Apie menstruacijų ciklą ir priežastis, kodėl mėnesinės gali tapti nereguliarios, pataria ekologiškų higienos prekių „Gentle Day” kūrėja Vilmantė Markevičienė.

– Visų pirma, pakalbėkime apie tai, koks mėnesinių ciklas yra, taip sakoma, normalus. Kas kiek laiko, kiek laiko trukti turėtų mėnesinės, kad galėtume jas vadinti reguliariomis?

– Noriu paminėti, kad šiame straipsnyje kalbėsiu apie natūralų ciklą, o ne tą, kuris vyksta naudojant kontraceptines priemones.

Kiekvieną mėnesį vaisingo amžiaus merginos ar moters kūnas (nuo paauglystės, kai atsiranda menstruacijos, iki menopauzės, kai jos dingsta) patiria įvairius hormonų pokyčius tam, kad pasiruoštų nėštumui. Visa tai ir yra vadinama mėnesinių ar menstruaciniu ciklu. Kiekvienų mėnesinių ciklo metu subrandinamas ir iš kiaušidžių išlaisvinamas kiaušinėlis. Gimdos gleivinė išveša, prisipildo krauju ir gleivėmis. Jei kiaušinėlis neapvaisinamas, neprasideda nėštumas, gimdos gleivinė kartu su krauju bei gleivėmis pasišalina menstruacijų metu. Vėl prasideda kitas mėnesinių ciklas.

Dažniausiai jaunų merginų ciklas yra 21–45 dienos, o mėnesinės trunka 2-7 dienas. Pastoviausia ciklo trukmė yra 20–40 metų amžiaus, tada ciklas būna 28 (+-7) dienos, vėliau ciklas ima trumpėti, likus 10 metų iki menopauzės vėl gali atsirasti nereguliarumas. Ciklas neturėtų būti ilgesnis nei 35 dienos. Jei ciklas nuolatos yra ilgesnis, reiktų kreiptis į specialistą. Taip pat ciklas neturėtų būti trumpesnis nei 21 diena.

Mėnesinių ciklas nebūtinai turi būti griežtai tikslus, pvz., kiekvieną kartą vis 28 dienos tiksliai ir nei viena diena daugiau ar mažiau, arba kraujuoja būtent 5 dienas. Šioks toks svyravimas gali būti ir sveikoms moterims. Remiantis Amerikos ginekologų koledžu (American College of Gynecologists), reguliarios mėnesinės yra svarbus ženklas, kad organizmas yra sveikas. Reguliarios menstruacijos taip pat geras ženklas, kad moteris turi ovuliaciją.

Menstruacijų pradžioje, pirmus vienerius ar dvejus metus, menstruacijų ciklas paprastai būna nereguliarus – tarp menstruacijų gali būti ir 3 mėnesių tarpas, ir ilgesnis, jos gali tęstis tik 2-3 dienas, kraujavimo gausumas gali svyruoti. Taip yra todėl, kad pradžioje ne kiekvieno ciklo metu įvyksta ovuliacija, kūnui reikia laiko prisiderinti prie hormonų pokyčių. Tačiau trečiaisiais metais jis nusistovi 95 procentams merginų.

Vilmantė Markevičienė

– Kokios yra dažniausios priežastys, dėl kurių mėnesinės laikinai išsireguliuoja?

– Visi nukrypimai nuo normos yra vadinami nenormaliu kraujavimu iš gimdos. Tai gali būti ir nereguliarios mėnesinės, mėnesinių dingimas (antrinė amenorėja), prailgėjęs ar sutrumpėjęs ciklas, gausus ar/ir ilgas kraujavimas, kraujavimas tarp mėnesinių.

Dažnai mėnesinių ciklo svyravimą sukelia nekaltos priežastys”, t.y. emocinis arba fizinis stresas: liga, trauma, operacija, kelionė lėktuvu, egzaminas, kraustymasis iš vienos gyvenamosios vietos į kitą... Patiriant stresą, mūsų smegenų dalis – pagumburis siunčia signalus mūsų endokrininei sistemai, taip pat kiaušidėms, skydliaukei, antinksčiams, kad kyla pavojus, todėl laikinai „išjungiama“ reprodukcijos galimybė. Smegenys įvertina, kad tai nėra geras laikas ateiti vaikeliui, todėl dingsta mėnesinės.

Tada užtenka ramiai luktelėti ir nebūtina atakuoti poliklinikos. Gyvenančios lytinį gyvenimą moterys turėtų namuose atlikti nėštumo testą. Tačiau ciklui neatsistatant ar sutrikimams kartojantis, reikia apsilankyti pas ginekologą, aiškintis priežastis ir būtina gydyti, nes tai gali turėti įvairių nepageidaujamų pasekmių ateityje.

Ciklas gali tapti nereguliarus taip pat dėl staigaus ir didelio svorio netekimo, dietų, intensyvaus sporto. Jei esate sportininkė, pastebėsite, kad menstruacijų ciklas priklauso nuo fizinio krūvio. Per didelis fizinis krūvis gali būti silpnesnio kraujavimo priežastis, mažiau menstruacijų metuose, arba menstruacijos gali visai nepasirodyti. Menstruacijos sugrįžta nustojus intensyviai sportuoti keletą mėnesių.

Menstruacijos sutrinka ir dėl valgymo sutrikimų, tokių kaip anoreksija ar bulimija.

Ankščiau buvo manoma, jog amenorėja priklauso nuo kūno masės indekso, tačiau dabar yra teigiama, kad ji priklauso nuo sunaudotos ir suvartotos energijos santykio. Tai reiškia, kad kiek suvartojama energijos, tiek jos ir turi sugrįžti į organizmą kalorijų pavidalu.

Kai kalorijų suvartojama per mažai, organizmas galvoja”, kad jis pradeda badauti, todėl išjungia hormoną, kuris atsakingas už ovuliaciją. Netgi vartojant pakankamai kalorijų, tačiau suvartojant per mažai angliavandenių, mėnesinės taip pat gali dingti. Ne visoms moterims reikia vienodo angliavandenių kiekio, kai kurioms reikia mažiau, kai kurioms daugiau. Bet net ir pradėjus teisingai maitintis, menstruacijos gali sugrįžti tik po 3 mėnesių, nes folikulo kelionė iki ovuliacijos užtrunka 100 dienų. (Remiuosi Lara Briden knyga „Period Repair Manual“.)

Mūsų organizmas yra vientisa sistema, jei vienoje vietoje kas stringa, atsiliepia – kitoje. Pvz., skamba keistai, bet dėl įsisenėjusio karieso ar sinusito gali sutrikti mėnesinės, jos tapti skausmingos, dažnesnės ir pan. Taigi kartais reikia išsigydyti kitas ligas, ir ciklas tampa normalus.

– Kokios yra priežastys, dėl kurių mėnesinės gali nuolat būti nereguliarios?

– Šie klausimai gali padėti atsakyti, kodėl mėnesinės nereguliarios:

  • Ar nesi pastojusi?
  • Ar esi paauglė?
  • Ar esi perimenopauzinio amžiaus (virš 40)?
  • Ar maitini krūtimi?
  • Ar turi kažkokių sveikatos sutrikimų? Dažna pasikartojančių nereguliaraus ciklo priežastis yra skydliaukės ligos.
  • Ar nuolatos vartoji vaistus? Kai kurie vaistai, tokie kaip reguliuojantys kraujo spaudimą as stiprūs psichiatriniai vaistai, gali lemti nereguliarų ciklą.
  • Ar pakankamai valgai?
  • Ar esi vegetarė?
  • Ar tavo hormonų balansas nėra išsiderinęs? Tai gali nustatyti tik gydytojas.

– Kada dėl to reikėtų kreiptis į specialistą?

– Jei moters ciklas yra trumpesnis nei 21 diena ar ilgesnis nei 35 dienos, kraujuojama ilgiau nei 8 dienas ar labai gausiai, reikia kreiptis į ginekologą ir aiškintis to priežastis.

Gydytojas ginekologas atlieka visus reikiamus tyrimus, reikalingus mėnesinių ciklo sutrikimų priežastims įvertinti, tad pajutus pokyčius organizme reikėtų kreiptis į profesionalus.

Paauglėms pas gydytoją reiktų apsilankyti, jei brendimas prasidėjo anksčiau, nei 8 metų amžiaus, jei 14 metų amžiuje dar nėra nei vieno brendimo požymio, jei 16 metų dar neprasidėjo menstruacijos. Tai gali būti individualios fiziologinės priežastys, bet gali būti ir patologija, todėl reikalinga gydytojo konsultacija ir ištyrimas.

– Ar nereguliarios mėnesinės gali būti pranašas kažkokių kitų ligų?

– Taip, yra daug nenormalaus kraujavimo iš gimdos priežasčių. Tarp jų policistinių kiaušidžių sindromas, skydliaukės patologija, hiperprolaktinemija, įvairūs navikai, Kušingo sindromas, tam tikrų vaistų poveikis, uždegimai, endometriozė, krešėjimo sutrikimai, diabetas, gimdos patologijos ir t.t..

– Kokie gali būti nemedikamentiniai būdai, kaip sureguliuoti ciklą?

– Reikia klausytis savo kūno, ką jis diktuoja: laikytis miego režimo, duoti jam pailsėti, ypač artėjant menstruacijoms bei menstruacijų metu (jeigu įmanoma nesiimti jokių svarbių ir sunkių darbų šiais periodais). Gerai yra reguliariai sportuoti, bet nealinti savęs. Sportas reguliuoja hormonų pusiausvyrą. Prieš menstruacijas ir mėnesinių metu (ypač tomis dienomis, kai gausiai kraujuojama) patratina lengvesnė mankšta, joga, pasivaikščiojimas gryname ore.

Labai svarbi visavertė mityba. Įvairios „keto“ dietos taip pat gali sutrikdyti menstruacijų ciklą, nes mums, moterims, reikia valgyti viską, ne tik riebalus ar baltymus, reikia ir angliavandenių ir krakmolo (taip, bulves valgyti galima). Mityba turi būti subalansuota, su maistu reikia gauti visų reikalingų vitaminų ir mineralų.

Stresas daro didžiulę įtaką menstruacijų ciklui. Nors trumpalaikis stresas žmogui yra naudingas, tačiau nuolatos patiriamas stresas išbalansuoja hormonų pusiausvyrą, sutrikdo moters ciklą, netgi sukelia ligas. Jeigu pagrindinė menstruacijų ciklo sutrikimo priežastis yra trumpalaikis stresas, situacija išsisprendžia pašalinus streso šaltinį. Tarkim, moteris pakeitė darbą ir dėl to jaudinasi. Tikėtina, kad ji greitai prisipras ir nebeliks papildomo dirgiklio. Kita situacija – jei ji iki išnaktų sėdi darbe, nepailsi ir neišsimiega, problema išsprendžiama, grįžus į normalų poilsio ir darbo režimą.

Jei streso priežastis – santykiai su žmonėmis, galbūt reikia psichologo.

Valdyti stresą gali padėti meditacija, masažas, kvėpavimo pratimai.

Tokie vitaminai, kaip magnis, cinkas, B grupės, padeda susidoroti su stresu. Žinoma, nereikia skubėti pirkti papildų, nes geriausiai vitaminus mūsų organizmas pasisavina su maistu.

– Rodos, lengva pasakyti – „susitvarkykite” su stresu. Gal – iš savo patirties – turite praktinių patarimų, kaip tai padaryti?

– Stresą valdyti išmokau studijų metais, kai kas kart prieš sesijas be galo jaudindavausi, kad neišlaikysiu egzaminų, tačiau visada juos išlaikydavau. Tada supratau, kad stipriai nervinausi dėl to, kas net neįvyko ir visada baigdavosi gerai.

Mano nuomone, stresą mes dažnai susikuriame patys. Dažnai tai yra mūsų vaizduotės vaisius. Kas būtų, jeigu butų? Mes prikuriame įvairių situacijų, vietoj to, kad būtume čia ir dabar.

Man valdyti stresą padeda štai tokie dalykai:

  • Įsivardiju streso ar nerimo priežastį (dažnai įsivardijus, suprantu, kad tai tiesiog smulkmena).
  • Pagalvoju, ar tai tėra mano vaizduotės vaisius, ar tai tikrai vyksta.
  • Kitas klausimas: ar galiu kažką padaryti dabar, kad situaciją pakeisčiau?
  • Jeigu padaryti nieko negaliu, žinau, kad visa tai tikrai baigsis. O kai baigsis, tuomet ir spręsiu, kokie bus tolesni mano žingsniai.

– Kaip mėnesinių reguliarumą veikia amžius? Kaip kinta ciklas, priklausomai nuo jo?

– Kaip jau minėjau, dažniausiai jaunų merginų ciklas yra 21–45 dienos, o mėnesinės trunka 2-7 dienas. Pastoviausia ciklo trukmė yra 20–40 metų amžiaus, tada ciklas būna 28 (+-7) dienos, vėliau ciklas ima trumpėti, likus 10 metų iki menopauzės vėl gali atsirasti nereguliarumas.

– Kodėl yra svarbu turėti reguliarų mėnesinių ciklą?

– Tai yra veidrodis į tavo sveikatą. Geriausi moterų draugai – moteriškieji hormonai estrogenas ir progesteronas, kurių teisinga pusiausvyra lemia reguliarias menstruacijas, reguliarią ovuliaciją, normalią nuotaikų kaitą, gerą medžiagų apykaitą ir svorį, sveikus plaukus ir sveikus kaulus.

Daugiau apie menstruacijas ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt