Padidina stresą ir nerimą

Anot eksperto, tyrimai rodo, kad pažinčių programėlių vartotojai patiria didesnį stresą nei tie, kurie tokiomis programėlėmis nesinaudoja. Kiti tyrimai sako, kad tokios programėlės padidina žmonių savivertę. „Tai aiškinama įvairiai. Tarkime, yra kukli, neišvaizdi, nemokanti bendrauti mergina. Realiame gyvenime, bare, vakarėlyje, jai užkalbinti patinkantį vaikiną ar sulaukti jo dėmesio, yra išties sudėtinga. Programėlėje gali padaryti geresnių nuotraukų, sukurti originalų aprašymą ir tai užtikrins, kad tavimi kažkas susidomės. Tas dėmesys kuriam laikui savivertę padidina, bet neilgam“, – pasakojo specialistas.

Vienas blogeris atliko tokį eksperimentą – sukūrė dviejų merginų profilius. Viename – it nuo žurnalo virželio nužengusi gražuolė, kitame – vidutinė mergina. „Įdomiausia buvo tai, kad super „modelis“ per parą sulaukė 1000 su trupučiu reakcijų, o ta vidutiniškai atrodanti mergina – apie 500. Tai nėra milžiniškas skirtumas. Tai tik parodo, kad vaikinai linkę „laikinti“ vos ne kas antrą merginą, bet esmė ta, kad jie neieško gyvenimo partnerės, jie suinteresuoti tik trumpalaikiais seksualiniais santykiais. Todėl gavus daug patiktų ir pakilus savivertei, ji gali paskui labai žemai kristi. Todėl aš asmeniškai nepatariu ieškoti antrosios pusės pasimatymų programėlėse, nes daugelis ten ieško tik sekso. Tai rimtai nusiteikusį žmogų gali skaudžiai demotyvuoti“, – sakė D. Ražauskas.

Kitas tokių programėlių trūkumas, kad jos, anot pašnekovo, didina neryžtingumą. „Ilgiau pasinaudojus programėle, mažėja ryžtingumas prieiti prie patinkančio asmens realiame gyvenime ir su juo pabendrauti“, – teigė santykių ekspertas. Maža to, daugelis ilgainiui pradeda jaustis daug labiau vieniši. „Nepaisant to, kad pasimatymų programėlėse galima sulaukti daug reakcijų, retas kuris pakviečia patikusį žmogų į realų pasimatymą. Daugelis tiesiog sėdi ir „swipe'ina“. Žiūri, kiek sulaukia reakcijų ir pan. Jie net nesiruošia kažko kviesti į susitikimą. Bet kitas žmogus, kuris tikisi čia rasti gyvenimo meilę, to nežino ir graužiasi, kodėl jo niekas nekviečia. Bet tie žmonės nieko nekviečia į pasimatymus – štai kur esmė“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, smegenys tokias programėles priima kaip žaidimą. Dėl to kyla kitas pavojus – priklausomybė. Maža to, daugelis žmonių pradeda santykius vertinti nerimtai.

„Jei ilgai ir daug naudojame tokias programėles, mūsų smegenys pradeda priimti santykius vis nerimčiau. Susidaro iliuzija, kad yra didelis partnerių pasirinkimas, kad visi manęs nori. Reikia pastebėti, kad merginos susilaukia daugiau dėmesio nei vaikinai. Merginos „laikindamos“ yra gerokai išrankesnės. Vaikinai pasirašo vos ne kas antrai“, – teigė D. Ražauskas.

Bene liūdniausia tokio „žaidimo“ pasekmė – depresija. Pastebėta, kad žmonės, naudojęsi pasimatymų programėlėmis, turi didesnę riziką susirgti šia liga.

Privalumų nedaug

Kalbėdamas apie tokių programėlių privalumus, D. Ražauskas išskyrė tik vieną. „Retais atvejais galima rasti partnerį. Bet būkime biedni, bet teisingi – tai nutinka labai retai. Kai kurie metų metus praleidžia tokiose programėlėse, nueina į dešimtis pasimatymų ir nieko neranda. Žinau kelias poras, kurios susipažino tokiu būdu, bet tikimybė yra labai maža“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, jei pastebėjote, kad jūsų gyvenime atsirado daugiau streso, kol neturite rimtesnių sutrikimų, nutraukite visiems laikams meilės paieškas pasimatymų programėlėse, nes sėkmės tikimybė yra maža, o rizika patirti neigiamas pasekmes – didelė.

„Mokslas pripažįsta, kad tokios programėlės manipuliuoja ir žaloja psichiką. Todėl jei naudojate, tą darykite saikingai, o jei galima apsieiti be to, eikite į realius pasimatymus. Turėkite omeny, kad pažinčių programėlėse galite susidurti su patyčiomis, pažeminimu. Ten tiesiai šviesiai yra siūlomas seksas, kas kai kuriuos žmones gali šokiruoti. Įsidėmėkite – daugelis ten ieško nuotykių, bet ne santykių“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)