30 metų iki šiandien

30 metų iki šiandien“ projekto komanda, savo akimis panorusi pamatyti didžiausią šiltnamių kompleksą Baltijos šalyse, liko išties nustebinta – ne tik milžiniškų erdvių, bet ir žalumos, kurios šaltuoju metų laiku mums taip trūksta.

Pasitelkiant modernius įrenginius ir šviesos kultūrą, jau 35 metus gyvuojančios „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose visus metus auginami trumpavaisiai ir ilgavaisiai agurkai, net 17 rūšių pomidorų ir kelios rūšys salotų. Tačiau kaip pasakoja įmonės vadovas Mindaugas Pupienis, pačioje verslo pradžioje viskas atrodė gerokai kitaip, o per visus veiklos metus iššūkių tikrai netrūko.

„Juokauju, kad kiekvienas agronomas savo gyvenime turi 40 vasarų viskam išbandyti. Per visą savo veiklos istoriją bandėme auginti daugiau nei 300 veislių pomidorų, iš kurių atsirinkome kelias pačias geriausias, tinkančias būtent mūsų klimatui ir, žinoma, skoniui“, – pasakoja pašnekovas.

Asortimentas laikui bėgant ne tik keitėsi, bet ir plėtėsi. Maždaug 2005 metais šiltnamiuose buvo pradėti auginti ne tik agurkai ir pomidorai, bet ir salotos. Pastarųjų auginimui, beje, buvo pasitelkta Skandinavijos šalių praktika – salotos augintos vazonėliuose. Įrangai modernėjant, kito ir kitų daržovių auginimo technika: anksčiau į žemę sodintos daržovės dabar auginamos šiuolaikinėse pakeltose lysvėse.

„Niekas neįvyko per vieną dieną. Teko nueiti ganėtinai ilgą kelią, kol sukūrėme tai, ką dabar turime, – sako M. Pupienis ir prisipažįsta, kad didžiausiu ūkio turtu laiko lojalius darbuotojus, kurių dalis „Kietaviškių gausoje“ dirba nuo pat įmonės įsikūrimo.

Lietuviškame ūkyje užaugintus kokybiškus agurkus, pomidorus ir salotas vazonėliuose esame ragavę tikriausiai kiekvienas, mat jų visus metus galima įsigyti didžiuosiuose šalies prekybos centruose. Šiemet 30-metį švenčiančio prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė vertina ne vienerius metus besitęsiančią draugystę su patikimais partneriais ir pastebi, kad lietuviškus produktus ypatingai pamėgę ir pirkėjai.

„Visuomet stengiamės, kad Lietuvoje auginti ir skinti vaisiai ir daržovės dar tą pačią dieną atsidurtų parduotuvių lentynose, taip užtikrinant aukščiausią jų kokybę ir šviežumą. Džiaugiamės, kad Lietuvoje užaugintų šviežių agurkų, pomidorų ir salotų vazonėliuose pirkėjams galime pasiūlyti visus metus“, – sako V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ inicijuotas projektas „30 metų iki šiandien“ kviečia visus Delfi skaitytojus dalintis skaniausiomis, juokingiausiomis, įsimintiniausiomis ir jums pačiomis brangiausiomis gyvenimo istorijomis. Pasidalinkite savo prisiminimais ČIA ir kas savaitę laimėkite 100 Eur IKI dovanų kortelę.