– Kokios yra priežastys, kad vyresniame amžiuje poros seksualinis gyvenimas dažnai nustumiamas į kitą planą, intymus ryšys suprastėja, o seksas tampa išimtimi?

– Yra kelios pagrindinės priežastys. Pirmoji – gėda, atėjusi iš jaunystėje mums įdiegtų normų apie tai, kad kūnas yra nuodėmingas, o seksualinis pasitenkinimas ir savimaloninimas yra gėda. Kita priežastis – neigiamos praeities patirtys. Reikėtų prisiminti, kokie buvo pirmi santykiai. Gal pirma patirtis buvo skausminga. Gal vyras naudojo seksualinę prievartą. Turiu omeny santykius, kai moteris nenori, jos kūnas nėra pasiruošęs, bet ji jaučiasi tarsi turinti atlikti pareigą. Į tokią sueitį kūnas reaguoja taip pat kaip į išprievartavimą. Kiekvieną kartą tai darant kūnas siunčia signalus, kad lietimasis yra nemalonus, taip ilgainiui išsivysto nejautra. Taip pat svarbu paminėti menopauzę. Šiuo laikotarpiu moteris išgyvena papildomus sunkumus, kūnas keičiasi. Mano vienas iš mokytojų menopauzę vadina šampano buteliu, kuris neatsidaro. Energetika, kuri buvo metai iš metų užspausta, nori išeiti. Ji eina per karščio bangas, per nuotaikas. Todėl idealiausias laikas, kada pradėti darbą su savo seksualine energija – prieš menopauzę.

Sumažėti aistra gali ir dėl kitų problemų – nebepasitikime partneriu, praradome ryšį ir pan. Kai ši bedugnė atsidaro, labai dažnai moteris pasiduoda, sako: „Aij man jau viskas baigėsi, nebereikia, vaikus užauginau“. Varo vyrą į kitą kambarį, bet širdy meilės norisi visada. Turėtų viskas būti atvirkščiai – pareigos atliktos, vaikai užauginti, atėjo tavo laikas. Taip, gal bus sunku viską pakeisti, bet kada, jei ne dabar? Kodėl gi neišlaikius gyvenimo džiaugsmo ir neužsiėmus mylimomis veiklomis? Kodėl gi tos energijos nenukreipus į savirealizaciją, užuot sėdėjus ant suoliuko ir aptarinėjus kitus?

– O kaip tą energiją ir aistrą sugrąžinti į miegamąjį?

– Pirmas žingsnis – atverti savo smalsumą. Kai apie tai pasakoju moterų grupėse, jaučiu, kad yra labai daug negatyvo, skepticizmo. Todėl visų pirma, reikia suprasti, kad bus verta. Kiti dalykai yra kiek paprastesni – pavyzdžiui, žiūrėti, ką valgai. Maistas turi būti maistingas, kad suteiktų daugiau energijos tai aistrai. Cepelinai tikrai nepadės. Reikia žiūrėti, kad nebūtų daug angliavandenių, nes per menopauzę moterys turi ypač kontroliuoti insulino kiekį. Jis daro įtaką hormonų kaitai. Kitas dalykas – judesys. Šokite, sportuokite – tai padeda išjudinti ne tik seksualinę, bet ir apskritai energiją. Kai dariau apklausą, pasirodo, kad pusė tokio amžiaus moterų visiškai nesportuoja. Kitas dalykas – mažinkite kortizolio, tai yra streso hormono, kiekį. Labai dažnai tai būna viena iš priežasčių, kodėl nejuntate orgazmo. Tikėtina, kad jūsų kortizolio lygis yra aukštas.

Žydra Geštautaitė

– Tai, ką pasakojate, yra patarimai moterims. O vyrą palikti ramybėje ar įtraukti į šiuos pokyčius?

– Visada siūlau pradėti nuo savęs. Moterys pasakoja, kad pradėjusios keistis, pokyčius pamatė ir vyrų elgesyje. Jei su vyru turite ryšį, jis pastebės, kad kažkas keičiasi. Nes jei ateisi ir jam pasakysi, kad daryk tą ir aną, labai tikėtina, kad viskas, ko sulauksi, tai priešiškumas. Tam, kad jis nenumuštų tavo entuziazmo, siūlau pradėti nuo savęs.

– Išvardijote daugelį priežasčių, dėl ko sumažėja aistra, bet gal viena jų gali būti ir pasikeitęs kūnas. Kaip su juo susidraugauti?

– Nėra vieno recepto. Tai yra procesas, kuris užtrunka. Pavyzdžiui, viena į mane besikreipusi moteris turėjo antsvorio. Kai reikėjo daryti krūtinės masažą, ji negalėjo. Ji baisėjosi savo kūnu. Užtrukome keletą mėnesių, kol ji išdrįso. Dabar ji skambina ir džiaugiasi, kad gali mylėtis su vyru šviesoje, gali pasižiūrėti į save veidrodyje. Tai įmanoma, bet nėra vieno mygtuko. Kodėl šiuo atveju puikiai padeda visi tie moterų klubai? Nes ten moterys susitinka su tokiomis pačiomis kaip jos, dalijasi tomis pačiomis bėdomis. Jos gauna vienos iš kitų palaikymą.

– O gal čia gali padėti seksualūs apatiniai, drabužiai?

– Nelabai. Jei aistros nėra, nesuveiks jokie drabužiai. Jie veikia tada, kai aistra jau yra ir gal jums buvo bloga diena, norite ką nors seksualaus apsirengti, pasikelti nuotaiką. Bet jei aistros nėra, visa tai bus nieko verta.

– Jūs dirbate su moterimis, bet kas dažniau skundžiasi ta atšalusia aistra – vyrai ar moterys?

– Tokio tyrimo neturiu, bet ką žinau, kad moterys tą dažniau pripažįsta, jos dažniau nori tai keisti. Vyrai sako, eikit jūs žinote kur, man viskas gerai. Pakeisti tokį požiūrį yra labai sudėtinga. Apskritai Lietuvoje yra dar toks požiūris į seksą: neklausk, netrukdyk. Tarsi kalbėti apie tai būtų gėda. Mes pasislepiame už tokios nematomos sienos, sėdime tame savo kalėjime ir bijome kalbėti. Seksualinis gyvenimas gali būti geras nepriklausomai nuo amžiaus ar kūno. Kiekviena moteris yra normali. Bet jei savo kūnui siunčiame negatyvą, tai turės įtakos orgazmui. Kitas dalykas – neseniai paklausiau moterų, kokį jos orgazmą patiria. Visos parašė klitorinį. Bet jų yra dar kokie 9 ir jie yra stipresni nei klitorinis. Klitorinio orgazmo energetika yra labai sprogstanti, išeinanti iš savęs, kai po to nebesinori prisilietimų. O ką daryti, jei vyras nori tęsti? Tai reikėtų pažinti savo kūną, savo seksualumą, o tam, kad pažintum, reikia nebijoti apie tai kalbėti.

– Kaip užbėgti viskam tam už akių, kad ta aistra nesumažėtų? Kada ji pradeda mažėti?

– Kai atsiranda gyvenimo sunkumai, buitis, vaikai, seksą pastatome į galutinę lentyną. O taip nutikti neturėtų. Nereikėtų užleisti šios srities. Tai turėtų tapti it įpročiu. Kaip dantų valymasis.

– O jei abu partnerius tenkina tai, kad nėra to seksualinio gyvenimo, gal nieko nereikia ir taisyti. Ar yra minusai, gyvenant be sekso?

– Yra. Be seksualinio intymumo, nėra gyvybingumo, aistros gyvenimui. Moterys, kurios nesimyli, rašo, kad jaučia didesnį pasyvumą, nori daugiau valgyti, ieško kitų malonumų. Aišku, yra išimčių, bet reikia suprasti, kad vyresnės moterys gali turėti super gerą intymumą. Tai ir sveikatai geriau, ir emocinei būsenai. Aišku, kiekviena sprendžia pagal save. Bet, kaip aš sakau, moters kūnas yra tarsi Ferrari, gali ateiti, pasėdėti viduje ir leisti jam rinkti dulkes. Bet jei moki mygtukus paspausti, nepasigailėsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)