30 metų iki šiandien

Atkreipkite dėmesį, kokius kiaušinius renkatės

Viena iš gražiausių Velykų tradicijų – varžymasis dėl tvirčiausio margučio. Kiekvienas turi savų gudrybių, kaip išsirinkti savąjį čempioną – pagal formą, dydį, o gal net ir spalvą, mat tikima, kad rudi kiaušiniai yra tvirtesni nei balti.

„Iš tiesų lukšto storis ir tvirtumas priklauso ne nuo kiaušinio spalvos, o nuo kiaušinį padėjusios vištos amžiaus. Jaunesnių vištų kiaušiniai įprastai yra tvirtesni – sako „Iki“ maisto ekspertė, Panevėžio kulinarijos centro vadovė Vilma Juodkazienė. – Kiaušinio lukšto spalva taip pat neturi įtakos ir kiaušinio kokybei, mat ji priklauso nuo kiaušinį padėjusios vištos veislės. Jei vištos lesinamos sveikais pašarais, vienodai vertingi tiek vieni, tiek kiti kiaušiniai.“

Jei esate neabejingi gamtai ir gyvūnų gerovei, rinkdamiesi kiaušinius savo šventiniam stalui atkreipkite dėmesį į kiaušinių pakuotėje nurodytus žymėjimus. Juk žinant, kad jūsų pasirinktus kiaušinius išperėjusios vištos gyvena laimingai, mėgautis šventiniu maistu bus kur kas maloniau.

„Džiugu, kad per pastaruosius 30 metų žmonių sąmoningumas stipriai pasikeitė, atsakingiau renkamės produktus, saugojame gamtą ir gyvūnus – sako V. Juodkazienė. – Mūsų ruošiamiems patiekalams renkamės tik laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius, tad šiuo žingsniu tikimės prisidėti prie gyvūnų gerovės ir tuo pačiu paskatinti pirkėjus rinktis tvaresnius kiaušinius.“

Kiaušinių dažyme karaliauja natūralumas

Kiekvienas Velykinis margutis – tarsi meno kūrinys. Nėra nė vieno identiško, kiekvienas individualus, savaip išskirtinis ir įdomus, jei dažomas natūraliomis, pačios gamtos dovanotomis medžiagomis.

Tikriausiai jau esate bandę dažyti kiaušinius svogūnų lukštais, padedančiais išgauti visą žemės spalvų paletę ir gražiausius, netikėčiausius raštus. Tačiau svogūnų lukštai – tikrai ne vienintelė natūrali priemonė, kurią galite panaudoti kiaušinių marginimui.

Šiais metais kiaušinių dažymui pabandykite panaudoti raudongūžius bei mėlyngūžius kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite ir pavirinkite vandenyje maždaug pusę valandos. Nuovirą nukoškite, atvėsinkite, įpilkite acto (vienai stiklinei – vienas šaukštas) ir sudėkite į jį jau virtus kiaušinius – per dieną kiaušinių lukštai sugers spalvą ir turėsite išties nuostabiai atrodančius sodriai mėlynus (jei rinkitės baltus) ar tamsiai žalius (jei rinksitės rudus) kiaušinius. Jei ant kiaušinių norite matyti raštus, kiaušinį aplipinkite smulkinto kopūsto gabalėliais ir susukite į ploną marlę.

Raštams išgauti galite naudoti pačias įvairiausias natūralias priemones – mėtų lapelius, svogūnų laiškus, krapų ar petražolių šakeles.

Pasigaminti natūralių kiaušinių dažų galima ir iš kitų gamtos gėrybių – aukso spalva nudažyti kiaušinius padės ciberžolė, raudonais margučiais džiaugsitės panaudoję burokėlius, maišytus su svogūnų lukštais, o mėgstantiems mėlyną spalvą pravers šaldiklyje užsigulėjusios mėlynės, mėlyngūžis kopūstas.

Tik nepamirškite, kad kiaušinių spalva nebus tokia intensyvi, kaip nuoviro, todėl nepagailėkite ingredientų ir nesibaiminkite, jei nuoviras atrodo kiek per tamsus. Tam, kad kiaušiniai sugertų spalvas, nepamirškite į 1 stiklinę nuoviro įpilti 1 šaukšto acto.

Gražių, gardžių ir tvirtų margučių!