30 metų iki šiandien

O viskas prasidėjo prieš 7 metus, kuomet aktyviai sportuojantis jaunas architektūros studentas iš Kauno nutarė aplankyti draugą, gyvenantį Norvegijoje. Sėsti į lėktuvą ir vos per kelias valandas atsidurti gamtos grožiu stulbinančioje šalyje būtų paprasčiausias sprendimas, tačiau Aurimas metė sau iššūkį ir Skandinaviją pasiryžo pasiekti dviračiu – 2500 km atstumas keliautojo nė kiek negąsdino.

„Susirinkau informaciją, pasidomėjau, kaip vyksta tokios kelionės, kokius svarbiausius daiktus reikėtų pasiimti, kaip susidėlioti maršrutą ir pasiruošti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Visas planavimo procesas užtruko maždaug pusę metų, o likus porai savaičių iki kelionės pradžios, dviračiu per dieną numyniau 100 km – tai buvo įrodymas, kad esu tinkamai pasiruošęs“, – pasakoja keliautojas.

Kelionę į Norvegiją Aurimas pradėjo 2015 m. rugpjūčio 2 d. Kaune. Per dvi dienas senuoju Jurbarko keliu jis nesunkiai pasiekė Klaipėdą, iš kurios keltu persikėlė į Švediją. Čia kelionę iki Oslo pratęsė pakrante besidriekiančiu dviračių taku. Keliautojas pasakoja pedalus kasdien mindavęs 6-7 valandas, per kurias įveikdavo maždaug 130 kilometrų. Oras buvo geras, tad miegodavo palapinėje, o poilsio akimirkomis mėgavosi gamta ir fiksavo įsimintiniausias kelionės akimirkas. Iki Larviko miesto, kuriame gyveno jo draugas, Aurimas keliavo 10 dienų.

Aurimo Valujavičiaus kelionių akimirkos

Savo kelionės įspūdžiais pašnekovas dalinosi asmeniniame Youtube platformos kanale, kuriame jį seka daugiau nei 83 tūkstančiai kelionių mėgėjų. Į pirmąją savo kelionę Aurimas leidosi neturėdamas išmaniojo telefono, tad naviguoti po Skandinavijos regioną teko žemėlapių ir vietinių gyventojų pagalba.

„Turint išmanųjį, keliauti būtų kur kas paprasčiau, tačiau tuo pačiu ne taip įdomu. Ieškodamas kelio, turėdavau nuolatos sustoti ir kalbinti vietinius gyventojus, tad turėjau galimybę ne tik pabendrauti, bet ir geriau pažinti jų kultūrą. Galima sakyti, tai buvo dar vienas savotiškas iššūkis“, – prisimena pašnekovas.

Atėjus metui grįžti į Lietuvą, Aurimas ir vėl sėdo ant dviračio, tik šį kartą pasirinko naują maršrutą – keliavo per Švediją. Net 19 dienų trukusią kelionę pirmyn ir atgal vyras prisimena tik iš teigiamos pusės – pavyko viskas, ką jis buvo suplanavęs.

Aurimo Valujavičiaus kelionių akimirkos

„Dabar jau galiu pasakyti, kad planavimas yra vienas svarbiausių sėkmingos kelionės etapų, tačiau ne mažiau svarbus ir psichologinis nusiteikimas, juk kelionėje pasitaiko visko – ir nuovargio, ir miego trūkumo. Tačiau man asmeniškai viską atperka neišdildomi įspūdžiai: nuostabūs gamtos vaizdai, žmonių svetingumas ir ekstremalūs pojūčiai, – pasakoja Aurimas ir prisipažįsta keliauti mėgstantis vienumoje – taip kelionėse jaučiasi visiškai nepriklausomas ir gali geriau pažinti pats save. – Kai esi vienas, visas laikas ir nuotykiai priklauso tik tau. Solo kelionės leidžia „pravėdinti“ galvą, susidėlioti mintis, sutvirtėti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Keliauti man reiškia gyventi.“

Aurimo Valujavičiaus kelionių akimirkos

Šiai dienai Aurimo kelionių sąraše – net 30 skirtingomis transporto priemonės ir neįprastomis sąlygomis aplankytų šalių. Pašnekovas džiaugiasi, kad kelionės motyvuoja ne tik jį patį, bet ir jo nuotykius aktyviai sekančius tautiečius.

„Gaunu nemažai žinučių su istorijomis ir padėkomis už tai, kad savo motyvavau kitus, paskatinau juos keisti kasdienę savo rutiną ir išlipti iš komforto zonos, įsigyti dviratį ir pradėti keliauti. Esu sulaukęs ir labai jautrių istorijų, kuomet sunkiai sergantys žmonės, sekdami mano nuotykius, surado jėgų ir noro kovoti. Tai tikrai sujaudina ir parodo, kad mano veikla yra svarbi ne tik man pačiam, bet ir kitiems“, – sako keliautojas.

Prekybos tinklo „Iki“ inicijuotas projektas „30 metų iki šiandien“ kviečia visus Delfi skaitytojus dalintis skaniausiomis, juokingiausiomis, įsimintiniausiomis ir jums pačiomis brangiausiomis gyvenimo istorijomis. Pasidalinkite savo prisiminimais ČIA ir kas savaitę laimėkite 100 Eur IKI dovanų kortelę.