Statistika rodo, jog Lietuvoje viena iš trijų moterų bent kartą gyvenime patiria smurtą artimoje aplinkoje. Ši situacija dar paaštrėjo karantino metu, kai daugeliui teko praleisti daugiau laiko uždarose namų erdvėse. Smurto artimoje aplinkoje atvejais kenčia ne tik suaugusieji, tačiau ir kartu gyvenantys vaikai. Siekdama prisidėti sprendžiant šią socialinę problemą, IKEA įgyvendina iniciatyvą „Pastebėk smurtą“. Jos metu kartu su žiniasklaidos priemonėmis ir ekspertais vykdoma informacinė kampanija, pagerintos nuo smurto nukentėjusių šeimų gyvenimo sąlygos viename didžiausių šeimos krizių centrų Lietuvoje.

„IKEA vizija yra kurti gražesnį kasdienį gyvenimą, kuris prasideda namuose. Negalime likti nuošalyje, kai namai daliai šeimų tampa ne saugiu prieglobsčiu, o skaudžių išgyvenimų erdve. Krizių centrai suteikia laikino apgyvendinimo ir kitas reikalingas socialines paslaugas nuo smurto ir kitų aplinkybių nukentėjusiems asmenims. Viename didžiausių krizių centrų Lietuvoje, Kauno miesto socialinių paslaugų centro Šeimos krizių centre, siekėme sukurti jaukias gyvenamąsias erdves asmenims, kurie laikinai saugių namų neturi. Tikimės, kad tai prisidės prie šviesesnės nukentėjusių šeimų kasdienybės“, – teigia Hanspeter Zürcher, IKEA valdybos pirmininkas Baltijos šalyse.

Atnaujinti laikini namai

Nustebino vaikų reakcijos

Pasak Kauno miesto socialinių paslaugų centro, valdančio Kauno šeimos krizių centrą, atstovių Robertos Motiečienės ir Neringos Gudėnaitės, tinkama gyvenamoji aplinka ne tik teikia prieglobstį, tačiau ir motyvuoja šeimas grįžti į normalų gyvenimą, padeda ugdyti socialinius įgūdžius, galiausiai, sukuria tinkamą aplinką vaikų vystymuisi ir gerbūviui. Iki šiol laikinus krizių centro gyventojus pasitikdavo plikos sienos ir būtiniausi baldai.

„Kambariai sudaro sąlygas tik baziniams šeimos poreikiams patenkinti. Tačiau svajojame, kad čia atsidūrusi šeima galėtų atsikvėpti, kad kambarys atlieptų šeimos žmogiškuosius poreikius, kiekvienas narys turėtų privatumo. Labiausiai norime vaikams draugiškos aplinkos, kad jie turėtų erdvių, skirtų poilsiui, žaidimui, mokymuisi. Pradėjus atnaujinti gyvenamuosius kambarius krizių centre labiausiai nustebino vaikų reakcijos – daugeliui jų tokia gyvenimo kokybė iki šiol nebuvo prieinama. Tikiu, kad aplinka, kuri suteikia namų jausmą, kurioje patogu ir jauku gyventi prisidės prie geresnės krizes patyrusių asmenų savijautos ir greitesnio atsigavimo“, – pasakoja Roberta Motiečienė, Kauno miesto socialinių paslaugų centro vadovė.

Atnaujinti laikini namai

Neringa Gudėnaitė, Laikino apgyvendinimo skyriaus vedėja socialiniams reikalams teigė, kad atnaujintame pirmame korpuse pagerinti ne tik gyvenamieji kambariai, tačiau ir virtuvė bei valgomasis, kuriuo naudojasi kelios šeimos, šeimų laisvalaikio erdvė, bendrosios patalpos.

„IKEA interjero dizainerių komanda, dirbusi šiame projekte, sukūrė namų jausmą, kurio negalėjome pasiūlyti iki šiol kaip socialinių paslaugų teikėjas. Tikiu, kad tai naujas kokybės lygmuo, kurį pajus laikinai krizių centre apsistojantys asmenys. Įsivaizduokite, kokį skirtumą sukuria tai, kai atvykęs pačiomis juodžiausiomis savo gyvenimo dienomis gauni galimybę gyventi namų, o ne valdiškoje aplinkoje“, – sako Neringa Gudėnaitė.

Atnaujinti laikini namai

Kitas Kauno miesto socialinių paslaugų centro Šeimos krizių centro atnaujinimo etapas suplanuotas 2022 m. Praėjusių metų pabaigoje IKEA paskelbė savo socialinės atsakomybės programą Baltijos šalyse. Programos tikslai – šviesti visuomenę apie smurtą artimoje aplinkoje, prisidėti gerinant laikino apgyvendinimo sąlygas krizių centruose. Socialinės atsakomybės programa vyksta Lietuvoje ir Latvijoje tuo pačiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)