– Artėjant vasarai, daugelis moterų ima galvoti apie viso kūno depiliaciją, dažniausios vietos, kurios sulaukia „dėmesio“ yra kojos, pažastys ir bikini zona. Papasakokite, kokia yra plaukelių paskirtis šiose kūno vietose?

– Plaukai dengia visą kūno paviršių, išskyrus delnus, padus, varpos galvutę bei mažąsias lytines lūpas. Iš viso žmogaus kūne yra 500 000 000 plauko folikulų ir tik 150 000 iš jų – galvos plaukuotos dalies odoje. Į plauko folikulus atsiveria riebalų ir prakaito liaukos. Plaukai, kartu su šiomis liaukomis atsakingi už daugelį odos funkcijų.

Riebalų liaukų pagrindinė funkcija yra gaminti riebalus, kuriais sutepami plaukai ir oda. Riebalai minkština, apsaugo odą nuo išdžiuvimo, išmirkimo bei kartu su prakaitu formuoja savitą žmogaus kūno kvapą.

Prakaitą išskiriančios liaukos yra dviejų rūšių (vienos funkcionuoja nuo gimimo ir yra visoje kūno odoje, o kitos pradeda funkcionuoti tik lytinio brendimo metu ir yra labiau specifinėse vietose - pažastyse, tarpvietėje, kirkšnyse ir aplink bambą). Būtent antrųjų prakaito liaukų atsivėrimo vieta yra plaukų folikulai. Prakaito sudėtyje yra vandens, druskų bei kitų medžiagų ir jo paskirtis – kūno vėsinimas.

Plaukai, kartu su minėtomis liaukomis, vykdo ir rezorbcinę funkciją, kurios metu per odą praeina įvairios medžiagos (pavyzdžiui, sieros vandenilis, jodas ir kt.).

Pažastų ir gaktos plaukai pasižymi gana išskirtine funkcija, jie veikia kaip barjeras, apsaugantis nuo bakterijų bei virusų patekimo į kūną ir jų sukeliamų infekcijų.

– Galima rasti pasisakymų, kad šių vietų skutimas ar kitokia depiliacijos forma yra elementari higiena, ar išties tai susiję?

– Žmonės plaukus šalinti pradėjo dar akmens amžiaus laikais. Galvos ir veido plaukus skusdavosi ir vyrai, ir moterys saugumo sumetimais, kad kovos metu oponentai neturėtų, už ko pagriebti. Egipto ir Mesopotamijos laikais buvo itin populiaru šalinti viso kūno plaukus, paliekant tik antakius estetiniais sumetimais, taip aplinkiniams buvo parodomas grožis ir švara.

Bikinio zonos depiliacija

Daugybė žmonių ir dabar šalina plaukus įvairiais būdais manydami, kad tai yra labiau higieniška. Tyrimų duomenimis didžioji dalis žmonių plaukelius šalina skutant peiliukais. Apie 60 proc. tyrimuose dalyvavusiųjų atsakė, kad skutasi todėl, kad atrodytų „švarūs“ ir „labiau higieniški“. Nepaisant to, nėra įrodyta, kad plaukų skutimas turėtų teigiamos įtakos infekcinių veiksnių prevencijai. Netgi atvirkščiai, jei šalinant plaukus dažni įsipjovimai bei žaizdelės, yra didesnė infekcijos rizika.

– Kuo rizikuojama nuolat skutant šias vietas?

– Reguliariai skutant, depiliuojant vašku ar cukrumi plaukelius, yra dirginama oda. Dėl to gali prasidėti plaukų folikulų infekcijos (folikulitai), susidaryti pūlinukai bei plaukelių įauginėjimas. Kai kuriems žmonėms po folikulitų bei įauginėjimo gali formuotis randai ar hiperpigmentacija.

– Ką daryti, kad depiliacijos procedūros nedirgintų odos?

– Visų pirmą rekomenduojama atrasti būdą, kurio metu patiriama mažiausiai šalutinių reiškinių. Visada rekomenduojamas odos drėkinimas kremais, nes geriau sudrėkinta oda pasižymi geresnėmis barjerinėmis savybėmis, tai yra, mažiau reaguoja į įvairius alerginius, infekcinius ir kitus dirgiklius. Priklausomai nuo procedūros vietos, 24 val. po procedūrų vengti makiažo ir dezodoranto/antiperspiranto. Jei vargina dažni folikulitai, rekomenduojama naudoti antiseptinėmis savybėmis pasižyminčius prausiklius bei eksfoliuojančius kremus (pavyzdžiui, turinčius sudėtyje šlapalo). Esant uždegimui rekomenduojama naudoti antiseptinius purškalus ir gydomuosius tepalus (pavyzdžiui turinčius savo sudėtyje cinko, ichtiolo ar pantenolio). Taip pat svarbi ir apranga, kartojantis folikulitams ar įauginėjantiems plaukeliams kojų srityje, reikėtų rinktis mažiau aptemptus ir švelnesnių tekstūrų drabužius. Esant stipriems uždegimams gali būti reikalinga ir dermatologų pagalba.

Asociatyvioji nuotr.

– Kokia yra saugiausia depiliacijos forma?

– Šiandien yra didžiulis pasirinkimas plaukų šalinimo būdų ir kiekvienas gali pasirinkti labiausiai sau tinkantį. Dažnai pasirinkimą lemia procedūrų trukmė, dažnis ir finansinės galimybės. Tiems žmonėms, kurie kompleksuoja dėl plaukelių tam tikrose vietose, plaukų šalinimas teigiamai veikia psichinę sveikatą ir rekomenduojama rinktis tokį šalinimo būdą, kuris per laiką pilnai išnaikintų plaukų folikulus (tai yra, lazerines procedūras). Šios procedūros taip pat turėtų būti pirmo pasirinkimo žmonėms, kuriuos vargina folikulitai ar plaukelių įauginėjimas.

– Kokie yra skirtingų depiliacijos būdų privalumai ir trūkumai?

– Skutimosi peiliukais privalumai: pigu ir greita, nereikalingas specialus pasiruošimas procedūrai, tačiau tai nėra efektyvu – plaukeliai atauga greitai (jau kitą dieną jaučiamas „ežiukas“), be to, didelė įaugusių plaukelių rizika.

Depiliaciniai kremai: neskausmingi, greiti ir veiksmingi, tačiau efektas taip pat trumpalaikis, be to, tinkama ne visiems (neveikia storesnių plaukelių ir gali sukelti kontaktinį dermatitą turintiems jautresnę odą).

Depiliacija vašku/cukrumi: labai efektyvu (efektas išlieka 3-6 savaites), po to plaukeliai atauga minkštesni, retesni ir plonesni, tačiau procedūra labai skausminga, ypač šalinant plaukelius jautresnėse vietose. Po procedūros dažni folikulitai.

Epiliatoriai: ekonomiškas variantas, nes prietaisas tarnauja daug metų, nereikia specialaus pasiruošimo, tačiau skausmas toks pat kaip depiliuojant vašku ar cukrumi. Po procedūros dažni folikulitai ir įauginėjantys plaukeliai.

Lazerinė depiliacija: ilgalaikis efektas, ruošiantis procedūrai nereikia atauginti plaukelių, procedūra greita. Procedūros trūkumai: didesnė kaina, procedūra gali būti atliekama tik dermatologijos klinikose, siekiant išvengti tokių šalutinių reiškinių kaip nudeginimai, hiperpigmentacija ir randeliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją