1. Jų istorijos keičiasi.

Pasakojant istoriją neretai supainiojamos detalės, o mūsų visų prisiminimai kartais gali būti šiek tiek selektyvūs. Tačiau jei jūsų antroji pusė nuolat pasakoja skirtingas tos pačios istorijos versijas pokalbio su jumis ar kitais žmonėmis metu tai turėtų kelti raudoną signalą.

Jie nesugeba sekti savo pasakojamų melagysčių, todėl turi nuolat keisti savo istoriją, kad ji atitiktų naujai pateiktą informaciją", – Best Life" sako Ketanas Parmaras, medicinos mokslų daktaras, psichiatras ir psichikos sveikatos ekspertas.

Į tai atkreipia dėmesį ir Gonzalez-Berrios, pažymėdama, kad patologinio melagio pasakojimai paprastai būna „nenuoseklūs" ir jie „neprisimena, ką konkrečioje situacijoje sakė anksčiau".

2. Jie labai gilinasi į detales.

Panašiai kaip ir keičiantis istorijoms, jei susitikinėjate ar esate susituokę su patologiniu melagiu, jų pasakojimai bus itin spalvingi ir dramatiški – ir jie nesileis į kalbas apie konkrečius dalykus.

„Dauguma meluoja išsamiai, kad kiti negalėtų suabejoti istorijos tikrumu, – sako Gonzalez-Berrios. Jie pateiks išsamias istorijos detales, tarsi ją būtų sugalvoję tik tą akimirką.

Šiuos dėmesio atitraukimo būdus galima taikyti menkiausiam dalykui, net jei tam nėra jokios priežasties.

„Jie gali sugalvoti savo gyvenimo detalių arba kurti istorijas apie nereikšmingus įvykius", – sako ji, ir visa tai daro siekdami, kad viskas atrodytų įdomiau.

3. Jie ima gintis, kai juos įvardijate.

Kartais partnerį svarbu įvardyti, ypač kai jis akivaizdžiai klysta. Tačiau tie, kurie meluoja patologiškai, į tai nereaguos gerai.

Jeigu patologiniai melagiai pajunta, kad buvo pagauti, jie pyks ir susierzins, ims gintis. Jie dažnai pateikia pasiteisinimus arba sugalvoja dar daugiau istorijų, jeigu paaiškėja, kad yra kalti.

„Jei bandysite jiems pasakyti tiesą, net ir turėdami įrodymų ir faktų, jie pasipiktins, įsižeis ir dar labiau užsipuls jus žodžiu", – priduria Los Andžele dirbanti licencijuota klinikinė psichologė Nensė Irvin.

4. Jie net nežino, kad meluoja.

Jei jūs suprantate, kad jūsų partneris net nesuvokia, jog sako netiesą, neabejotinai galite turėti reikalų su patologiniu melagiu.

„Patologiniai melagiai dažnai meluoja iš įpročio. Jų melas gali būti taip įsišaknijęs jų kasdienybėje, kad jie melo nebelaiko melu, o tikrove", – sako Sadri-Azarbayejani.

Savo ruožtu jie gali netikėti, kad meluodami savo artimiesiems ar svarbiam žmogui daro žalą.

„Akivaizdžiausias patologinio melagio požymis yra gebėjimas meluoti be jokio gailesčio, kaltės ar asmeninės atsakomybės jausmo", – pasakoja klinikinės psichologijos mokslų daktarė Carla Marie Manly, klinikinė psichologė.

Anot jos, patologinis melagis gali būti taip įpratęs meluoti savanaudiškais tikslais, kad nesąžiningi žodžiai ir veiksmai tiesiog nėra laikomi neteisingais. Tie, kurie nuolat meluoja, dažnai neturi moralinio kompaso, sukeliančio kaltės ar gailesčio jausmą, kuris paskatintų save koreguoti.

5. Jie meluoja dėl dėmesio.

Nors patologiniai melagiai paprastai meluoja be realios priežasties ar apčiuopiamos naudos, pasitaiko atvejų, kai jie tai daro dėl dėmesio ar norėdami padaryti įspūdį, teigia A. Sadri-Azarbayejani. Deja, jūsų partneris gali taip elgtis tik tam, kad atrodytų ir jaustųsi svarbesnis santykiuose.

„Jie gali perdėti savo pasiekimus arba sumenkinti nesėkmes, kad atrodytų sėkmingesni, nei yra iš tikrųjų", – sako Sadri-Azarbayejani. Tai gali būti istorijų išgalvojimas ar pagražinimas, kaip minėta pirmiau, arba istorijų pasakojimas tik dėl šokiravimo.

„Jie gali apsimesti sergančiais ar sužeistais, kad sulauktų kitų užuojautos, arba gali kurti sudėtingas istorijas apie savo asmeninį gyvenimą, kad atkreiptų į save dėmesį", – sako Sadri-Azarbayejani. Be to, jie gali išgalvoti istorijas apie savo asmeninį gyvenimą, kad atrodytų įdomesni ar žavesni.

Taigi, jei pastebėjote, kad jūsų antroji pusė ar sutuoktinis „reguliariai giriasi" be jokios rimtos priežasties, būkite budrūs.