– Kodėl dezinfekcinės priemonės daro neigiamą poveikį rankų odai?

– Dezinfekcinių priemonių šiai dienai yra įvairių – tų, kurių sudėtyje yra ir drėkinamųjų, minkštinamųjų ingredinetų, ir tų, kurių sudėtyje yra tik kelių rūšių alkoholis.

Alkoholis – organinis angliavandenių junginys, turintis hidroksilo grupę (-OH). Mediciniais tikslais dažniausiai vartojamas kaip aseptikas ir antiseptikas dezinfekcijos tikslais. Paprastai alkoholis fermentuojamas iš grūdų, vaisių, uogų, bulvių, tačiau techniniais tikslais naudojamas – sintetinamas iš naftos produktų.

Dezinfekavimo priemonių sudėtyje yra daug sausinančių alkoholių – Alcohol, Ethanol, Ethyl allcohol, Isopropyl alcohol, Isopropanol alcohol ir kt. Ypatingai kenksmingas Isopropyl alcohol, nes jis pagamintas naftos darinių pagrindu ir yra naudojamas pramoniniuose gaminiuose, pvz., acetone, antifrize.

Alkoholis yra lakus produktas, tad greitai garuodamas nuo odos paviršiaus kartu išgarina ir vandenį, tokiu būdu iššsaukdamas odos ir plaukų paviršiaus sausėjimą. Tai dirginanti ir agresyvi medžiaga, kuri suardo enzimų, lipidų ir antioksidantų barjerą – rankų odos apsauginį barjerą ir sukuria labai pavojingą ir apgaulingą efektą, jog oda legva ir neriebi. Oda išsausėja, nepajėgdama išlaikyti savyje drėgmės, tampa pažeidžiama ir ženkliai padidėja jos pralaidumas. Ilgainiui vartojant ardomas kolagenas, taip skatinamas odos senėjimo procesas, gali sukelti ląstelių mirtį (apoptozę).

Tad dezinfekcinis skystis efektyviai kovodamas su bakterijomis, virusu, iššaukia rankų odos dehidrataciją, odos imuniteto susilpnėjimą, alergines reakcijas, kontaktinį dermatitą, sudirgimą, skausmingus įtrūkimus, oda tampa nepajėgi apsisaugoti nuo UV spindulių, laisvųjų radikalų. Ypatingai kenčia jautri, sergančiųjų egzema ir brandi oda. Su amžiumi suplonėja epidermis (viršutinis odos sluoksnis), padidėja odos jautrumas, pakinta apsauginės riebalinės plėvelės veikla – ji blogiau sulaiko vandenį, taip pat ženkliai sumažėja hialurono rūgšties.

– Ar visi alkoholiai yra kenksmingi?

– Alkoholiai naudojami ne tik dezinfekciniuose skysčiuose, tačiau ir kosmetikos gaminiuose – tonikuose, valikliuose, kremuose. Jų paskirtis – atlikti konservanto vaidmenį, ištirpinti vandenyje ar aliejuje netirpias medžiagas. Kosmetinėse priemonėse jų yra saugus kiekis – apie 7–10%.
Anksčiau išvardintieji alkoholiai – sausinantys, tačiau yra ir riebieji alkoholiai, kosmetikos priemonėse naudojami kaip surišikliai, tirštikliai, emolientai. Jų yra priemonių sudėtyje, kurios skirtos drėkinti, švelninti, nuraminti sudirgusią odą. Tad nereikėtų bijoti šių medžiagų renkantis kosmetikos gaminius, kurių sudėtyje yra Cetyl alcohol, Cetearyl allcohol, Myristil alcohol, jie negaruoja nuo odos paviršiaus, yra nealergizuojantys, netoksiški ir sudėtyje jų yra itin mažas kiekis. Žinoma, jei oda labai pažeista, tuomet ir į šiuos alkoholius gali sureaguoti neigiamai, kaip ir į bet kokias kitas medžiagas.

– Kaip prižiūrėti rankų odą, siekiant išvengti dezinfektanto padarytos žalos odai?

– Pirmiausia, reiktų nepamiršti, jog siekiant apsisaugoti nereikia ir prausti rankų su muilu, ir tuo pačiu dar naudoti dezinfekcinį skystį. Pastarasis naudojamas tik tada, kai nėra galimybės nusiprausti rankų. Pernelyg išsausinus odą, ypač, jei atsiranda įtrūkimai, žaizdelės, bėrimai – dezinfekcinis skystis gali ne tik neišgelbėti, o tik dar labiau padidinti užsikrėtimo virusu riziką, nes šis patenka ne tik per gleivines, bet ir per pažeistą odos paviršių. Todėl labai jautrią odą ar sergant psoriaze, egzema pagal galimybes reikėtų vengti dezinfekuoti skysčių pagalba, geriau prausti šiltu vandeniu su muilu ir būtinai po kiekvieno prausimo tepti drėkinamuoju kremu.

Siekiant išsaugoti sveiką ir nedehidratuotą rankų odą, derėtų nepamiršti įprastos kasdienės rankų priežiūros taisyklių – vengti temperatūros pokyčių, elektrinių džiovintuvų, šalčio, žvarbaus vėjo, kuris dažnas svečias šį pavasarį. Nuplovus rankas vandeniu ir muilu derėtų jas labai gerai nusausinti servetėle ar rankšluosčiu, kad garuodama drėgmė dar labiau nesausintų ir taip mažai riebalų turinčios rankų odos.

Rankos

Dauguma mūsų karantino sąlygomis dirbame nuotoliniu būdu ar tiesiog esame namuose, tai reiškia daug laiko praleidžiame uždarose patalpose, kur sausas oras, kompiuterių skleidžiama spinduliuotė kenkia ir odai. Dėl to, jog esame priversti daug laiko praleisti namuose, dažna moteris intensyviai tvarkosi buityje, daug gamina, turinčios galimybę – dirba sode, darže, todėl atliekant visus šiuos darbus būtina saugoti rankas nuo sąlyčio su cheminiais valikliais, su žeme – dėvėti gumines apsaugines pirštines, jas panaudojus, būtinai drėkinti odą.

Nepamirškime, kad juntama įtampa ir nerimas taip pat silpnina organizmo imunitetą, taip pat ir odos, tad oda linkusi sausėti, todėl reikėtų stengtis rasti priemones, padedančias rasti vidinę pusiausvyrą – tinkamą darbo ir poilsio rėžimą, fizinę veiklą, mėgiamus užsiėmimus, kvėpavimo, jogos praktiką ir, be abejo, subalansuotai maitintis, siekiant, jog organizmas gautų taip reikalingų mineralų ir vitaminų kiekį.

Valgiaraštyje turėtų būti daržovių, turinčių vitamino A (žalios spalvos lapinės daržovės), produktų su vitaminu B3 : tuno, lašišos, ankštinių daržovių, grikių, rupių kvietinių miltų gaminių. Visi šie produktai turi ne tik minėtųjų vitaminų, bet ir maistinių medžiagų, skatinančių odos atsinaujinimą.

Renkantis ir naudojant rankų kremus, losjonus, derėtų atsižvelgti į jų paskirtį ir sudėtį. Dienos metu naudokite drėkinamuosius kremus ar losjonus, kurie nepaliks riebumo odos paviršiuje ir leis patogiai dirbti įprastus darbus, vakarui ir nakčiai – regeneruojančius ir maitinamuosius kremus, emolientus, kurie suteiks odai ir apsauginį sluoksnį, vaistinėse rasite emolientų, skirtų ypač išsausėjusioms, suskirdusioms, odos ligomis sergančioms rankoms – pasitepę storesniu jų sluoksniu, galite jų nenuplauti ir užsidėję medvilnines pirštines eiti miegoti. Tai ypač aktualu vyrams, kadangi moterys paprastai dienos metu skiria daugiau dėmesio savo rankoms, o vyrai dažniausiai dienos bėgyje rankų odos nepatepa drėkinamuoju kremu nė karto.

Renkantis rankų priežiūros priemones, reikėtų atsižvelgti, jog sudėtyje būtų taukmedžio sviesto (puikiai įsigeria, maitina odą), augalinių ekstraktų, kokosų aliejaus (turi antioksidacinių savybių ir apsaugo nuo UV spindulių poveikio), abrikosų aliejaus (minkština), migdolų aliejaus (drėkina, ramina, praturtintas vitaminais, prieuždegiminėmis savybėmis), kakavos sviesto, alavijo ekstrakto, jojobos aliejaus, bičių produktų, šaltalankių aliejaus, peptidų, antioksidantų ir kt. Labai svarbu, jog sudėtyje nebūtų parfumuojančių medžiagų ir sintetinių dažiklių, šios medžiagos net ir sveikai odai dažnai sukelia jautrumą, alergines reakcijas. Aš pati labai mėgstu į kremą, tepamą nakčiai, įlašinti kelis lašus citrinos sulčių – kremas daug greičiau susigeria, rankų oda tampa švelni, stangri, naudojant ilgesnį laiką – šviesėja pigmentinės dėmės.

Rankų odos priežiūrai labai tinka vonelės, kaukės (juk dažnas dabar turime tam laiko). Pašildžius alyvuogių aliejų (neturi būti per karštas) tiesiog palaikyti jame įmerktas plaštakas 10 – 15 minučių žiūrint televizorių, klausant paskaitų ir pan. Jei dar turite – praturtinkite šią vonelę vitamino A ir E aliejumi, išspaudę iš kapsulių, skirtų vartoti per virškinamąjį traktą. Po vonelės rankų neplaukite, tiesiog nušluostykite popierine servetėle ir aliejaus likutį įmasažuokite į odą.

Dažno iš mūsų virtuvėje šiandien netrūksta kruopų, tad galite panaudoti rankų priežiūrai avižinius dribsnius – susmulkinkite juos kavos malūnėliu, sumaišykite lygiomis dalimis su šiltu vandeniu, aliejumi, medumi ir užtepus storesniu sluoksniu apvilkti plastikiniu maišeliu, įvyniokite į rankšluostį ar šaliką ir palaikykite apie 15 minučių. Nuprausus rankas patepkite regeneruojančiu kremu.

Puiki priemonė rankų odos priežiūrai – bičių vaškas (žinoma, jei nesate alergiškas bičių produktams) – ištirpinkite jį iki kūno temperatūros ir įmerkite rankas, vaškui sustingus užsidėkite pirštines ir eikite miegoti.

Neturint sudėtinių dalių vonelėms, galite tiesiog atlikti kontrastines voneles – mirkant pakaitomis šaltame ir šiltame vandenyje (2-10 kartų), taip gerinama kraujotaka, odos aprūpinimas reikiamomis medžiagomis.

Rankų odai galime suteikti pagalbą ir kitais būdais – siekiant palaikyti gerą jos kraujotaką neleisti jai šalti, atlikti sau rankų masažą su maitinančiu kremu ar tiesiog pašildytu alyvuogių ar paprasčiausiu saulėgražų aliejumi. Masažas suaktyvins kraujotaką, pagerins aprūpinimą reikalingomis medžiagomis, padės geriau pasisavinti kremo ar aliejaus veikliąsias medžiagas, atpalaiduos, nuramins, sumažins stresą ir įtampą. Taip pat galite atlikti rankų masažą savo šeimos nariams ir artimiesiems. Mokslo įrodyta – masažas turi teigiamą poveikį ne tik masažuojamam asmeniui, tačiau ir masažuojančiam.

Prižiūrint rankų odą, nepamirškite ir nagų, tuo labiau, kad grožio salonai uždaryti. Tepant kremą, losjoną, atliekant masažą – skirkite šių priemonių ir nagams, kad ir jie neišsausėtų, nelūžinėtų, neimtų šerpetoti ir neįtrūktų odelės, esančios aplink nagus. Nagams puikiai tiks ta pati citrina, aliejus. Kirpkite nagus trumpai, kad rankų higiena būtų efektyvesnė.

Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad rankas dezinfekuoti reikėtų tik odai skirtomis dezinfekcinėmis priemonėmis, nenaudoti paviršiams dezinfekuoti skirtų priemonių, nes šios tikrai kenksmingos ir toksiškos. Atidžiai žiūrėkite, kuo dezinfekuojate rankas viešose vietose, skaitykite apie jų paskirtį etiketėse. Būkite sveiki, saugokite save ir artimuosius, net jei tai tik rankų priežūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)