30 metų iki šiandien

Į 1992 metais Vilniuje atidarytą pirmąją modernią prekybos tinklo „Iki“ maisto prekių parduotuvę užsukdavo ne tik Vokiečių gatvės gyventojai – pasakojama, kad apsižiūrėti ir įsigyti atvežtinių, daugumai dar nematytų prekių čia atvykdavo ne tik vilniečiai, bet ir kitų miestų gyventojai.

Ne vieną dešimtmetį pačioje Vilniaus širdyje kartu su žmona Birute gyvenantis Vytautas puikiai pamena tas dienas: „Žmonės ateidavo ne tik apsipirkti, bet ir tiesiog apsidairyti, savo akimis pamatyti, kaip atrodo naujoji parduotuvė, koks prekių pasirinkimas joje. Čia ir tuometinis visuomenės elitas eidavo – visiems buvo prestižo reikalas apsipirkti modernioje, užsieniečių atidarytoje parduotuvėje“.

Iš tų laikų Vytautas prisimena ir ne vieną juokingą istoriją. Pasakoja, kaip iš parduotuvės sugrįžę kaimynai gyrėsi nusipirkę foie gras: „Su žmona nenorėjome pasirodyti neišmanėliais ir nepaklausėme, kas tai yra. Pasirodo, ančių kepenėlės, tik prancūziškai. Tada žmonai pasakiau nupirkti tiesiog bananų ir apelsinų – tegul namuose būna šventė!“.

Visai netrukus duris atvėrė ir didžiausias tuometinis prekybos centras Vilniuje, Žirmūnuose – jame pirkėjų laukė dar didesnė naujiena: nebeliko stovėjimo eilėse, prekes pirkėjai patys galėjo rinktis iš lentynų ir dėti tiesiai į savo krepšelius. Pirmuosius žingsnius link šiuolaikiškų parduotuvių pamena ir prekybos tinkle „Iki“ beveik nuo pat įmonės veiklos pradžios dirbanti Galina Karkauskienė – tiekimo grandinės paskirstymo administratorė. Moteris pasakoja, kad pirmas įspūdis įžengus į savitarnos parduotuves atėmė žadą – salės erdvios, prekės gražiai išdėstytos lentynose, o ir pasirinkimas išties neįprastai didelis.

„Viskas buvo kitaip, nei buvome įpratę. Pamenu, kaip parduotuvių tinklą Lietuvoje įkūrę broliai Ortizai labai akcentavo, kad vaisiai ir žuvis turi užimti labai svarbią vietą, todėl parduotuvės pradžioje buvo įrengti šiuolaikiški stendai vaisiams ir daržovėms, o viduryje parduotuvės žadėta pastatyti baseiną. Mes išsižioję klausėmės, kas per baseinas stovės parduotuvėje, nesupratome, kad tai bus akvariumas šviežiai žuviai, kurią vežė tiesiai iš Prancūzijos“, – pasakodama šypsosi Galina.

Moteris pamena, kad brolių įkurtame prekybos tinkle laukė ir daugiau daugumai darbuotojų neįprastų naujienų. Viena iš jų – produktų degustacijos. Visi nauji produktai buvo pirmiausia išragaujami darbuotojų – broliai Ortizai laikėsi nuomonės, kad reikia žinoti, kas parduodama klientams, koks yra naujų, lietuvių dar neragautų produktų skonis.

„Atvežė į parduotuvę šviežias austres, surinko visus darbuotojus ir turėjome degustuoti. Niekaip negalėjau per save perlipti ir pabandyti, o šiais laikais juk toks delikatesas! Ne mažiau nuostabos sukėlė ir įrengti pečiai, kuriuose tiesiog parduotuvėje kepdavo prancūziškas bagetes. Mums, pripratusiems prie minkštų batonų, kieta ir traški bagetės plutelė atrodė tikrai keistai, o ir ilga bagetė buvo – į krepšį nepatogu įdėti. Tų naujovių buvo išties labai daug, tad dabar tikrai smagu prisiminti, nuo ko viskas prasidėjo“, – juokiasi Galina.

Prekybos tinklo „Iki“ inicijuotas projektas „30 metų iki šiandien“ kviečia visus Delfi skaitytojus dalintis skaniausiomis, juokingiausiomis, įsimintiniausiomis ir jums pačiomis brangiausiomis gyvenimo istorijomis. Pasidalinkite savo prisiminimais ČIA ir kas savaitę laimėkite 100 Eur IKI dovanų kortelę.