30 metų iki šiandien

Prieš 30 metų tokių klausimų tikriausiai niekam nekildavo – rinkdavomės tai, kas būdavo pasiūloje. Šiai dienai galime pasidžiaugti ne tik asortimento gausa, bet ir didėjančiu pačių pirkėjų sąmoningumu. Organizacijos „Tušti narvai“ įkūrėja ir vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė pastebi, kad rinkdamiesi kiaušinius lietuviai vis dažniau atkreipia dėmesį į tai, kaip laikomos kiaušinius sudėjusios vištos, o tai skatina ir pačius vištų augintojus keisti savo požiūrį, gerinti paukščių laikymo sąlygas.

„Kuomet pradėjome savo veiklą Lietuvoje, tik 3 proc. vištų buvo laikomos ne narvuose. Dabar šis skaičius išaugo iki 20 proc., tai reiškia, kad net pusė milijono mūsų auginamų vištų nėra laikomos narvuose“, – sako G. Vaitkevičiūtė.

Pirkti laimingų vištų kiaušinius ragina ir prekybos tinklas „Iki“, pirmasis iš Lietuvos prekybos centrų nusprendęs atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių kulinarijos centre ruošiamiems patiekalams. Skaičiuojama, kad iki tol jų buvo sunaudojama daugiau kaip 100 tūkst. kilogramų. Dabar visą šį didžiulį kiekį kiaušinių „Iki“ kulinarijos skyriui tiekia ant kraiko laikomų vištų kiaušinių augintojai.

Apie tai, kaip atpažinti tvaresnius kiaušinius ir kodėl verta rinktis būtent juos, kviečiame žiūrėti projekto „30 metų iki šiandien“ parengtame video reportaže.