Anot Dariaus, skirtumų tarp vyrų ir moterų nėra daug, bet jų yra. Vis dėlto iš pradžių reikia pabrėžti, kad visada pasitaiko išimčių, todėl, kalbant apie stereotipus, būtina turėti omeny, kad jie kalba apie statistinį vienetą, kuris gali būti visiškai į jus nepanašus, o gal net priešingas. „Savo studijų laikais nagrinėjau ne vieną tyrimą, kalbantį apie moterų ir vyrų skirtumus. Tarkime, buvo tokių, kurie teigė, kad statistiškai vyrai yra agresyvesni. Čia įdomus vienas momentas. Kaip žinia, Lietuvoje vyrų savižudybė gerokai lenkia moterų. Bet jei paanalizuosime giliau, pamatysime, kad bandymų nusižudyti kiekis tiek vyrų, tiek moterų yra labai panašus. Tiesiog, vyrai pasirenka tokius būdus, kurie, deja, yra mirtingesni. Taigi kaip jau minėjau, vyrai yra agresyvesnis, mėgsta kovoti, labiau linkę rizikuoti. Bet nereikia pamiršti, kad visur yra išimčių. Tarkime, aš pažįstu moterų, kurios daug geriau išmano apie automobilius, variklius ir jų remontą nei aš. Labai svarbu suvokti, kad negalima visų vyrų ir moterų pakišti po vienu modeliu. Yra daug asmenybių teorijų, kurios skirtingai skirsto žmones, bando prognozuoti asmenybę. Daugeliui jų lytis nėra vienas iš rodiklių“, – teigė specialistas.

Jis neneigė, kad tarp vyrų ir moterų yra akivaizdūs biologiniai skirtumai, bet ar jie turi įtakos žmogaus charakteriui? „Tarkime, vyrai dažniausiai turi didesnę raumenų ir kaulų masę. Vyrų kūne yra mažesnis procentas riebalų nei moterų. Bet tai ne stereotipai, o moksliniai faktai, kurie neturi įtakos mūsų elgesiui ar charakteriui. Kas gali turėti įtakos – tai hormonai. Jie gali lemti tam tikrą mūsų elgesį, bet ne tiek, kad teigtume, jog vyrai yra kilę iš vienos planetos, o moterys – iš kitos. Kaip sakė vienas mano dėstytojas, vyrai ir moterys turi daugiau bendrumu, nei skirtumų“, – sakė D. Ražauskas.

Pasak jo, yra daug populiarių stereotipų apie vyrus ir moteris, bet jie kalba tik apie daugumą. „Pavyzdžiui, kai kurie tyrimai rodo, kad daugelis moterų geriau atpažįsta emocijas, esančias veiduose, arba, kad vyrai dažniau nori mylėtis nei moterys. Bet kiekvienoje grupėje yra išimčių. Pas mane ne kartą buvo atėję vyrai, kurie sakė, kad jų partnerės nori mylėtis kelis kartus per savaitę, o jiems užteka ir karto per mėnesį“, – pasakojo specialistas.

Jis patarė nepriimti kiekvieno tyrimo apie skirtumus sau asmeniškai, nes kartais tai gali pridaryti ir žalos. „Reikia suprasti, kad mūsų skirtumus lemia ne tik įgimti dalykai, bet ir įgyti: kultūra, auklėjimas, aplinkos įtaka. Todėl nereikėtų leisti, kad stereotipai jums trukdytų siekti savo tikslų, nes skirtumų tarp vyrų ir moterų nėra tiek daug, kiek gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją