30 metų iki šiandien

Nuolat rengiamos degustacijos

Tikriausiai ir jūs bent kartą esate įsigiję jau pagamintų maisto produktų – salotų, mišrainių ar įvairių kepinių. Ne tik skanu, bet ir taupo laiką, tad labai patogu skubantiems ar tiesiog patingėjusiems suktis virtuvėje. A. Čepulis pasakoja, kad laikai, kuomet įvairias salotas, mišraines ar kepinius darbuotojai ruošdavo tiesiog parduotuvėje, jau senokai praeityje. Dabar visi pirkėjams siūlomi patiekalai ruošiami vienoje vietoje, taip užtikrinant ne tik aukščiausią kokybę, bet ir tikslų receptūros laikymąsi, vienodą patiekalų skonį, kvapų savybes.

Tam, kad patiekalai visuomet būtų aukščiausios kokybės, kruopščiai prižiūrima ne tik receptūra, bet ir atliekamos vidinės degustacijos. Pavyzdžiui, šviežių vaisių ir daržovių degustacijos vykdomos kas 2 savaites. Lygiai taip pat degustuojami ir pačiose parduotuvėse gaminami kepiniai, kurių kokybė priklauso ne tik nuo žaliavų, bet ir nuo kepimo proceso. Produktai degustacijoms kiekvieną kartą imami iš skirtingų parduotuvių.

„Rengiame ir taip vadinamas „aklas“ degustacijas, kurių metu produktai būna sunumeruojami, tačiau nenurodoma, iš kokios parduotuvės jie atvežti. Degustacijos rezultatai fiksuojami specialioje aplikacijoje pagal 5 balų sistemą. Vertinama produkto išvaizda, kvapas, skonis ir konsistencija“, – pasakoja A. Čepulis.

Tyrimai kainuoja brangiai, tačiau kokybė – svarbiausia

Vienas svarbiausių ir tuo pačiu sunkiausių uždavinių – užtikrinti vienodą kokybę kiekvienoje tinklo parduotuvėje. Juk kad ir kur apsipirkinėtume – Vilniuje ar Mažeikiuose – norime rasti tokius pačius šviežius vaisius, žuvies ar mėsos produktus.

A. Čepulis pastebi, kad tuo tikslu prekybos tinklo veikla turi būti gerai sustyguota – pradedant logistika ir baigiant pardavimų procesų priežiūra. Pavyzdžiui, tinkamą šviežių ir greitai gendančių produktų temperatūros palaikymą užtikrina įdiegtos automatinio valdymo sistemos. Tačiau papildomai temperatūra šaldytuvuose, vitrinose ir sandėliavimo patalpose matuojama kasdien. Kambario temperatūroje laikomiems produktams svarbesnis ne oro temperatūros monitoringas, o kenkėjų valdymo procedūra. Taip pat visiems produktams itin reikšminga aplinkos higiena, kuri padeda užkirsti kelią kryžminei taršai.

Kokybės ekspertė sako, kad ypatingas dėmesys yra skiriamas mėsos tyrimams, kurie atliekami tik išorinėse akredituotose laboratorijose. Specialistė pasakoja, kad vien praėjusiais metais mėsos mėginių tyrimams atlikti buvo skirta beveik 300 tūkst. eurų.

„Visi mūsų mėsos cechuose ruošiami mėsos gaminiai ir pusgaminiai yra tiriami pagal itin griežtus reikalavimus. 80 proc. mėsos cechų tyrimai atliekami vieną kartą per mėnesį, 20 proc. – vieną kartą per savaitę. Tai reiškia, kad tos pačios šviežios mėsos žaliavos partijos gaminiai ir pusgaminiai yra ištiriami kelis kartus“, – sako produktų kokybės vadovė.

Pasak A. Čepulis, pirkėjai turi asmeninius prioritetus, kuriais vadovaudamiesi renkasi produktus ir prekes. Vis dėlto maisto kokybė visuomet turėtų būti vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų.