„Elgesio ypatumai, kurie iš pat pradžių kėlė problemų, galiausiai tampa priežastimi, kodėl nutrūksta santykiai“, – „Today“ sakė J. Klesman.

Licencijuota klinikinė psichologė Holly Schiff taip pat sakė, kad raudona vėliavėlė yra ženklas, jog asmuo, su kuriuo bendraujate, negalės palaikyti su jumis sveikų santykių. Jei vis tiek toliau su juo bendrausite, jūsų santykiai potencialiai taps psichologiškai, emociškai ir fiziškai pavojingi.

Kaip atpažinti raudonąsias santykių vėliavėles ir kodėl nereikėtų jų ignoruoti

Nors pastebėti daugumą raudonų vėliavėlių nėra sunku, J. Klesman pažymi, kad žmonės ne visada suskumba jas spręsti arba apskritai nekreipia į jas dėmesio.

„Kai tik įsimylite, būna labai sunku į šias vėliavėles atsisukti, nors vėliau sakysite: „Aš visą laiką tai žinojau“, – teigė J. Klesman.

Tačiau jei į raudonas vėliavėles nekreipsime dėmesio, H. Schiff sako, kad jų keliamos problemos tik didės, nes pačios savaime jos neišnyks.

Ką daryti pastebėjus raudoną vėliavėlę

„Kalbėjimasis yra svarbi sprendimo dalis, – sakė H. Schiff. – Reikia apie tai kalbėtis ir, manau, kai kuriais atvejais, reikia kreiptis dėl profesionalios pagalbos – aš pati turėjau keletą tokių atvejų“.

H. Schiff pažymi, kad taip pat svarbu gauti išorinę pagalbą iš trečiosios šalies, kuri gali būti profesionali arba neprofesionali. Kalbant apie socialinį palaikymą, H. Schiff rekomenduoja bendrauti su draugais ir šeimos nariais, kad sužinotumėte jų nuomonę apie dabartinę jūsų situaciją.

Štai 12 raudonų vėliavėlių:

Nenuoseklus elgesys

J. Klesman dažnai girdi žmonių nusiskundimus, kad partneris apipila juos daugybe žinučių, o po to kelioms dienoms dingsta. „Tai nenuoseklus elgesys, – sakė J. Klesman. – Jei kas nors jumis nuoširdžiai domisi ir į jus investuoja savo pastangas, jis elgsis nuosekliai“. Tas pats pasakytina ir apie emocijas, ar jos būtų „labai karštos ir po to šaltos“, ar apie žmogaus „galėjimą ir po to negalėjimą“.

Žodinis ar fizinis smurtas

Bet koks smurtas ar pavojingas elgesys H. Schiff iš karto reiškia raudoną vėliavėlę. „Tokie žmonės nesugeba tinkamai ir sveikai valdyti savo emocijų“, – teigė H. Schiff. Nesutarimų būna bet kokiuose santykiuose, tačiau jei konfliktai perauga į bet kokios formos prievartą – žodinę, fizinę ar emocinę – svarbu nuo tokio žmogaus pasišalinti.

Nesutampantys santykių tikslai

J. Klesman teigia, kad daugelis žmonių mano, jog jų partneris ateityje pakeis savo tikslus, tačiau taip nutinka ne visada. Jos nuomone, žmonės gana anksti parodo, kas jie yra ir ko jie nori. Jei pačioje santykių pradžioje jie sako, kad nori kažko neįpareigojančio, „paprastai jie tai ir turi galvoje“.

Pernelyg didelis pavydas

Pasitikėjimas yra bet kokių sveikų santykių pagrindas. Taigi, jei jūsų partneris yra pernelyg pavydus, tai gali būti ženklas, kad jis jumis nepasitiki. Maža to, jūsų partnerio pavydą taip pat gali kurstyti jo paties vidinis nesaugumas, dėl kurio blogai jausitės ir jūs. „Jei juo nepasitikite, manau, turite nuspręsti, ar tai yra kažkas, ką galėsite suvaldyti“, – sakė H. Schiff.

Neištikimybė praeityje

Jei asmuo praeityje buvo neištikimas ankstesniam partneriui arba jums, H. Schiff sakė, kad didžiąją laiko dalį galite praleisti nerimaudami, ar tai nepasikartos. Ankstesnė neištikimybė taip pat gali pakenkti jūsų psichinei sveikatai bei pasitikėjimui savimi ir priversti jus galvoti, kad esate nepakankamai geri savo partneriui.

Skirtingi gyvenimo tikslai

Svarbu susirasti partnerį, kurio tikslai būtų panašūs į jūsų, ypač jei jus domina ilgalaikiai santykiai. Nors daugeliu atžvilgių yra gerai, jei partneris kelia jums iššūkių, dėl skirtingų gyvenimo tikslų ilgainiui galite likti nelaimingi. Saugokitės tokių „nesutampančių tikslų kaip santuoka, vieta, kur norite gyventi, noras turėti ar neturėti vaikų, ir, žinoma, finansiniai reikalai“, pridūrė H. Schiff.

Piktnaudžiavimas priklausomybę sukelainčiomis medžiagomis

Jei jūsų partneris reguliariai ir gausiai vartoja alkoholį ar narkotines medžiagas, gali būti, kad jis yra nuo jų priklausomas.

Tačiau, nors piktnaudžiavimas priklausomybę sukeliančiomis medžiagomis gali būti raudona vėliavėlė, H. Schiff teigia, kad visada yra situacijų, kai šias problemas galima išspręsti. „Jei jūsų partneris trokšta išsivaduoti nuo priklausomybės ar pradėti gydytis, tuomet, manau, ši situacija nėra beviltiška“, – pažymėjo H. Schiff. Jūs patys turite nuspręsti, ar „sugebėsite likti šalia, o, galbūt, tai pakenks jums patiems“.

Nenoras susipažinti su jūsų draugais ar šeima

J. Klesman sakė, kad nenoras bendrauti su jūsų artimaisiais gali būti ženklas, kad jūsų partneris nevertina savo paties šeimos ar draugų – tiek dabartiniu metu, tiek ateityje. Nereikia nė kalbėti apie tai, kad draugų neturintys žmonės gali tapti labai įkyriais ir priklausomais žmonėmis, priduria J. Klesman. „Tai gali būti raudona vėliavėlė, nebent patys to ieškote santykiuose“, – sakė ji.

Santykiai klostosi per greitai

Kartais žmonės tai supranta kaip teigiamą dalyką, tačiau, pasak J. Klesman, jums turėtų kilti įtarimų, jei asmuo stengiasi skubinti jūsų santykius. Gali būti, kad jis neturi blogų ketinimų, tačiau tai gali būti ir manipuliavimo taktika, dar vadinama meilės bombardavimu.

H.Schifff įspėja, kad tokiuose santykiuose paprastai atsiranda piktnaudžiavimo ir toksiškumo. „Jie naudojasi tuo greitumu ir intensyvumu, kad jus įtrauktų, įgytų jūsų pasitikėjimą, o paskui, žinote, išnaudoja tai manipuliacijoms“.

Kontroliuojantis elgesys

Jus kontroliuojantis partneris nepasitiki jumis ir jūsų sprendimais. Itin vertėtų sunerimti, jei partneris pradeda riboti jūsų bendravimą su žmonėmis ir nustato apribojimus, su kuo ir kada galite susitikti. Laikydamas jus atokiau nuo draugų ir artimųjų, jis gali jumis manipuliuoti ar net sukelti saugumo įtarimų.

Paslaptingumas

Sąžiningumas ir pasitikėjimas yra bet kokių sveikų santykių požymiai. Tačiau jei jūsų partneris nuo jūsų kažką slepia ar dažnai išsisukinėja, tai gali būti ženklas, kad jis jumis nepasitiki, kad pasidalytų tuo, kas iš tikrųjų vyksta. Nors kai kurios melagystės gali neatrodyti pernelyg reikšmingos, H. Schiff sakė, kad turėtumėte būti atsargūs, jei pajuntate, kad partneris melo griebiasi pernelyg dažnai.

Psichologinis manipuliavimas

Sveikas konfliktas yra viena, o tiesos iškraipymas – visai kas kita. Partneris gali naudoti psichologines manipuliacijas ir pūsti jums miglą į akis, kad priverstų jus jaustis blogai ir pakirstų jūsų pasitikėjimą savimi. „Jeigu jis daro tai, kas verčia jus jaustis nesaugiai, tai paprastai tokį elgesį reikėtų laikyti raudona vėliavėle“, – sakė J. Klesman. Jei pastebėjote, kad partneris jumis sistemiškai manipuliuoja, pasikalbėkite su juo ir ieškokite pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją