Daugiau apie tai pranešime spaudai pasakoja grožio klinikos „Biologique Recherche“ kosmetikos trenerė ir grožio klinikos kosmetologė Kristina Paulauskienė.

SPF kremų naudojimas dažnai yra apipintas įvairiausiais mitais ir įsitikinimais. Vis dar yra manančių, kad saugotis nuo saulės spindulių reikėtų tik vasarą ir tik leidžiant laiką paplūdimyje. Vis dėlto tiesa kitokia – jos nereikėtų pamiršti net ir žiemą, nepaisant to, kad, kaip pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, Vilniuje per visą sausį saulė švietė tik 5 valandas. Tai nereiškia, kad neprireikė apsaugos nuo kenksmingo saulės poveikio priemonių. Kaip paaiškina specialistė, tiek žiemą, tiek vasarą jos reikalingos, ir visai nesvarbu, kad atrodo, jog saulės nematome.

„Saulės spinduliai yra kenksmingi ir nuo jų reikėtų saugoti odą, jei nenorime susidurti su priešlaikiniu odos senėjimu ir pigmentinėmis dėmėmis. Tinkama apsauga nuo saulės, reguliarus jos atnaujinimas kas 2 valandas gali padėti užbėgti už akių senėjimui“, – teigia K. Paulauskienė.

Tiesa, žiemos metu apsauga nuo saulės gali skirtis nuo apsaugos vasarą. Pasak specialistės, kai už lango apsiniaukę ar lyja, galima naudoti kremą su mažesniu apsaugos filtru, tačiau jis neturėtų būti mažesnis nei SPF 25. Kita vertus, jei už lango yra nemažai sniego, taisyklės keičiasi, nes balta spalva puikiai atspindi šviesą, tad, tokiomis dienomis ir apsauga turėtų būti stipresnė.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad net tada, kai diena apsiniaukusi ir saulės nematyti, nereiškia, kad jos nėra. „Prisiminkime keliones lėktuvu, kai lėktuvas pakyla virš debesų, saulė šviečia, tai reiškia, kad ji šviečia kasdien, tik slepiasi už debesų. Taip, UV indeksas tokiomis dienomis yra mažesnis, tačiau apsauga vis tiek reikalinga, jei norime turėti švytinčią ir svarbiausia – sveiką odą“, – pasakoja kosmetologė.

Asociatyvioji nuotr.

Nepasirūpinus tinkama apsauga nuo UV spindulių oda dažnai dehidratuoja, gali padidėti odos jautrumas, išryškėti pigmentinės dėmės. Nesaugant odos nuo saulės ji dažnai pradeda senti greičiau, atsiranda suglebimas, raukšlės, gali padidėti vėžinių susirgimų rizika. „SPF naudoti ypač svarbu tiems, kas naudoja veido odos priežiūros priemones su retinoliu, stipriomis rūgštimis, mat šie ingredientai padidina odos jautrumą saulei“, – perspėja grožio klinikos specialistė.

Makiažo priemonės su apsauga nuo saulės

Dažnai skubantys žmonės rytais stengiasi taupyti savo laiką ir naudoti kiek įmanoma mažiau skirtingų veido priežiūros priemonių, neretai atsitinka ir taip, kad kremas su apsauga nuo saulės lieka nenaudojamas, nes įvairios makiažo priemonės savo sudėtyje jau turi SPF. Tad manoma, kad papildomai naudoti nieko nereikia ir užtenka apsaugos, kurią suteikia makiažo pagrindas ar sausa pudra.

Tiesa, grožio specialistė patvirtina, kad apsaugos, kuri yra gaunama su makiažo priemonėmis, dažnai neužtenka. „Dažniausiai dekoratyvinės kosmetikos su SPF naudojame daug mažiau, nei reikia siekiant užtikrinti apsaugą nuo saulės. Svarbu atsiminti, kad naudojant makiažo priemones su SPF ir neleidžiant daug laiko lauke tokios apsaugos užtenka. Tai tikrai yra geriau nei jokios apsaugos, bet jei tikslas – visiška apsauga, reikėtų rinktis specialius kremus su SPF“, – sako K. Paulauskienė.

Kaip paaiškina specialistė, renkantis kremą nuo saulės svarbu, kad produktas nedirgintų ir nejautrintų odos. Privalumas – jei priemonė papildomai drėkina, kovoja su senėjimu ir apsaugo nuo pigmentinių dėmių susidarymo. Geriausia rinktis kremą mineralinių filtrų pagrindu, nes šie filtrai yra naudingesni odai. „Tokie kremai apsaugo ne tik nuo kenksmingo UVA, UVB ir infraraudonųjų spindulių poveikio, bet ir nuo mėlynosios šviesos, kurią skleidžia kompiuterio, televizoriaus ar telefono ekranai“, – teigia kosmetologė.

Kosmetikos trenerė ir grožio klinikos kosmetologė pabrėžia, kad klientės dažnai nežino, jog odą reikėtų pasaugoti ne tik nuo saulės spindulių, bet ir nuo mėlynosios šviesos. „Ilgas darbas prie kompiuterio ar kitų ekranų turi įtakos odos senėjimui. Mėlynoji šviesa skatina pigmentinių dėmių atsiradimą, didina jautrumą, gali pažeisti DNR, suskaidyti elastano ir kolageno pluoštus“, – pasakoja K. Paulauskienė. Anot jos, saugoti odą nuo mėlynosios šviesos labiausiai rekomenduojama biurų darbuotojams, kurie visą dieną praleidžia prie kompiuterio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją