Santykių ekspertas sutinka, kad neištikimybė daugelį stipriai šokiruoja, išmuša iš vėžių, suteikia daug skausmo. O ar vienodai į ją reaguoja vyrai ir moterys? „Sunku pasakyti, kam neištikimybė kenkia labiau. Moterys priima ją emocionaliau, bet vyrai – giliau. Jie gali nieko nepasakyti, bet ilgus metus tą skausmą nešioti viduje“, – sako specialistas.

Ką daryti, sužinojus, kad partneris ar partnerė apgaudinėja? Anot D. Ražausko, kuo greičiau bandyti situaciją aiškintis, nelaukti, kol pats ar pati prisipažins, nes kuo ilgiau tylėsite, tuo bus tik blogiau. „Sužinojote, einate ir bandote aiškintis. Kad tas aiškinimasis nebūtų toks destruktyvus, pirmiausia patariu pamedituoti, pasimelsti, jei esate religingas, susikaupti, kad nusiramintumėte. Tada reikia sau pakartoti, kad priimate šį įvykį, šį skausmą. Protas sakys, kad nieko nepriima ir t.t., bet protas visada taip aršiai reaguoja. Tik tada kalbėkitės. Nerėkite, nešaukite, nes tai nepadeda. Daugeliui ramus pokalbis nepavyks, bet jei susivaldysite, jau gerai“, – sakė ekspertas.

Kitas žingsnis – atsisakyti aukos pozicijos ir priimti mokinio poziciją. „Aukos pozicija mums viską gadina. Kaip jos atsikratyti – nėra lengvų būdų. Bet reikia žinoti, kad jei pasirenkate aukos poziciją, su jumis bus labai sunku susikalbėti, net jei jūsų partneris gailėsis ir norės tęsti santykius. Reikia suprasti, nė vienas nėra apdraustas nuo klaidų ir niekas nežino, kada santykiuose ateis periodas, kai jausitės pamiršti, partneris jumis mažiau domėsis, gal jis turės sunkumų darbe ir pan. Jei partneris mažiau skiria jums dėmesio, jūs grimztate į nusivylimą, dažniau priekaištaujate, jis dar labiau užsisklendžia ir išeina toks užburtas ratas. Nepasiduokite tam, tai niekur neveda“, – patarimais dalijosi pašnekovas.

Darius Ražauskas

Kai pasikalbėsite su partneriu, jei jis pasakys, kad gailisi, nepulkite to taip paprastai priimti. Santykių ekspertas pataria išbandyti tokią lengvą šoko terapiją. „Pasiūlykite jam savaitę-dvi pabūti vienam, pagalvoti ir apsispręsti, ko jis iš tiesų nori. Tai jokiu būdu nėra skyrybos, tai tiesiog laikas, kad abu suvoktumėte situaciją. Partneris išvyko. Jūs darote pratimus. Yra keli pagrindiniai dalykai, kuriuos kasdien turėtumėte kartoti mintyse: atsiprašyti partnerio už savo pyktį, atleisti jam, padėkoti jam, kad jis yra jūsų gyvenime, priimti situaciją. Ne susitaikyti su ja, bet priimti“, – sakė D. Ražauskas.

Pratimai – pratimais, bet visus neramina kitas klausimas – atleisti ar ne? Anot santykių eksperto, per 10 metų, kiek jis dirba su žmonėmis, nė vienai šeimai dar nėra pataręs skubėti skirtis. „Jei yra vaikai, jiems bus trauma, jei nėra vaikų, vis tiek rekomenduoju išlikti kartu, nes jau investavote į santykius, todėl nubraukti viską būtų energijos švaistymas. Su bet kokiu kitu žmogumi vis tiek problemų bus, nes idealių žmonių nėra. Klysta visi, tik skirtingose sferose ir skirtingu laiku. Todėl reikia gerokai pasverti, ar tikrai tą partnerį verta mesti pro duris. Pabandykite santykius sulipinti. Aš už tai, kad galima pabūti atskirai kurį laiką, bet ne už skyrybas. Man tai neatrodo sprendimas“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, statistiškai vyresniame amžiuje dažniau neištikimi būna vyrai, jaunesniame – moterys vyrus 1 proc. lenkia. „Moterys dažniausiai neištikimos būna dėl emocinių dalykų. Jos jaučiasi užmirštos, negauna dėmesio. Vyrų priežasčių paletė įvairesnė: yra dalis, kurie suka „į kairę“ dėl tų pačių emocinių dalykų, kiti – dėl suprastėjusių lytinių santykių, treti – tiesiog paslysta, nesusivaldo, pritrūksta valios. Reikia bandyti atleisti, reikia bandyti keisti savo požiūrį. Neskubėti nubraukti visos praeities ir nesusikoncentruoti į skausmą. Susirašykite, ką jis ar ji jums gero padarė per visus tuos metus. Nes kai susikoncentruojame į skausmą, pamirštame, kiek daug gero buvo. Mes dažnai teigiamus dalykus išbraukiame ir neblaiviai suvokiame situaciją. Smegenys mėgsta susikoncentruoti į negatyvą. Taip neteisinga. Reikia žiūrėti, kiek tas žmogus įdėjo energijos, laiko, pinigų į santykius ir už vieną klaidą nereikia visko nubraukti“, – sakė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt