo gretimame miestelyje ir stebėjo kaip Wheelingas keičiasi: „Žmonės čia visuomet kalbėjo apie laikus, kai miestelio gatvės buvo pilnos žmonių, Ohajo upe kursavo baržos su anglimi, o vietiniai dirbo anglies kasyklose ar metalo gamyklose. Palaipsniui pramonė traukėsi ir visai sumenko. Šiandien Wheelingo žmonės daugiausia dirba paslaugų, medicinos sektoriuje, ar tiesiog turi darbus aplinkiniuose didmiesčiuose.

Vietos bažnyčioje tarnaujantis Bredas

Vietos bažnyčioje tarnaujantis vyras, paklaustas apie artėjančius rinkimus, nuo politinių vertinimų susilaiko, tačiau tikina suprantąs, kodėl šio miesto žmonėms imponuoja kandidatas, kuris kalba apie „auksinių laikų Amerikos“ sugrąžinimą.

Wheelingas jau kelis dešimtmečius ieško naujo savo kurso ir gyvena garbios praeities nuotaikomis. Miestelio centre cigaretę prisidega į pensiją išėjęs angliakasys Skotas.

Savo nuomonės apie artėjančius rinkimus ir jų kandidatus „nevynioja į vatą“: „Tai komedija, o ne rinkimai. Atvirai, man jie visai nesvarbūs, galėtų nors ir Mcdonaldo restorano klouno statulą pastatyti už to stalo Baltuosiuose rūmuose“.

Skoto nuomone, Vakarų Virdžinijoje žmonių lūkesčiai yra paprasti: maistas ant stalo, gražus būstas, padorus darbas. „Tai iš esmės yra tai, kaip gyveno mūsų tėvai. Jei tu pasiekei tiek, kiek tavo tėvai – gali jaustis laimingas ir daugiau nieko nereikalauti“.

Anot jo, žmonės čia apimti nostalgijos minėtai praeičiai. Teiraujuosi jo, ar tuo galima paaiškinti antikvarinių parduotuvių populiarumą?

Angliakasys Skotas

„Na taip, žmonės čia vertina praeitį. Be to, įsirenginėjant namus ne visiems norisi to kiniško šlamšto iš „Walmart“ (JAV prekybos centrų tinklas)“, – sako Skotas ir priduria, kad ten jis niekuomet nesilanko. Pensininko nuomone, vergovės sąlygomis nusamdę pigiai dirbančius kinus tokios korporacijos atėmė iš amerikiečių darbą: „Daug mūsų korporacijų buvo perkelta į užsienį – Meksiką, Kiniją, Aziją, kur žmonės dirba už keturis dolerius per dieną. Kaip mes galime su jais konkuruoti? Tai realybė.

Taip ir angliakasybą, metalo pramonę iškėlė į kitas šalis. Politikai kalba apie kažkokias anglies dvideginio kvotas, užterštumą. Klausykit, mes beveik prieš penkiasdešimt metų nuskraidinome žmogų į mėnulį. Jis ten net pasivaikščiojo. Ar per tiek metų nesugebėjome patobulinti angliakasybos, metalo pramonės? Visa tai yra tik politiniai sprendimai ir verslas. O kur verslas, ten ir korupcija“.

Teiraujuosi Skoto, ką jis mano apie kandidatus į JAV Prezidento postą. „Ji (Hillary Clinton) nė velnio nenudirbo per tiek metų valdžioje. Juk būtent Billo Clintono valdymo laikais buvo pradėtas mūsų industrijų perkėlimas į pigesnes šalis.

Na, o Donaldas Trumpas… Taip, jis turi pinigų. Tačiau jo posakis „Aš nemoku mokesčių, nes esu gudrus“ priverčia jaustis keistai. Žinai, visi dirbantys žmonės tai girdėjo. Ar mes esame kvailiai, kad visą gyvenimą mokėjome mokesčius?“, – mintis dėsto angliakasys. Jis džiaugiasi kadaise priimtu sprendimu pensiją kaupti unijoje, o ne priklausyti nuo valstybės.

Dėkoja „Wikileaks“

„Šugi“ (nuo angliško žodžio „sugar“ – „cukrus“ liet.) prisistačiusi nedidelės namų apyvokos prekių parduotuvėlės savininkė aršiai kritikuoja demokratų kandidatę.

Parduotuvės savininkė Sugi

„Balsuosiu už D. Trumpą. Visi kiti yra nusikaltėliai, o Hillary Clinton turi būti kalėjime. Ji korumpuota, naikino įkalčius ir trukdė teisminiam tyrimui“, – rėžia ryškiaspalvius marškinėlius su užrašu „Kanapių kultas“ vilkinti moteris.

Tvirtos nuomonės ir tiesmukai kalbanti Šugi ragina JAV žmones mažiau verkšlenti, o dirbti ir eiti balsuoti:

„Žinote, aš jau dvidešimt penkerius metus dirbu savo parduotuvėlėje. Šešias dienas per savaitę. Nesuprantu tų žmonių, kurie tik skundžiasi. Pasakysiu jiems paslaptį – norint normaliai gyventi, reikia dirbti. Aš noriu tik oriai jaustis ir jausti pagarbą iš valdžios“.

Dar vienas Wheelingo gyventojas Bredas, kurį vietiniai pravardžiuoja tiesiog „vėžliu“, dėkoja „Wikileaks“ už suteiktas žinias apie korumpuotą valdžią.

„Mes sužinojome daug blogo apie savo valdžią. Daugelis žmonių to iki šiol nemato. Daug jų nemėgsta ir D. Trumpo dėl jo asmeninių savybių. Bet būtent jos mums ir imponuoja. Mes jį matome kaip savą žmogų, kuris nepriklauso tam valdžios ratui. Jis yra stačiokiškas ir sako, ką galvoja. Užtat mes žinome jo nuomonę apie tam tikrus klausimus“, – paramą respublikonų kandidatui išsako „vėžliu“ pravardžiuojamas vyras.

Vėžliu pravardžiuojamas Bredas

Kokių pokyčių Wheelingas tikisi po rinkimų?

Pašnekovo nuomone, šis kraštas visuomet buvo neturtingas, tačiau jei šalį valdys H. Clinton, nieko gero tikėtis neverta. Jei nugalės D. Trumpas, jis tikisi, kad bus prikelti tokie regionai ir apsvarstomos švarios angliakasybos perspektyvos.

„Žinote, mano šeimos kaip ir daugelio čia gyvenimas bėgo nuo vieno darbo iki kito. Praradę vieną, ieškome kito. Šioje šalyje žmonės vertina tuos paprastus dalykus – turėti darbą, gyventi oriai.

Aš žiūriu optimistiškai į ateitį. Tikiuosi, kad valdžia pereis prie grynojo kapitalizmo. Aš tikiu kapitalizmu, kurį simbolizuoja Donaldas Trumpas – žmogus turi dirbti dėl kiekvieno dolerio“.

Wheelingas, Vakarų Virdžinija