30 metų iki šiandien

Nuo 2018 m. smidrus kartu su vyru auginanti Kotryna pasakoja, kad persikrausčius gyventi į kaimą, idėja įkurti ūkį kilo ne iš karto. „Nors įsigijome sodybą su šiek tiek žemės, pradžioje apie ūkininkavimą jokių minčių neturėjome. Galvojome, kaip tinkamai įsikurti, įsirengti sodybą, pradėti naują gyvenimo etapą“, – sako mergina.

Tuo metu žemės ūkio technologijų ir vadybos studijas krimtusiai Kortynai smidrų ūkio idėja gimė vienos paskaitos metu. „Turėjome labai įdomias paskaitas, kurių metu dėstytojai užsidegę pasakojo apie smidrus, kad Lietuvoje tai yra gana naujas augalas, kad rinkoje daug vietos. Ši mintis man labai patiko, todėl su vyru pradėjome domėtis smidrų auginimo subtilybėmis, skaityti įvairią literatūrą, lankytis smidrų festivaliuose“, – pasakoja jaunoji ūkininkė.

Ir nors Algimantas galvojo apie paprastesnių ir Lietuvoje labiau paplitusių daržovių auginimą, žmonos idėja greitai pakerėjo ir jį – beveik visą 2 hektarų žemės plotą Meidai įveisė žaliaisiais smidrais.

Iš vieno hektaro Meidų ūkis per sezoną išaugina apie 2,5 tonos smidrų. Kaip pasakoja Algimantas, ši daržovė yra priskiriama daugiamečiams augalams, todėl yra sodinama kartą per keletą metų, o jos sezonas prasideda gegužės pradžioje ir tęsiasi maždaug iki birželio pabaigos. „Viskas priklauso nuo orų, jei šalta ir sausa – derlius mažesnis, jei šilta ir užtenka kritulių – natūraliai didesnis. Šis pavasaris yra labai vėlyvas, todėl tikimės mažesnio nei vidutinio derliaus“.

Didžioji dalis darbo Kotrynos ir Algimanto ūkyje yra atliekamas rankomis: šeimininkai patys ravi, pjauna, rūšiuoja ir plauna smidrus. Technika naudoja išskirtinai tik frezavimui. Sezono metu ūkio šeimininkams talkina ir pagalbininkai. „Sezono pradžioje susitvarkome trise: aš, Algimantas ir viena nuolatinė darbuotoja, tačiau greitu metu prireiks daugiau žmonių“, – tikina Kotryna.

Draugyste su jaunu smidrų ūkiu bei jo savininkais džiaugiasi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kuri įsitikinusi – pirkėjai ypatingai vertina lietuvių užaugintas daržoves.

„Tikrai smagu, kad savo pirkėjams galime pasiūlyti itin aukštos kokybės lietuvių užaugintų smidrų, kurie prekybos lentynas pasiekia tik ką nuskinti, tad visuomet yra švieži ir išlaikę geriausias maistines savybes“, – sako V. Budrienė.

Smidras – universali daržovė, kurią galima naudoti įvairiuose maisto patiekaluose: sriuboje, salotose, troškiniuose, o taip pat mėgautis ja kaip pagrindiniu patiekalu. „Populiariausias smidrų gaminimo būdas yra juos kepti, apvyniojus šonine. Tačiau aš pati, asmeniškai, labai mėgstu tiesiog apipurkšti smidrų daigus alyvuogių aliejumi, apibirenti trupučiu druskos ir pipirais bei kepti ant keptuvės“, – paprasčiausiu receptu dalinasi Kotryna.

Sėkmingas ūkis natūraliai skatina augimą, tad jaunųjų ūkininkų pasiteiravus, kokie jų ateities planai, Kotryna su Algimantu sako apie plėtros planus galvojantys santūriai, tačiau netolimoje ateityje neatmeta galimybės savo auginamą produkciją paįvairinti naujais ir įdomiais sprendimais.

Šaltinis
Temos
Projektas „30 metų iki šiandien“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją