Andrew ir Louise Carnegie‘iai

Šiandien Andrew Carnegie‘is dažniau prisimenamas dėl pinigų, kuriuos atidavė, nei dėl uždirbtų pinigų. 1835 m. gimęs pramonininkas susikrovė turtus metalo pramonėje, vėliau tapo filantropu ir atidavė 350 mln. dolerių, dabartiniais pinigas – 5 mlrd. dolerių.

1887 m. jis vedė Louise Whitfield. Jai buvo 60, jam – 51 m. Prieš metus jie slapta susižadėjo, bet motiną karštai mylintis Andrew nenorėjo vesti, kol motina gyva. Carnegie‘iai pasirašė ikivedybinę sutartį, kuri tais laikais buvo įprastas dalykas. Po A. Carnegie‘o mirties jo našlei liko nedidelė suma pinigų, namas Manhatane ir pilis Škotijoje. Jų duktė Margaret paveldėjo nedidelį turtą. Namą Manhatane galiausiai teko parduoti, nes buvo per brangu jį išlaikyti. Bet Louise nė trupučio nesipiktino, kad vyras paliko jai nedaug turto – būtent ji skatino sutuoktinį susikoncentruoti į pinigų aukojimą, o ne į jų uždirbimą.

Johnas ir Laura Rockefelleriai

Rockefellerių pavardė vis dar asocijuojasi su turtu, o visame pasaulyje ji žinoma dėl Niujorko Rockefellerių centro. Pats visko pasiekęs pramonininkas Johnas D. Rockefelleris tapo vienu iš turtingiausių žmonių pasaulyje, būdamas „Standard Oil Company“ prezidentu. Jis prisimenamas kaip dosnus filantropas, iki mirties 1937 m. paaukojęs daugiau nei 530 mln. dolerių.

1964 m. jis vedė mokyklos laikų draugę Laura Celestia „Cettie“ Spelman. Cettie buvo sumani verslininkė, ji padėjo vyrui pelningai vystyti verslą. Moteris buvo kilni ir, tikėtina, skatino sutuoktinio dosnumą. Pats Johnas jautėsi jai dėkingas už sėkmę. „Jos sprendimai visada sumanesni nei mano, – kartą yra pasakęs turtuolis. – Be išmintingų jos patarimų būčiau neturtingas žmogus.“

Cettie mirė 20 metų anksčiau už savo vyrą. Jis daugiau nevedė ir paprašė po mirties būti palaidotas šalia žmonos.

Johnas Jacobas Astoras IV ir Madeleine Astor

Johnas Jacobas Astoras IV gimė turtingoje įtakingoje šeimoje, baigė Harvardo universitetą ir padėjo pastatyti „Waldorf-Astoria“ viešbutį. Bet jis labiausiai išgarsėjo, skandalingai vedęs 18 m. Madeleine Talmage Force 1911 m. rugsėjį, neilgai trukus po skyrybų su pirma žmona Ava Lowle Willing. Vyriškis buvo 30 metų vyresnis už antrą žmoną, kuri buvo tik metais vyresnė už jo vyresnįjį sūnų. Bėgdami nuo kilusių paskalų, Astorai išvyko į ilgą povestuvinę kelionę po Europą ir Šiaurės Afriką, tikėdamiesi, kad skandalas bus nutilęs, kai jie grįš namo.

Deja, jų santuoka truko neilgai. 1912 m. balandį sutuoktiniai nutarė grįžti namo ir nusipirko bilietą į „Titaniką“, kuris atsitrenkė į ledkalnį ir nuskendo per pirmą savo kelionę. Madeleine liko gyva, bet sutuoktinis neišgyveno. Po tragedijos praėjus keturiems mėnesiams, Madeleine pagimdė jų sūnų Johną Jacobą Astorą VI (vyresnis giminaitis buvo tapęs Johnu Jacobu Astoru V). Po ketverių metų Madeleine vėl ištekėjo ir atsisakė pretenzijų į milijoninį Astorų turtą, taip pat ir į 5 mln. dolerių fondą, paliktą jai vyro.

Henry‘is ir Clara Fordai

Pramonininkui Henry‘ui Fordui buvo 22-eji, kai jis pasipiršo būsimai žmonai Clara Jane Bryant. Būsimai nuotakai tuo metu buvo vos 20 m., o jos motina reikalavo, kad pora palauktų pora metų iki vestuvių. Galiausiai balandžio 11 d., per 22-ą Claros gimtadienį jie susituokė. „Mano laimingiausia gyvenimo diena buvo tada, kai vedžiau ponią Ford“, – 1938 m. sakė Henry‘is laikraščiui „The New York Times“.

Pirmais vedybų metais pora gyveno ūkyje, kurį jiems padovanojo Henry‘o tėvas. Greitai jie persikėlė į Detroitą – ten Henry‘is dirbo inžinieriumi Edisono lempučių kompanijoje, o laisvalaikiu kūrė benzinu varomą karietą be arklių. Galiausiai jis įkūrė „Ford Motor“ kompaniją ir ėmė masiškai gaminti pirmą „Ford Model A“ markės automobilį. Jos verslumas ir automobiliai padėjo Henry‘ui tapti vienu iš turtingiausių verslininkų šalyje.

Visą laiką Clara palaikė vyro verslo sumanymus ir vykdavo su juo į keliones darbo reikalais po visą pasaulį. Henry‘is buvo jai dėkingas ir vadino žmoną karščiausia savo palaikytoja.

Jackie ir Aristotle Onassis

1968 m., praėjus penkeriems metams po JAV prezidento Johno F. Kennedy‘o nužudymo, jo našlė Jackie ištekėjo už graikų laivybos magnato Aristotle Onassis. Daugelį amerikiečių, kurie mylėjo jauną, žavų prezidentą ir žavią pirmąją šalies damą, pribloškė ši santuoka. Tuo metu Jackie buvo tik 39 m., o Aristotle tvirtino esąs 62-ų (nors pagal asmens dokumentus, jis buvo dar keleriais metais vyresnis). Faktas, kad Amerikos numylėtinė ištekėjo už gerokai vyresnio vyro, tegu ir milijonieriaus, atrodė kaip tragiškas posūkis gyvenime, kuriame jau būta nelaimių.

Deja, santuoka nebuvo laiminga. „Po medaus mėnesio jų santuoką užpildė, kaip sakė vienas arimas Aristotle žmogus, tylos vakarai, – buvo rašoma turtulio nekrologe 1975 m. „Time“ laikraštyje. – Jackie mėgo koncertus, baletą ir teatrą, Onassis labiau mėgo bazukių (graikų styginis muzikos instrumentas) muziką ir pilvo šokius, kartais – pasiausti graikų verslininkų draugijoje. Didžiąją laiko dalį jie gyveno atskirus gyvenimus.“

Billas ir Melinda Gatesas

„Microsoft“ kompanijos įkūrėjas Billas Gatesas turi savo vardu milijardus dolerių, tačiau jie su žmona Melinda kaupia juos ne sau. Pora garsėja filantropiška veikla, kartu su milijardieriumi Warrenu Buffettu jie pradėjo kampaniją „Giving Pledge“, kuri skatina milijardierius atiduoti didžiąją dalį savo turto.

Pora kukliai augino vaikus, neleido jiems turėti mobiliųjų telefonų iki 14 metų. Trys jų vaikai turės patys įsitvirtinti pasaulyje. Billas ir Melinda planuoja palikti jiems ne tiek daug turto, kad nereikėtų dirbti. 2018 m. kasmetiniame laiške didžiausiam pasaulyje filantropine veikla užsiimančiam fondui „Bill and Melinda Gates Foundation“, kurio turtas – daugiau nei 40 mlrd. dolerių, pora rašė: „Manome, kad filantropija – pagrindinis įsipareigojimas visiems, kas turi daug pinigų. Kai pasirūpini savimi ir savo vaikais, geriausias būdas panaudoti atliekamus pinigus – atiduoti juos visuomenei.“

Jeffas ir MacKenzie Bezosai

J. Bezosas tapo turtingiausiu istorijoje žmogumi, jo turtas siekia 100 mlrd. dolerių. „Amazon“ įkūrėjas ir prezidentas padarė stulbinamą karjerą, bet visus dar labiau apstulbino jo skyrybos su žmona 20119 m. sausį. Nepaisant to, nepaneigsi, kad MacKenzie buvo šalia sutuoktinio, kai jis įkūrė interneto mažmenininkę „Amazon“ ir pavertė ją didžiule kompanija.

Rašytoja susipažino su būsimu vyru, imdama iš jo interviu. Praėjus trims mėnesiams po pirmo pasimatymo, jie susižadėjo. 1993 m. susituokė, paskui, kai Jeffui kilo idėja apie kompaniją, apsigyveno Sietle. „Nesu versli, tačiau mačiau, kaip jis džiaugiasi, – pasakojo MacKenzie „Vogue“ apie sprendimą visiškai pakeisti jų gyvenimą. Verslo magnatas irgi rėmė žmonos veiklą. „Jeffas – geriausias mano skaitytojas“, – sakė ji ir pridūrė, jog jis mielai atideda darbus, kad galėtų perskaityti jos knygos rankraštį ir pateikti pastabų.

Pora susilaukė keturių vaikų ir išgyveno santuokoje 25 metus. Nors santuoka baigėsi skyrybomis, bendrame laiške jie pabrėžė, kad išliks šeima ir kad nesigaili buvę kartu.

Warrenas Buffettas ir Astrid Menks

W. Buffetas yra vienas iš turtingiausių žmonių pasaulyje, bet gyvena gerokai kukliau, nei galėtų. Milijardierius gyvena name, kurį 1958 m. įsigijo už 31 500 dolerių. 2006 m. jis be didelių iškilmių vedė antrą žmoną Astrid Menks. Vestuvinius žiedus pirko su nuolaida savo juvelyrikos kompanijoje, o po ceremonijos pora vakarieniavo eiliniame restorane „Bonefish Grill“.

Pirma W. Buffeto žmona Susan mirė 2004 m., bet jo santykiai su Astrid siekia praėjusio amžiaus aštuntą dešimtmetį. Tą patį dešimtmetį Warrenas ir Susan ėmė gyventi atskirai, tiesa, santykių visiškai nenutraukė. Kelis dešimtmečius Warrenas bendravo su abiem moterimis, abi tą žinojo, nė viena tam neprieštaravo. „Netradiciška nėra blogai, – „The New York Times“ sakė Warreno ir Susan duktė Susie Buffett. – Daugiau žmonių turėtų gyventi netradicinėse santuokose.“ Ji pridūrė, kad jos motina ir Astrid buvo artimos draugės ir „tikrai viena kitą mylėjo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)