Žemėje įrengtose lysvėse raudonuojančios prisirpusios uogos iš tolo kviečia jų paragauti. Vis tik ar kada nors teko matyti, kaip atrodo šiuolaikiniai braškių ūkiai? Prieš 30 metų jie galbūt ne itin kuo skyrėsi nuo mums įprastų soduose įrengtų daržų, apart to, kad plotai buvo gerokai didesni – akimis vos aprėpiami. Šiandien braškių ūkiai visai kitokie – čia nėra įprastų lysvių, tad saldžiosios braškės noksta tiesiog kybodamos ore. Tokia speciali technologija apsaugo uogas ir nuo besikeičiančių orų, ir nuo kenkėjų.

Anykščių rajone, Vikonių kaime įsikūrusio braškių šiltnamio ūkio savininkas ir įkūrėjas Audrius Juška pasakoja, kad idėja užsiimti šia veikla gimė maždaug prieš 5 metus, svečiuojantis Olandijoje.

„Šioje šalyje braškių auginimas šiltnamiuose yra labai populiarus, o pas mus tuo metu šiuo būdu braškių beveik niekas neaugino. Skirtumas tik tas, kad olandai stato stiklinius šiltnamius, o mes renkamės politileninį variantą ir naudojame specialią plėvelę, kuri praleidžia saulės spindulius – taip bitės geriau jaučiasi šiltnamyje ir pasirūpina gausesniu derliumi“, – apie verslo pradžią pasakoja A. Juška.

Norint atsirinkti pačią geriausią braškių rūšį, teko šiek tiek pavargti ir paeksperimentuoti. Ūkininkas sako, kad dabartinė auginimui pasirinkta veislė išsiskiria ir gausiu derliumi, ir puikiomis skonio savybėmis.

„Geras derlius yra tuomet, kai per sezoną užauginame maždaug 80 tonų uogų. Mūsų ūkis apima dešimties hektarų plotą, tačiau braškes kol kas auginame viename hektare. Kitur auginame lietuvių itin mėgstamas daržoves – agurkus ir pomidorus“, – pasakoja A. Juška.

Pašnekovas sako, kad šiuo metu ankstyvųjų braškių derlius jau įpusėjęs, tačiau birželio mėnesį šiltnamiuose užaugintų braškių dar tikrai bus. Ankstyvą rytą nuskabytos uogos iškart keliauja į parduotuvių lentynas, o iš ten – į vasaros skonių pasiilgusių pirkėjų namus.

„Pirmųjų vietos ūkininkų užaugintų braškių pirkėjams šiais metais pasiūlėme jau gegužės pradžioje. Glaudžiai bendradarbiaujame ir atidžiai renkamės tiekėjus, todėl parduotuves pasiekia tik šviežios, ką tik nuskintos, aukščiausios kokybės uogos, – pasakoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Pirmąsias lietuviškas braškes pirkėjai pasitiko džiugiai ir nuo pirmos prekybos dienos dėjosi į savo pirkinių krepšelius.“