30 metų iki šiandien

Už kepsninę balkone gali grėsti bauda

Laiką leisti gamtoje – geras pasirinkimas, tačiau ir tai reikia daryti atsakingai, mat už ne vietoje ar netinkamai sukurtą laužavietę ar pakurtą grilių gali grėsti nemalonumai ir patuštėti piniginė.

Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Žydrė Majauskaitė primena, kad grilinti gamtoje galima tik specialiai tam skirtose ir pažymėtose laužavietėse, įrengtose viešojo naudojimo poilsio objektuose: poilsiavietėse, atokvėpio vietose, stovyklavietėse, kempinguose, kituose rekreacinės paskirties inžineriniuose statiniuose.

Svarbu ne tik kur, bet ir kaip griliname – kepsninės, ugniakurai, rūkyklos ir kt. turi būti pastatomi taip, kad nenukentėtų žolinė augalija, greta augantys medžiai ar krūmai. Baigus kepti maistą, pelenus svarbu pilnai užgesinti, jei yra galimybė – išbarstyti dirbamoje žemėje. „O esant karščiams, reikia elgtis ypač atsakingai, kad poilsis gamtoje netaptų nelaime“, – sako Ž. Majauskaitė ir primena, kad kepsninėje leidžiama deginti tik medieną ir medžio anglį.

Vis tik čirškinti iešmus galima ne tik viešose laužavietėse ar privačiuose žemės sklypuose. Prasidėjus šiltajam sezonui, erdvių kiemų ir terasų neturintys gyventojai šiuolaikines uždaro tipo (kamado) kepsnines neretai drąsiai kuria ir balkone.

Aurelijus Česūnas, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas perspėja, kad balkone yra draudžiama naudoti kieto kuro kepsnines, o priešgaisrinių taisyklių pažeidėjams gresia bauda: fiziniams asmenims ji siekia 20–70 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 580 eurų.

„Kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius ir ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų“, – sako A. Česūnas ir atskleidžia, kad praėjusiais metais dėl neatsargiai kūrenamų šašlykinių ir grilinių kilo 15 gaisrų, vienas iš jų – dėl balkone kūrenamos šašlykinės.

Meilė griliui neblėsta, tačiau tendencijos keičiasi

Saugiai mėgautis kokybišku maistu gamtoje šiais metais kviečia ir prekybos tinklas „Iki“, vilniečiams atvėręs naują grilio zoną Vingio parke.

Nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo komunikacijos vadovė pastebi, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė: „Lietuviai tampa vis aktyvesniais ir išradingesniais grilintojais, todėl jiems nepakanka suplanuotų išvykų į užmiestį, kaip nepakanka vien tradicinio šašlyko. Norime paskatinti gyventojus dažniau mėgautis kokybišku maistu ir laiku gamtoje, tad jau dabar kviečiame apsilankyti grilio zonose“.

Na o tuos, kuriems tradiciniai šašlykai, kepsniai ar dešrelės jau pabodo, pašnekovė ragina atrasti naujus skonius – drąsiai kepti daržoves, įvairius sūrius ar mėgautis kepta žuvimi bei jūros gėrybėmis. Kepsninėje galima pasigaminti ir daugybę kitų skanių patiekalų. Pavyzdžiui, ar kada bandėte kepti vaisius – kriaušes, bananus, arbūzus? Kepti galima ir melioną, apsuktą šoninės gabalėliu – meliono gaivumas ir šoninės sūrumas idealiai dera tarpusavyje. Skanus ir estetiškai labai patrauklus desertas – ant iešmelio keptos braškės su zefyrais.

Šaltinis
Projektas „30 metų iki šiandien“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją