– Ar įmanoma kardinaliai pakeisti savo kūną per vos kelis mėnesius?

– Dažnai tenka matyti visokius 90 dienų iššūkius ar „ryškinimosi“ programas, kai per trumpą laiką prarandama daug svorio, drastiškai pakeičiama mityba ir panašiai. Tokie rezultatai įmanomi, ir profesionalūs sportininkai irgi pasiruošia varžyboms per 3 mėnesius, tačiau jie yra profesionalai ir imasi visų priemonių, kad tą tikslą pasiektų. Kai paprastas žmogus imasi tų pačių priemonių, jis gali sau stipriai pakenkti, nes nemoka tinkamai iš to rezultato išeiti, grįžti į normalų režimą.

– Kuo pavojingi drastiški pokyčiai?

– Labiausiai tuo, kad žaloja sveikatą. Iš pradžių gali to nesijusti, bet vėliau pasekmės neišvengiamos: skydliaukės, hormonų, menstruacijų, miego sutrikimai, mažakraujystė, galvos skausmai, silpnumas, apatija ir taip toliau. Visa tai gali atsirasti po trijų mėnesių nepakankamos mitybos. Mažai kas apie tai kalba, tačiau dauguma merginų, sudalyvavusių bikini varžybose, vėliau gydosi bandydamos susigrąžinti mėnesines. Absurdiška, tačiau visos jos ištisus metus kelia nuotraukas tik iš varžybų ir slepia, kad po jų priauga 10 ar net daugiau kilogramų. Vyrai kartais tampa nedarbingi, nevaisingi.

Greitai numetęs svorio žmogus galbūt atrodo puikiai būtent tuo metu, kai pasiekė savo tikslą, kaip ir tas, kuris užlipo ant scenos, tačiau kaip atrodys, kai grįš į įprastą savo gyvenimą, sumažins treniruočių skaičių, pradės valgyti įprastą maistą ar tiesiog šiek tiek daugiau? Deja, tų nuotraukų niekas nedomonstruoja, o patirtis rodo, kad dažniausiai vaizdelis būna labai liūdnas. Todėl turėtume savęs paklausti, ar norime greitų rezultatų tai dienai ir vėliau turėti didesnę tikimybę grįžti prie savo ankstesnio viršsvorio ir, galimai, su kaupu? Galbūt geriau lėtai, tikslingai mesti svorį per 4-6-10 mėnesių, paverčiant savo gyvenimo būdą pastovumu ir taip vėliau sugebėti išlaikyti tą pasiektą rezultatą ilgus metus? Spėju, daugelis norėtų antrojo varianto, ypač jei vertina savo sveikatą.

– Kaip žinoti, svoris krenta sveikai ar pernelyg staigiai?

– Labai dažnai internete matome tokių nerealių transformacijų pavyzdžius, jog daugelis net netiki, kad tai įmanoma. Ir teisingai daro, nes nekenkiant sveikatai tai realiai ir yra neįmanoma. Sveikas svorio metimas be pokyčių hormoninei sistemai, grįžtamo „jo-jo“ efekto, medžiagų apykaitos sutrikimų yra 1 proc. per savaitę. Jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jis turėtų numesti 800 g per savaitę. Tačiau dažnai matome, kaip moteris, sverdama 80 kg numeta 20 kg per kelis mėnesius, tai retai būna sveiki ir ilgalaikiai rezultatai.

– Kaip greitai įmanoma iš lieso vaikino tapti raumeningu?

– Žmonės tikrai neturėtų susigundyti trenerių pasakomis, kaip per trumpą laiką arba greitai užauginamas didelis raumenynas. Ar teko matyti, kuomet po kelių treniruočių mėnesių vyrukas stovi su išsipūtusiais raumenims, lyg būtų sportavęs ištisus metus? Stebuklinga programa ar dieta tokių rezultatų nesuteiks. Sportuojant natūraliai reikia įdėti daug darbo ir kantrybės dėl rezultatų, kokius turi lipantys ant kūno rengybos varžybų scenos. Aš suprantu, kad daugelis imasi lengvesnio kelio naudodami dopingą, bet meluoja, kad tai pasiekta su vištienos krūtinėle ir ryžiais, nutylint pagrindinį meniu. Tai kiekvieno pasirinkimo laisvė, tiesiog treneriams reikia turėti savigarbos neklaidinti jaunimo, kuris į visa tai žiūri labai patikliai. Mūsų fiziologija yra tokia, kad raumuo auga labai negreitai. Jeigu vaikinas pradėjo sportuoti ir niekada to nedarė iki šiol, jis gali priaugti iki 10 kg raumens per pirmus metus, jeigu reguliariai sportuoja pagal tikslingą programą ir valgo labai gerai ištisus metus. Antri metai bus jau tik 5 kg ir toliau kasmet tas prieaugis kris iki 2-3 kg raumens per metus. Todėl norėdami užaugti bent 20 kg, turėsite paaukoti bent 4 metus reguliariaus sporto, tačiau ne pusę metų „stebuklingos programos“.

– Sakote, kad kūną keisti reikia iš lėto?

– Kad būtų lengviau suprasti, pasakysiu, kad didžiausia naujokų problema, kurią matau sporto salėse bei girdžiu savo klientų tarpe – nekantrumas ir persistengimas. Visi atėję iš pradžių nori sportuoti kiek įmanoma daugiau, greičiau ir ilgiau. Neduoda sau pailsėti, tinkamai atsistatyti, per daug laiko praleidžia ant kardio treniruoklių. Dėl to kūnas pervargsta, centrinė nervų sistema nusilpsta, ir žmogus tampa apatiškas, organizme gaminasi daug streso hormono kortizolio, kuris labiau degina raumenį nei augina. Tada atrodo, kad daug darai, o rezultato nėra. Būna, sulaukiu tokio klausimo: „Jei valgyčiau dar mažiau, tai svoris kristų greičiau?“. Tai yra tiesus kelias į jokio rezultato.

Bet kokios, o ypač sveikos mitybos, kurią propaguoju aš, tikslas yra numesti svorį lėčiau, valgant kiek įmanoma daugiau ir įdedant kuo mažiau darbo. Ką tai reiškia? Jeigu jūs nusistatėte, kad sportuosite su svoriais triskart salėje, o kardio atliksite tik 15 min po treniruotės, tą reikia daryti tiksliai ir reguliariai.

Tada žinote, kad jums palaikyti svoriui reikia atitinkamo kalorijų kiekio, jį sumažinate 300 kalorijų ir taip maitinatės tol, kol svoris krenta. Jeigu svoris nustojo kristi, jūs galite dar pamažinti kalorijas arba padidinti kardio iki 25 minučių. Tokiu būdu jūs visuomet turite rezervą ir taškus, nuo kurių galite atsispirti. Deja, daugelis pradėję savo svorio metimą ar auginimą imasi visų maksimalių darbų iš karto: valgo kuo mažiau, sportuoja kuo daugiau. Taip, rezultatas bus greitas, bet kas po to? Kur toliau pasispausti, kai tam nėra erdvės? Todėl visada sakau, jeigu rūpi sveikata ir ilgalaikiai rezultatai, tai reikia viską daryti be fanatizmo. Užauginote svorį per daug metų, tai nenorėkite jo numesti per mėnesį.

– Kokie būdai keisti savo kūną, mitybą, gyvenimo būdą nėra patikimi ir ilgalaikiai?

– Be visokių dietų ir ekstremalių sporto programų yra ir daugiau nepatikimų kūno „tobulinimo“ priemonių. Pavyzdžiui, stebiuosi, kad dar yra žmonių, kurie tiki, jog naudojant saunas, pirtis, plėvelę ant pilvo ar tik darant kardio greičiau numes svorio. Na, svorio tai numes, tačiau tik vandens ir raumens pavidalu, tik, deja, ne riebalų. Visos išvardytos priemonės neveikia, nebent tikslingas kardio, kuris gerina širdies veiklą ir degina kartu riebalą ir raumenį.

– O ar veiksmingi sporto papildai?

– Dar vienas siaubingas dalykas, kurį matau tarp norinčių numesti svorio ir tą paslaugą teikiančių trenerių – papildų sąrašas, kurį klientui pateikia kaip kokį receptą. Visų pirma, pradėjus sportuoti nereikia nieko, tik gero mitybos ir sporto plano. Papildai reikalingi tik jeigu kažko konkrečiai trūksta.

Taip, galite įsigyti baltymų, kurie palengvins ar paskanins daugelį patiekalų, tačiau visi kiti papildai yra didelis placebo, kol nepraėjo tam tikras laikas spotuojant. Pagrindinis toks nereikalingas papildas tai yra L-carnitinas ir riebalų degintojai. Jeigu Jums reikia numesti 10 ar 20 kg, tai šie papildai nieko nepadės, o jei ir šiek tiek padės, tai jūs to nepamatysite. Šie papildai yra naudingi tada, kai reikia „nudeginti“ jau paskutinius riebalus su idealia mityba. Nors žmonės galvoja, kad jei valgys bet ką, o naudos „degintoją“, tai įvyks stebuklas. Deja, turėsiu nuvilti.

– Gal galite apibendrinti, kaip geriausia sportuoti ir maitintis siekiant ilgalaikių rezultatų?

– Visuomet rekomenduočiau kreiptis į mitybos specialistą ar asmeninį trenerį, kuris turi kompetencijos sudaryti mitybos ir sporto programas. Labai daug žmonių, tikėdami, kad viską moka, padaro be galo daug klaidų, dėl kurių jų tikslas atitolsta metų metais. Tinkama pradžia sudėlios jūsų pagrindus ir žinias taip, kad vėliau galėsite ir be specialisto pagalbos tęsti tobulėjimą. Jeigu specialisto programos netinka, ieškokite, kur geriau. Sudarius tinkamą mitybos planą, jau pirmą savaitę būna akivaizdūs sveikatos pokyčiai. Vėliau pagerėja miegas, atsiranda daugiau energijos, kurią galima skirti sportinei veiklai. Apskritai labai svarbu, kad mityba būtų įvairi: nebijokite gerųjų riebalų, baltymų, stenkitės gauti visus reikiamus mikroelementus. Ir šalia sveikos mitybos palaipsniui stiprinkite kūną sportuodami.

Treniruotėse akcentuokite pratimus su savo kūno svoriu, pasipriešinimu ar svarmenimis, o kardio naudokite tik širdies veiklai gerinti.