Prie lovos, ant naktinio staliuko laikomas telefonas tampa paskutiniu daiktu, į kurį žiūrime prieš užmigdami, ir pirmuoju, į kurį pažvelgiame vos nubudę.

Deja, šis įprotis laikytinas ydingu: toks elgesio šablonas neleidžia kaip reikiant išsimiegoti ir tinkamai pailsėti, rašo „The Mirror“.

Nors ne visi tai žino, bet telefono naršymas prieš pat užmiegant gali rimtai sutrikdyti miego ritmą ir gebėjimą užmigti.

Turėdami omenyje šio įpročio keliamus pavojus, sveikatos klausimais gelbstintys specialistai yra sudarę ne vieną sąrašą patarimų, padedančių be jokio išankstinio pasirengimo ir be jokių medikamentų sugrįžti į normalų miego ritmą.

Turite pripažinti, kad mobilusis įrenginys – ne vien tik telefonas

Dėl milijono funkcijų, pradedant žaidimais ir baigiant įvairaus pobūdžio turinio transliacijomis, nedideli, į kišenę laisvai telpantys įrenginiai pasižymi milžinišku žmogui būtiną nakties poilsį trikdančiu potencialu.

Didžiulė baimė pražiopsoti bent vieną pranešimą

Galbūt ir jūs užsikrėtėte manija sekti visas naujienas, skaityti neva aktualų turinį, tikrinti pranešimus, būtinai į juos reaguoti, atsakinėti į menkiausią užklausą arba be saiko žaisti žaidimus? Žinokite: tai spąstai.

Deja, į tokius spąstus yra įkliuvę tūkstančiai piliečių – disciplinuotai padėti telefoną į šalį jie tiesiog nesugeba ir dėl to, kad iki vėlumos prie jo užsibūna, savaime aišku, trumpėja nakties miegui skirtas laikas.

Dėl įvairių išmaniojo įrenginio siunčiamų stimulų, ypač jeigu jie blaško naktį, darosi labai sunku užmigti.

Nors gal ir nuskambės dramatiškai, bet būtina įspėti, kad toks ydingas elgesys kaip telefono naršymas iki vėlumos, ilgainiui gali privesti prie miego deprivacijos (trūkumo).

Šviesos galia

Nuo telefono, planšetės arba kompiuterio ekrano sklindanti dirbtinė mėlyna šviesa sutrikdo gebėjimą užmigti.

Ši mėlyna šviesa pajėgi pergudrauti mūsų smegenis – priversti jas galvoti, kad dabar diena. Kai taip nutinka, organizmas nebegamina miego hormonu vadinamo melatonino.

Dirbtinė šviesa visiškai sujaukia ir žmogaus cirkadinį (paros) ritmą – 24-ioms valandoms numatytą tinkamą miego ir būdravimo režimą.

Jei telefonas bus šalia, problemų neatsikratysite

Taisyklė, kuria reikėtų vadovautis, neįtikėtinai paprasta: tiesiog nesineškite telefono į miegamąjį.

Kai jis nebus ranka pasiekiamas, nebegalėsite prie jo užsisėdėti, todėl organizmas, neblaškomas jokių dirgiklių, galės pamažu pereiti į miego fazę.

Jei telefoną nakčiai paliksite kitame kambaryje, nekils pagundos pažiūrėti, ar neatėjo kokia nors žinutė, nors paprastai gal būtent taip ir elgiatės staiga pakirdę iš miegų.

Neturite pamiršti, kad telefonai tiesiog užprogramuoti veikti taip, kad provokuotų kokią nors reakciją. Skambučiai, pranešimų, žinučių ir žadintuvo signalai būtinai pareikalauja dėmesio, ir tai naudinga dieną, bet naktį, kai turime miegoti, tai tiktai kenkia – smukdo miego kokybę ir išbudina tiek, kad jaustumėtės pajėgūs sureaguoti.

Ar nieko tokio, jei telefonas bus padėtas prie galvos?

Kai kuriems žmonėms nerimą kelia telefono skleidžiamo elektromagnetinio lauko poveikis. Jie baiminasi, kad šalimais padėtas telefonas didina auglių smegenyse formavimosi riziką, neigiamai veikia vaisingumą ir kt.

Visuotinai pripažinta, kad šiuolaikiniai mobilieji telefonai iš tiesų daro šiokį tokį poveikį žmogaus organizmui, todėl daugelis stengiasi elgtis su jais apdairiai, pavyzdžiui, telefoną pasideda maždaug per metrą nuo savęs ar bent nustato lėktuvo režimą.

Siunčiamus signalus telefonai priima kas kelias sekundes – netgi tada, kai jais nesinaudojame, todėl tam tikrą kiekį mikrobangų jie skleidžia visada.

Minėtina, kad nustačius lėktuvo režimą arba išjungus vietos nustatymo parametrus telefono spinduliuojamų bangų keikis gerokai sumažėja. Jei telefonas jums atstoja žadintuvą, žinokite, kad šie veikimo apribojimai nėra susiję su žadintuvu, taigi, nerizikuojate pramigti – žadintuvas suskambės.

Visgi jei neretai kankina nemiga, be to, patys suprantate, kad telefono naršymas jau darosi liguistas, vertėtų pamąstyti apie tam tikrus pokyčius.

Nesineškite telefono į miegamąjį

Jei telefoną būtina įkrauti, prie tinklo jį prijunkite virtuvėje. Taip kils mažiau pagundų nusinešti jį į miegamąjį. Išsiskyrimas su telefonu nakčiai turėtų ypač pagerinti miego kokybę ir prailginti jo trukmę.

Įsigykite elementarų žadintuvą

Telefonas tikrai nėra vienintelis daiktas, kuriam verta patikėti žadinimą rytais. Galbūt pats metas įsigyti paprasčiausią žadintuvą?

Jei telefono naudojimas vietoj žadintuvo tiesiog neišvengiamas (pavyzdžiui, kelionėse), nepamirškite nustatyti lėktuvo arba nakties režimo, kad trikdžių būtų kuo mažiau, be to, įrenginį pasidėkite pakankamai toli – taip, kad ranka jo nepasiektumėte.

Stenkitės nusiteikti miegui

Atminkite: laikas prieš miegą – šventas laikas. Jis skirtas nusiteikti miegui. Todėl bent valandą ar dvi susilaikykite nuo žiūrėjimo į ekraną. Bus daug geriau, jei paskaitysite knygą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją