Santykių ekspertas sako, kad lengva nebus, bet kalbėtis reikia. „Nebus lengva paaiškinti, jei ir žmona, ir aplinka spaudžia. Bet blogiausia būtų tiesiog tylėti ir nieko nesakyti. Reikia nuolat tą klausimą kelti. Jei žmonės nesusikalba, vienas spaudžia į vieną pusę, kitas – į kitą, reikia ieškoti tarpininko, kuris būtų neutralus ir galėtų juos pasisodinęs padaryti savotišką mediaciją. Tai, kad vyras uždirba mažiau, nėra tragedija. Gal jis padarys karjerą ateityje, gal pati žmona neteks darbo, gal jis pakeitęs darbą taps nelaimingas ir dėl to nukentės santykiai. Todėl pirmiausia reikia kalbėtis“, – aiškino santykių ekspertas.

Jis perspėja, svarbiausia nesiaiškinti piktai ir agresyviai. „Kai partneris ką nors aiškina per pyktį ir agresiją, kalba bus nemaloni, aštri, tokios kalbos kito žmogaus pasąmonė nepriims. Tai pirmiausia reikėtų pamedituoti, atsipalaiduoti, paplaukioti baseine, pasivaikščioti, nusiraminti ir suvokti, kad kitas žmogus, kuris tai sako, daro tą ne iš blogos valios. Jis turi savo įsitikinimus, savo vertybes, poreikius, todėl reikia priimti ir kalbėtis ramiai. Taip tarsi kalbėtume apie kokį kaimyną Joną: kodėl tau taip atrodo, ką mes darytume su didesniais pinigais, ką tai pakeistų. Nes greičiausiai po tuo spaudimu slepiasi kokie nors žmonos neatliepti poreikiai, klaidingi įsitikinimai. Bet juos reikia sužinoti“, – teigė santykių ekspertas.

Anot jo, nors dažniau viešojoje erdvėje kalbama apie visuomenės spaudimą moterims, jį patiria ir vyrai. Didesnė alga – yra kone vienas dažniausių to spaudimo priežasčių. „Jei žmonos ir vyro atlygis skiriasi vos 100-200 eurų, tai didelės įtakos tikrai nedarys, bet du ar tris kartus didesnis uždarbis gerokai smogia per vyrišką ego. Nes vyrai yra aukos tų senovinių stereotipų. Daug mažiau uždirbdami jie pasijunta tokiais beprasmiais ir nereikalingais, o tai gali sukelti riziką, kad santykiai subyrės. Jei žmona to neafišuoja, nespaudžia, palaiko jį, sako, kad svarbu savirealizacija, tokius santykius galima subalansuoti. Bet kai žmona spaudžia, situacija tampa pavojinga“, – sakė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)