30 metų iki šiandien

Jokių abejonių – pildyti krepšelį mėgstamiausiais maisto produktais patinka daugumai, o štai trypčioti eilėse tikriausiai nenorėtų niekas. Gerai, kad šiais laikais to ir nereikia daryti – savitarnos kasose susimokėti už pirkinius galima greitai ir paprastai. Tuo spėjo įsitikinti „30 metų iki dabar“ projekto komanda, atlikusi nedidelį eksperimentą.

Pasiruošę pirkinių sąrašą, užsukome į prekybos centro „Iki“ parduotuvę ne veltui – būtent čia dar 2008 metais buvo įdiegtos pirmosios Lietuvoje savitarnos kasos.

Prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pasakoja, kad šiais laikais savitarnos kasos lietuvių nebestebina ir tapo jau įprastu pasirinkimu, tačiau įdiegus naujovę, pirkėjų reakcijų buvo įvairių – kai kurie svarstė, kad kasininkams nebeliks darbo, o buvo ir tokių, kurie piktinosi turintys dirbti už juos.

„Daugiau keliavę ir savarankišką apsipirkimą užsienyje anksčiau bandę pirkėjai iš karto įvertino galimybę greičiau apsipirkti nestovint eilėse, kitiems reikėjo daugiau laiko išbandyti ir atrasti savitarnos kasų privalumus. Džiaugiamės, kad ši technologija pasiteisino ir savitarnos kasose atsiskaito maždaug pusė prekybos centro lankytojų“, – sako V. Budrienė.

Tad susirinkę norimus produktus nė kiek nedvejojome ir iškart patraukėme link savitarnos kasų. Apsipirkti atvykusi ir eksperimentą atlikusi Kornelija juokėsi, kad dauguma pirkėjų, kaip ir ji pati, būtų pasirinkę būtent šį atsiskaitymo būdą, tačiau susidrovėję filmavimo kamerų galiausiai nusprendė pastovėti eilutėje.

Kaip komandai sekėsi apsipirkti ir kiek laiko užtrukome skenuodami bei mokėdami už devynias pasirinktas prekes, kviečiame pasižiūrėti video reportaže.