– Kaip ir kada poroje pradėti kalbėti apie finansus?

– Kai kurie ekspertai sako, kad kalbėti apie pinigus reikia iškart. Pinigai yra skaudi ir aktuali tema mūsų visuomenėje. Mums visiems jų reikia, nes be pinigų nieko nenusipirksi. Be abejo, vien pinigai nesuteikia laimės, bet tai yra svarbi tema. Kai kurie žmonės galvoja, kad pinigai yra toks materialus dalykas, dabar jie įsimylėję, skraido padebesiais, todėl apie juos tikrai nereikia kalbėti. Ne. Būtent apie pinigus ir reikia kalbėti. Jei neaptarsite ir nesusidėliosite plano pradžioje, paskui tai gali griauti santykius, nes ateisite su skirtingais lūkesčiais. Abu tylėjote ir galvojate, kad partneris galvoja taip pat kaip jūs. Bet geriausia nuo pat pradžių pasikalbėti šia tema. Kaip tu norėtum daryti? Ar nori bendrai viską turėti ir viską valdyti, ar nori kad kiekvienas turėtų viską atskirai ir tik bendrai už butą susimestume (jei kalbame apie porą, kuri nusprendė kartu apsigyventi). Kas mokės už komunalinius mokesčius? Kas mokės už maistą ir pan. – visa tai reikia aptarti, nes būna, kad paskui psichologo kabinete paaiškėja, kad vienas galvojo vienaip, o kitas – kitaip.

– Jausmai čia sumaišo kortas?

– Kai esame įsimylėję, galvojame, kad žmogus galvoja taip pat. Bet realybė yra kitokia, todėl aš sakau, kad pasikalbėti apie pinigus niekada nėra per anksti. Tam tikri tyrimai nagrinėjo, kas dažniausiai išskiria poras. Pagal išvadas buvo sudarytos „pavojingos“ temos, kurių neaptarus iš anksto, vėliau gali kilti konfliktų, kurie priveda prie skyrybų. Viena iš tų pavojingų temų yra pinigai. Jei šitos temos smulkiai neaptarsite, nepasakysite vienas kitam savo lūkesčių, paskui galite turėti didelių problemų. Reikia suprasti, kad mes visi turime skirtingą matymą ir supratimą. Augdami matome skirtingus šeimos modelius. Vienas užauga šeimoje, kur tėvai turėjo visada bendrą kasą, savo algas sudėdavo į bendrą krūvelę, imdavo, leisdavo, kartu pasitarę, jei koks didesnis pirkinys. O kitas augo šeimoje, kur tėvai išsiskyrę, o gal ir kartu gyveno, bet turėjo atskirus biudžetus. Jų patirtys yra visiškai skirtingos ir jas reikia gerbti, reikia išsikalbėti, įgarsinti.

Asociatyvioji nuotr.

– O ką daryti, jei supratai, kad tie lūkesčiai skirtingi, bet šaukštai jau po pietų?

– Tada reikia ieškoti kompromiso, bendro sprendimo. Tam gali prireikti psichologo, kuris pasakytų, kad nėra viskas taip lengva ir paprasta ir kad normalu kartais nesutarti ar pyktis dėl pinigų. Tai aštri tema. Jei pinigai yra atskiri, kažkuris gali jaustis nesaugiai, nevertinamas, nemylimas, galvoti, kad juo nepasitikima. Kitas gal turi traumų iš vaikystės, matė, kaip kas nors per daug kažkuo pasitikėjo, kaip apgavo ir pan. Mūsų patirtys skirtingos, bet apie jas reikia kalbėtis, nes tik taip galima atrasti kompromisą, modelį, kaip gyventi toliau. Neišsprendžiamų problemų nėra, jei jas sprendi. Jei pastebėjote, kad su partneriu apie pinigus turite skirtingą nuomonę, iškart reikia tą klausimą kelti, o ne tylėti.

– Tai, kad partneris nenori turėti bendro biudžeto, ne visada reiškia, kad nemyli, nepasitiki?

– Dažniausiai yra atvirkščiai, dažniausiai toks elgesio modelis buvo pas jo ar jos tėvus. Kita vertus, gal praeitas partneris apgavo. Kartais tai gali reikšti, kad nepasitiki, bijo, bet tą išsiaiškinsite tik pasikalbėję. Aiškinkitės, kodėl jis nori turėti atskiras sąskaitas, nes bendro patarimo visiems nėra. Mano manymu, geriausia yra turėti bendrą biudžetą, abiem žinoti išlaidas ir pajamas ir abiem dėl visų didesnių pirkinių tartis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)