Suprasti, ar konkretiems santykiams lemta ilgai tęstis, ne visada lengva. Kad būtų paprasčiau, Gary W. Lewandowski, žmonių santykius tyrinėjantis specialistas, Monmuto universiteto psichologijos profesorius, taip pat svetainės www.ScienceOfRelationships.com sukūrėjas, siūlo atsakyti į 15 konkrečių klausimų, padėsiančių įminti santykių ilgaamžiškumo mįslę.

Kalbėdamas su leidiniu „The Independent“ G. W. Lewandowski paaiškino, kad akstinu sudaryti sąrašą tapo konkretus klausimas, kurį pas jį apsilankantys žmonės paprastai užduoda pirmiausia: „Kaip žinoti, ar santykiai turi prasmę?“

„Šis klausimas veikiausiai yra iš tų, kurie žmonėms dažniausiai iškyla, tačiau yra sunkiausiai atsakomi savarankiškai, – paaiškino jis. – Mėgindami suprasti, kaip iš tiesų yra, jie kartais nežino, kokius klausimus reikėtų išsikelti, todėl sutelkia dėmesį į klaidinančius dalykus.“

Kaip pavyzdžiu pasinaudodamas Keltnerio sąrašu, padedančiu nuspręsti, ar konkretus beisbolo žaidėjas yra vertas atsidurti JAV nacionaliniame beisbolo garbės sąraše, G. W. Lewandowski parinko klausimus, į kuriuos atsakyti reikia ir instinktyviai, ir pamąsčius, nes ir viena, ir kita yra būtina priimant svarbius sprendimus.

Kaip teigia profesorius, atsakymai „Taip“ didina tikimybę, kad santykiai greitai nenutrūks ir kad yra prasmė juos puoselėti. Taigi, jei į visus klausimus atsakysite teigiamai, galėsite pagrįstai nusiteikti optimistiškai.

Toliau – visi 15 mokslu ir intuicija pagrįstų G. W. Lewandowski suformuluotų klausimų.

1. Ar partneris padeda jums tapti geresniu žmogumi ir ar jūs tą patį darote jo atžvilgiu?

2. Ar jūs ir partneris laisvai išsakote vienas kitam savo jausmus, ar pasitikite vienas kitu, ar jaučiatės artimi, ar pavyksta išvengti minčių apie tai, kad galite būti palikti?

3. Ar jūs ir partneris priimate vienas kitą tokius, kokie esate, nemėgindami vienas kito pakeisti?

4. Ar po nesutarimų bendraujate pagarbiai, nedemonstruodami vienas kitam paniekos ir kitokių negatyvių emocijų?

5. Ar jūs ir partneris kartu priimate sprendimus, ar esate tolygiai pasiskirstę galios ir įtakos pozicijas?

6. Ar jūsų partneris – geriausias jūsų draugas; o jūs ar esate geriausia draugė jam?

7. Ar galvodami apie santykius jūs ir partneris dažniau mąstote „mes“, ar „tu“ ir „aš“ kategorijomis?

8. Ar jūs ir partneris galėtumėte patikėti vienas kitam savo socialinių tinklų, banko sąskaitų ir kt. slaptažodžius bei kodus.

9. Ar jūs ir partneris esate geros nuomonės vienas apie kitą?

10. Ar jūsų ir jūsų partnerio draugai mano, kad jūsų sąjunga nusisekusi ir atlaikys laiko išbandymus?

11. Ar jums pavyko išvengti tokių nemalonumų kaip neištikimybė, pavydas, manipuliatyvus elgesys?

12. Ar sutampa jūsų ir partnerio prioritetai (vertybės) politiniais, religiniais klausimais, ar sutariate, kai kalbatės apie santuokos svarbą, perspektyvą turėti (arba neturėti) vaikų ir juos auklėjant tenkančias pareigas?

13. Ar jūs ir partneris esate pasirengę vienas dėl kito paaukoti asmeninius poreikius, troškimus ir tikslus (be jokio žeminimosi)?

14. Ar jūs ir partneris esate sukalbamos ir emociškai stabilios asmenybės?

15. Ar jūs – seksualiai deranti pora?

Neigiamas atsakymas į kurį nors klausimą vertintinas kaip bloga žinia ir tokią gavus reikia suprasti, kad santykiai veikiausiai nebus ilgalaikiai, „kadangi vien todėl, kad pavyksta įžvelgti šį tą gero, dar anaiptol nereiškia, kad santykiai yra geri“, sako G. W. Lewandowski.

Gal tai ir liūdina, bet nepamirškite ir teigiamo išsiskyrimo aspekto: „juk tęsti santykius, kurie – ydingi, yra blogiausia, ką galite padaryti“, primena specialistas.

Taigi, jeigu į klausimus atsakėte neigiamai, gal santykiai, dėl kurių kyla nerimas, tikrai nėra verti nei jūsų pastangų, nei laiko? Gal tikrai metas ištarti „Sudiev“?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)