30 metų iki šiandien

Kelis dešimtmečius bulves auginantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas iš Šilutės rajono, Pašyšių kaimo, juokauja, kad bulvė – kaip žmogus, mėgsta komfortą, todėl, kad ji augtų, reikalingos ir tam tikros oro sąlygos.

„Šiais metais bulves sodinti pradėjome gana vėlai, nes orai buvo nepalankūs – naktys šaltos, o ir dienomis temperatūra nelepino šiluma“, – sako ūkininkas. Pašnekovas neslepia – prisiderinti prie nenuspėjamų ir greitai kintančių pavasario orų Lietuvoje ne visuomet paprasta. Štai praėjusiais metais vos prasidėjus sodinimui, užklupo šalčiai, tad visus suplanuotus darbus teko atidėti.

Šiemet gamta ūkininkams taip pat pateikė staigmenų: „Prieš tai buvo potvyniai, tad svarstėme, ar nereikės nukelti darbų, nes žemė nespės išdžiūti. Tačiau prasidėjusios šaltos naktys ir vėjas dienomis viską taip išgairino, kad nebepamename, kada lietaus bebuvo. Bulvių sodinimą jau pradėjome, o žemėje drėgmės beveik nebėra“.

Šviežių bulvių sezono tikimasi liepos pradžioje

Pergyvenančius, kad šviežių bulvių dėl sudėtingų oro sąlygų teks palaukti ilgiau, ūkininkas skuba nuraminti: pasodintoms bulvėms daug drėgmės nereikia, kur kas svarbiau, kad būtų šilumos. Pasak pašnekovo, norint sodinti bulves – reikia, kad žemė įšiltų ne mažiau kaip iki 5–6, o geriausia 7 laipsnių. Į kuo šiltesnę žemę bulvė sodinama, tuo geriau. Bulviasodžio laikas priklauso tik nuo oro.

„Bulvės mėgsta patogias, optimalias augimo sąlygas, todėl visada geriau jas sodinti yra į kuo šiltesnę žemę. Tada jos greičiau dygsta, vystosi, auga. Liepos pradžioje šviežios bulvės įprastai jau karaliauja ant lietuvių stalo“, – pasakoja ūkininkas.

Per metus K. Macijauskas užaugina nuo 800 iki 1000 tonų bulvių. Paklaustas, kokio bulvių derliaus galima tikėtis šiais metais, pašnekovas atskleidžia, kad tiek derliaus, tiek bulvių kokybė priklauso nuo gamtos: ne tik nuo bulvių sodinimo laiko, bet ir nuo to, koks oras bus vasarą. Jeigu vasara pasitaiko itin karšta ir oro temperatūra pakyla virš 25 laipsnių – dirvoje bulvės sustoja augti, o tai nulemia ir kuklesnį derlių. Optimalus oras bulvėms – ne per karšta, su saikingu lietumi. Tuomet derliaus galima tikėtis gausesnio.

Bulvių ūkis skaičiuoja jau 30 metus

K. Macijauskui bulvių auginimas – tai iš kartos į kartą perduodama šeimos veikla: „Tėvai gyveno kaime, augino bulves, tad nuo mažens žinojau, kaip jas auginti, prižiūrėti“.

Pašnekovas pasidžiaugia, kad praktiškai visą ūkio gyvavimo istoriją, bendradarbiauja su patikimais partneriais, tad jo užaugintų bulvių paskanauti gali kiekvienas lietuvis – ar Vilniuje, ar kitame mieste gyvenantis.

„Kiek žinau, prekybos tinklas „Iki“ šiemet švenčia 30 metų gimtadienį, tad ir mūsų ūkio amžius panašus, nes su jais bendradarbiaujame nuo pirmųjų dienų. Pirmiausia mūsų bulvės keliaudavo į Klaipėdą, o vėliau ir po visus kitus Lietuvos miestus. Patys bulves auginame, fasuojame ir tiekiame. Visada stengiamės užtikrinti aukščiausią kokybę, juk tai – mūsų vardas“, – sako K. Macijauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją