Anot Ž. Geštautaitės, apie moterų libido yra trys populiarūs mitai: pirmas, kad vyresnio amžiaus moterys nenori mylėtis, antras, kad po menopauzės kūnas nebereaguoja į susijaudinimą ir trečias, kad menopauzė žudo libido. Ji išsamiai aptarė kiekvieną jų.

Vyresnio amžiaus moterys nenori mylėtis

„Anot statistikos, išties su amžiumi moterų lytinių santykių dažnis mažėja, bet yra ir kita medalio pusė – beveik 25 proc. vyresnių nei 70 metų moterų, turinčių partnerius, turėjo lytinius santykius daugiau nei 4 kartus per savaitę. Tai rodo, kad su amžiumi moterys nebūtinai nebenori mylėtis. Apskritai matoma tokia tendencija, kad nuo 1990-ųjų metų susituokusių porų lytinių santykių dažnumas nuolat mažėja. Tokie duomenys renkami kas penkerius metus ir pastebima, kad tas skaičius krenta. Paskutiniais duomenimis, vėl sumažėjo iš dviejų kartų į vieną per savaitę“, – sakė pašnekovė.

Žydra Geštautaitė

Anot jos, tam įtakos gali turėti ir gyvenimo būdas. „Dabar vyrauja individualistinė visuomenė. Viskas nukreipiama į save. Prarandame ryšį vienas su kitu, statome sienas. Vis mažiau porų tuokiasi. Dėl to mažėja ir lytinių santykių dažnis, nes, pagal statistiką, susituokusios poros mylisi dažniau nei tie, kurie neturi pastovaus partnerio. Kita vertus, tai nėra vien blogai, nes moterys, susikoncentravusios į save, supranta, kad jos nėra gimusios dėl vyrų, kad yra gimusios dėl savęs. Bet kai ateina toks sąmoningumas, ieškai atitinkamo partnerio, o tokį surasti tampa sudėtingiau“, – sakė koučerė.

Ji teigė, kad ilgainiui susiduriame su tokiu paradoksu – informacijos daug, bet nebėra investicijos į tai, kas seksą daro malonų, tai yra į ryšį iš širdies, dvasingumą. „Dabar viskas yra greitai, čia ir dabar. Jei pažiūrėsime JAV, labai daug žmonių vartoja antidepresantus, o jie, kaip žinia, numuša bet kokį seksualinį potraukį. Pažiūrėkime į lėtesnes kultūras. Keletą kartų esu buvusi Kuboje, jie lėčiau gyvena, daugiau pojūčių, daugiau buvimo savo kūne, daugiau aistros. O šiauriečiai yra šaltesni, uždaresni, todėl ir intymaus ryšio mažiau“, – sakė pašnekovė.

Po menopauzės kūnas nereaguoja į susijaudinimą

„Iš dalies tai yra tiesa, nes pasikeičia hormonai, kurie daro didelę įtaką potraukiui ir gebėjimui patirti orgazmą. Ginekologė Barb Depree sako, kad viskas vyksta dėl estrogenų trūkumo. Bet ką aš matau iš savo pusės ir žinau iš moterų, kad reikia tiesiog daugiau su tuo dirbti. Praktikos, savimasažai, masažai su partneriu ir jūs pasieksite supergerų rezultatų. Medikai gali sakyti, kad reikia su tuo tiesiog susitaikyti, bet tai netiesa“, – teigė Ž. Geštautaitė.

Aistra blėsta

Pasak jos, taip pat būtina žinoti, kas mažina seksualinį potraukį. „Tai vaistai, kurie turi įtakos orgazmui, makšties audinių atrofija, makšties sausumas, ankstesnės traumos, prastas emocinis ryšys su partneriu ir stresas. Bet visa tai yra išsprendžiami. Orgazmas nėra biologiškai išjungiamas. Mes galime tai pakeisti. Moterys gali po menopauzės patirti orgazmus, organizmas neišjungia tos galimybės. Tik skirtumas tas, kad kai esame 20-ties, nereikia įdėti pastangų, o vyresniame amžiuje daugeliui nusvyra rankos. Gal reikia ilgesnės preliudijos, gal daugiau praktikos, kad sužadintum aistrą, bet nepasiduokite ir nesusitaikykite su tuo. Kai kurios moterys sako, kad orgazmai su amžiumi tampa dar įdomesni. Tam, kad juos pajustumėte, labai padeda savimasažas. Bet nesupainiokite – tai nėra vaginos masažas. Tai toks masažas, kuris suaktyvina kraujotaką ir padeda atsipalaiduoti“, – sakė specialistė.

Menopauzė žudo libido

„Esmė yra tokia, kad kuo mažiau sekso, tuo mažesnis libido. Moterys pyksta ant savęs, ant senėjimo, nes visuomenė ir taip aukština jaunystę, stangrias krūtines, elastingą ir lygią odą, bet seksas yra tas džiaugsmo šaltinis, kuris trunka visą gyvenimą, jei investuoji. Vienas tyrimas rodo, kad su amžiumi partnerių fizinė trauka nemažėja. Atvirkščiai – vyresni nei 45-erių metų žmonės savo partnerius laiko patrauklesniais. Taip yra dėl to, kad užgimsta gilesnis tarpusavio ryšys“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, vyrai taip pat galėtų pagelbėti moterims menopauzės metu. „Dažniausiai patariu moterims neprašyti vyrų, o iš pradžių pradėti nuo savęs. Jie tą pajutę patys atsivers. Nes jei vyksta kažkoks tiesioginis pokalbis, jie tą girdi, kaip priekaištą, kad kažką daro ne taip. Tai kerta per jų ego. Bet jie turi žinoti, kad jei padės savo moteriai, ji atgal duos labai daug. Tas pats tantrinis masažas – jo išmanymas būtų labai didelė pagalba moteriai. Kita vertus, nereikia į menopauzę žiūrėti kaip į kažkokį baubą. Viena moteris man pasakojo, kad jos vyras šlykštisi ja, lyg menopauzė būtų kažkas baisaus. Tai visų pirma, pati moteris turi priimti šią savo gyvenimo fazę, kūno pokyčius, o tada ją priims ir jos partneris“, – sakė koučerė.

Ji sutinka, kad moterų libido pasiekia aukštumas iki 35-40 metų, bet daug kas priklauso ir nuo aplinkybių. „Priklauso nuo to, kada gimdome vaikus. Labai dažnai po gimdymo stipriai keičiasi hormonai, kai kurioms libido nukrenta. Be to, atsiranda naujos atsakomybės, nuovargis. Vyrai gali padėti, palengvinti tą rutiną. Gal tuo metu net nereikia masažo, bet vyras gali išplauti indus, pasirūpinti vaikais. Čia būtų didesnis seksualinis apšilimas nei tas tikrasis“, – sakė specialistė.

Atrodo, kad tik ant moterų pečių krenta visi sunkumai, o kaip dėl vyrų? „Vyrai irgi turi savo puokštę problemų. Su amžiumi atsiranda problemų dėl prostatos, dėl erekcijos. Moterys čia gali pagelbėti domėdamosis tuo ir priimdamos savo partnerį tokį, koks jis yra“, – sakė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)