– Savo darbu šviečiate moteris pasakodama, kaip pažinti savo ciklą. Kodėl verta jį pažinti?

– Jei vyrą būtų galima pavadinti veikiančiu daugiau linijiniu režimu, tai moteris – cikliška būtybė. Jos hormoninis fonas per mėnesį pereina 4 fazes. Turbūt visi esame girdėję ar dabar jau socialiniuose tinkluose matę reels‘ų, kuriuose vaizduojama, kad vyras, gyvenantis su moterimi, per mėnesį susiduria su keliomis jos versijomis.

Bėda ta, kad daug moterų savo pačių ciklo, o tai reiškia, ir savo versijų vis dar nepažinusios. Dažna net nepastebi, kurią dieną ovuliacija vyksta. Nuo besikeičiančio hormoninio fono ne tik kinta moters fizinė savijauta (energijos kiekis, kūno pojūčiai), o ir emocinė savijauta. Pvz., jeigu per ovuliaciją moteris gali nuversti kalnus ir su lengvumu atlikti didžiąją dalį mėnesio darbų, tai prieš menstruacijas ar jų metu didelių pastangų gali prireikti bandant susikaupti ar atlikti tuos darbus, kurie kitu ciklo metu tarsi savaime nudirbami.

– Visgi, manau, mažai kas galėtų sau leisti per menstruacijas visai nedirbti...

– Ir nereikia eiti į kraštutinumus. Užteks pažinti savo ciklą, matyti jo dėsningumus, ir pastebint, kuriuo ciklu metu natūraliai turim daugiau energijos, ją ir išnaudoti kryptingai. O tuo metu, kai energijos stinga, neversti savęs daryti daugiau nei įmanoma.

– Ar energijos atsargos sumažėja prieš menstruacijas ir jų metu?

– Taip. Tai lemia, kad prieš prasidedant kraujavimui staigiai krinta progesteronas. Stebėdamos savo ciklą moterys gali pamatyti, kad dieną prieš menstruacijas juntame patį didžiausią dirglumą. Šiuo metu padidėja jautrumas, energijos mažėja, sustiprėja kolektyvinės moterų pasąmonės patirtys.

Senais laikais, kai moterys nebuvo praradusios ryšio su savo kūnu, per menstruacijas atsiskirdavo nuo bendruomenės ir kelias dienas skirdavo laiko tik sau. Kai kurios filosofijos iškraipė šiuos faktus, pvz., kai kurios religijos kraujavimo metu moteriai neleidžia eiti į šventyklas ar gaminti maisto. Tikėtina, tai – pasiklydimo vertime pasekmė. Iš tikrųjų moteris, patirianti kraujavimo fazę, natūraliai pati labiau nori eiti į savo vidų, o ne veikti išorėje.

– Pagalvokim, jei organizmas ir visas hormoninis fonas veikia taip, kad moteris sulėtėtų, ar
natūralu būtų elgtis priešingai ir per prievartą stengtis kuo daugiau veikti šios fazės metu?

– Natūralu yra jausti savo kūną, girdėti emocijas, sulėtėti. Ši fazė – tarsi prisipildymas, kad turėtume maksimaliai jėgų veikti tada, kada hormonai skatins kurti, dalintis kitu ciklo metu. Šiuo laikotarpiu verta rūpintis vidiniu pasauliu. Kai esame susitelkusios į savo vidinę galią, verta sulėtinti tempą, neslopinti padidėjusio jautrumo. Šis metas paženklintas aštresnių sapnų, ryškesnės intuicijos, vizijų.

Jurgita Medonė

– Kas nutinka, jei moteris, nepaisydama savo kūno poreikių, šiuo metu verčia save aktyviai dirbti, veikti?

– Tikėtina, ji nespėja nusinulinti ir prisipildyti. Tada ir likusiu ciklo metu gali jausti nuovargį, būti apatiška, gali vyrauti nestabilios emocijos.

– O kuriuo ciklo metu moteris būna energingiausia?

– Pasibaigus kraujavimui daugėja estrogenų, serotonino (laimės hormonų). Estrogenai skatina
kolageno gamybą, jaučiamės vis gražesnės. Su kiekviena diena moters energija ima augti. Tai aktyvus ikiovuliacinis laikotarpis. Šiuo metu lengva tvirtai siekti savo tikslų. Tai metas, palankus priimti sprendimus ir aktyviai imtis konkrečių veiksmų.

Priklausomai nuo ciklo trukmės, maždaug 12–17 ciklo dienomis energingumas pasiekia savo piką atėjus į ovuliacijos fazę. Estrogenų lygis pasiekia maksimumą. Dėl estrogenų padidėja dėmesingumas, empatija, emocinis stabilumas. Moteris šiuo metu pati patraukliausia. Organizmas ruošiasi galimam apvaisinimui. Jeigu neplanuojate pastoti, savo energiją galite nukreipti į kūrybą, veiklą – energijos šiuo metu, lyginant su visu ciklu, daugiausia.

Ovuliacijos laikotarpis, moteriškumo piko – motinystės plačiąja prasme, vadinasi, ir kūrybos metas. Tai spinduliavimo fazė, mūsų galios viršūnė, kai stipri ir stabili vidinė energija leidžia atsigręžti į išorę. Dosniai skleidžiame gyvybingumą, kitus apgaubiame dėmesiu, meile, švelnumu viskuo besidalindamos. Visa tai daryti šiuo metu mums lengva ir paprasta.

– Ko reikia, kad moteris imtų gyventi darnoje su savo ciklu?

– Stebėti jį. Tada natūraliai pradėsite matyti pasikartojančius dėsningumus ir cikliškumą. Pastarąjį padeda pajusti ir buvimas gamtoje – joje visi augalai turi ciklus. Taip ir stebint save pamatysite, kad prieš menstruacijas labiau verta kiek sulėtėti, skirti laiko sau, galbūt knygą paskaityti, užuot aktyviai veikus išorėje. Einant prieš savo kūną ir konfliktų su aplinkiniais gali kilti. Internete pilna juokelių, kad moteris prieš menstruacijas ir per jas virsta ragana

Juokas juokais, bet pagal archetipinę metodologiją kraujavimo fazė išties vadinama Raganos faze. Ir visgi ne blogąja prasme, o priešingai. Semantinė žodžio „ragana“ reikšmė – „regėti, matyti daugiau“. Šiuo laikotarpiu moteriai kaip niekad tampa atviras subtilusis pasaulis – kaip niekad paprasta leistis į pasąmonę. Šiuo metu paaštrėjusi ir intuicija.

Kai kuriais žmonijos gyvavimo laikotarpiais moteris už savo intuiciją buvo ir baudžiama. Apie tai mums primena inkvizicijos laikai.

– Kaip vadinamos kitos fazės?

– Fazė prieš menstruacijas vadinama Kerėtojos faze (žymiai sumažėja pastojimo tikimybė, moteris intuityviai nesibaimindama neplanuoto nėštumo labiau nei kitu ciklo metu nusiteikusi viliokliškai).

Fazė po menstruacijų vadinama Mergelės faze su aliuzija į augančią energiją. Laikotarpis po to – Motinos faze (energingumo pikas, kada natūraliai lengvai sekasi dalintis, kurti, saugoti).

– Kaip atrodo jūsų pačios mėnesio ritmas, remiantis savo kūno pažinimu?

– Keletą metų stebėdama savo ciklą natūraliai ėmiau gyventi jo ritmu. Didžiąją dalį darbų natūraliai padarau ikiovuliaciniu laikotarpiu ir per ovuliaciją. Kitą mėnesio laiką neverčiu savęs versti kalnų, bet mano veikla tuo laikotarpiu, nors ir pakinta, nesustoja. Priešingai – pažindama savo kūną ir gyvendama jo ritmu prieš menstruacijas ir jų metu labiau jaučiu subtilesnį pasaulį. Tuo metu minčių forma gali ateiti kūrybinės idėjos, kurias įgyvendinu tada, kai organizmas natūraliai veikia energingiau.

Jau daug metų dirbu saviugdoje, kviesdama žmones pažinti savo vidinį pasaulį. Natūraliai iš to gimė veiklų planuotė „Tavo išminties knyga“, kurioje pasidalinau ne tik sistema, kaip pažinti savo ciklą, o ir atskleidžiau net 52 savęs pažinimo praktikas (kiekvienai metų savaitei po praktiką). Kurdama planuotę norėjau, kad ji būtų praktiška – moteris joje gali ne tik žymėtis kasdienes veiklas, darbus (naudoti kaip darbo kalendorių), o ir matyti, kaip jos kasdienybę veikia asmeninis ir Mėnulio ciklas. Taip bėgant laikui pastebėti, kad į gyvenimą ateina vis daugiau lengvumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją