Delfi kalbinta Agnė pasakoja, jog sausas šampūnas jai visiškai netiko: „Nesimatė jokio reklamuojamo purumo, plaukai tikrai neatrodė švariai, o po kelių valandų dar ir ėmė niežėti galvos odą“, – prisimena mergina ir teigia daugiau niekada tokio šampūno nebenaudojusi.

Anot dermatologės, sausas šampūnas iš tiesų neišplauna plaukų ir visi nešvarumai, esantys plaukuose (sebumo likučiai, dulkės, žiedadulkės, prakaito likučiai, bakterijos), kartu su šampūne esančiais ingredientais lieka ant plaukų ir galvos odos.

„Žmonėms, turintiems jautresnę odą, tokie šampūnai gali sukelti niežėjimą, dermatitą, alerginę reakciją, išbalansuoti odos mikroflorą. Paprastai į sausų šampūnų sudėtį įeina alkoholis, talkas ar krakmolas, kvepalai. Alkoholis, krakmolas ar talkas pašalina nuo plauko riebalus ir prakaito likučius, kartais sudaro „depozitus“ ant galvos odos, be to, alkoholis plaukus sausina. Visi šie ingredientai, atsidūrę ant galvos odos, gali ją dirginti“, – įspėja gydytoja dermatologė.

Kita Delfi kalbinta mergina Justina pasakojo, jog siekia „pripratinti“ plaukus plauti juos rečiau. Justinos manymu, plaukus plaunant rečiau, jie rečiau ir riebaluojasi, tad reikia tiesiog iškęsti pereinamąjį laikotarpį, kurio metu gelbėja sausas šampūnas. „Trečiąją dieną užsipurškiu jo ir galiu išbūti dar dieną neplovusi plaukų įprastu būdu“, – džiaugiasi mergina.

Sausas šampūnas

Vis dėlto, tokiu atveju J. Ūselienė kategoriška: „Sausi šampūnai nėra tinkami plaukams tausoti. Sausas šampūnas turėtų būti tarsi „ekstrinė“ grožio priemonė, pavyzdžiui, kai tikrai nėra galimybės išsiplauti galvos. Iš esmės, rekomenduočiau sauso šampūno nenaudoti visai, arba kuo rečiau, tuo geriau, o geriausia – niekada.“

Anot jos, geriausias variantas plaukams būtų išsitrinkti plaukus ir leisti jiems išdžiūti natūraliai. „Taip pat, reikėtų pasirinkti tinkamą jūsų galvos odai ir plaukams šampūną, šampūnu daugiau muiluoti pačią odą, ne plaukus, galvą plaunant atlošti, o ne palenkti“, – pataria gydytoja.

Jei vis dėlto nusprendėte panaudoti sausą šampūną – nevaikščiokite juo išsipurškusi kelias dienas, nuplaukite jau kitą dieną.

Anot dermatologės, svarbiausia žinoti, kad sausas šampūnas skirtas ne kasdieniam naudojimui, o kaip greitoji pagalba, kai neturite galimybės išsiplauti galvos.

„Naudojant sausą šampūną keletą dienų iš eilės, jame esančios cheminės medžiagos ir sebumo, prakaito, odos ląstelių liekanos kaupiasi ant galvos odos. Po sauso šampūno naudojimo, galvą geriausia išsiplauti. Taip pat galima naudoti galvos odos šveitiklį, ypač tuo atveju, jei po sauso šampūno naudojimo atsiranda pleiskanų. Tada geriau rinktis galvos odos šveitiklį iš vaistinės, skirtą pleiskanojančiai odai. Šveitiklio per dažnai naudoti taip pat nereikėtų“, – patarimais dalijasi dermatologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)