O štai mes susituokę aštuonerius metus, turim penkerių metų berniuką, bet problema tame, kad jis kiekvieną dieną geria daug alaus. Kasdien išgeria po šešis butelius ir taip septynias dienas per savaitę. Aš negaliu to pakęsti, pykstamės tik dėl to, o jis žada mesti, bet taip 8 metai praėjo.

Ar galiu tikėtis kažkokių pokyčių iš šio žmogaus, ar jis nenugalės savo priklausomybės? Šiaip jo charakteris geras, nesimuša, nerėkia, pas mergas neina, visi darbai namuose padaryti. Bėda ta, kad jau vakarais niekur negalime važiuoti, nes jis geria alų vos tik parėjęs iš darbo.

Atsako santykių ekspertas Darius Ražauskas

Sveiki,

ačiū už laišką.

Na, klausimas, kaip supratau, konkretus. Toks visai neuždedantis atsakomybės! Ražauskai, tu juk matai ateitį. Pasakyk, ką daryti! Skirtis ar ne.

Tai atsakau – nesiskirti.

Tai viskas bus gerai? Jis mes gerti alų? Viskas susitvarkys?

Lengvai ir greitai tikrai NE. Jei situacija jau tęsiasi seniai, ji turi gilias ir tvirtas šaknis.

Tai ką, man kankintis su juo? Ne. Nesikankinkite. Pabandykite savo vaikui padovanoti brangiausią dovaną gyvenime – tėtį.

Ai, Ražauskai, nelipk ant sąžinės. Išgyvens tas vaikas, rasiu kitą.

Tikiu. Klausimas tik, kaip jis jausis užaugęs ir ar bus jums dėkingas. Na, bet palikime vaiką. Grįžkime prie situacijos.

Jei kalbėti rimtai, ar būna, kad tokios situacijos išsisprendžia? Ar būna, kad vyrai pasikeičia?

Taip. Būna.

Ar ir jums taip nutiks? Nežinau. Viskas priklausys nuo jūsų indėlio. Akivaizdu, kad tik šnekos ar priekaištavimas jam neveikia. Tai, kaip jam padėti? Na pirmiausia vyrai negeria šiaip sau. Ieškokime priežasčių. Jos dažniausiai kelios ir susipainiojusios. Stebėkite jį, kalbėkitės. Pabandykite suvokti, kokį stresą, nusivylimą, neišsipildžiusią svajonę, darbinę traumą ar santykių nesėkmę jis taip slopina. Kokie jo santykiai su tėvais? Kokia buvo jo vaikystė? Kaip jam sekasi karjera? Kaip jis sutaria su bendradarbiais? Kokios jo svajonės? Ar jis jums jas pasakoja?

Pažinkite savo vyrą. Raskite jo skaudulius ir padėkite jiems užgyti. Kaip? Tikėkit juo. Išsakykite tai žodžiais. Jis turi girdėti jūsų palaikymą, paramą, tikėjimą jo tikslais. Tapkit jo „fanu numeris vienas“. Taip po truputį gausite priėjimą prie gilesnių jo vidinių traumų, svajonių ir situacijų.

Padovanokite jam psichologijos profesoriaus Jordano Petersono knygą „12 gyvenimo taisyklių“. Ši knyga puikiai padeda vyrams apmąstyti savo gyvenimą ir judėti link pokyčių. Internete rasite mano seminarų ciklą apie vyrų ir moterų santykius. Išanalizuokite. Nustatykite savo poros problemines vietas. Pradėkite su jomis dirbti.

Aštuoneri metai ir vaiko tėvas, tai ne tie dalykai, į kuriuos reiktų numoti lengva ranka. Ai, išmečiau ir tiek. Savo akimis daug kartų mačiau, kaip santykiai atgimsta. Savo akimis daug kartų mačiau, kaip jau išsiskyrusios šeimos sėkmingai pradeda vėl gyventi kartu. Daug kartų mačiau, kaip žmonės sėkmingai nugali depresiją ar priklausomybes.

Žodžiu, nepalengvinau gyvenimo. Skirtis skubėti nereikia. Skubėkite kovoti už savo šeimą. Ne tiesiog laukite, kol jis pasikeis, pavargęs nuo jūsų priekaištų (to niekada nebus), o imkite jautį už ragų. Išgelbėkite savo šeimą ir nesigailėsite.

O jeigu pasigailėsiu?

Na, žinoma, kad bus sunkumų. Niekas nesakė, kad bus lengva. Šeima tai mokykla, kurioje žmonės auga ir keičiasi arba pasiduoda savo ego, ir ramiai degraduoja. Vienas labiausiai iš vidaus žudančių dalykų, tai ramus ir pastovus gyvenimas be pokyčių. Jums dabar atėjo išbandymų metas. Linkiu stiprybės ramiai priimti situaciją ir pradėti su ja dirbti. Laukia ilgas kelias.

Nesutariate su antrąja puse ar nežinote, kaip elgtis susiklosčiusioje situacijoje? Siųskite savo išsamų santykių problemos aprašymą ir gaukite Dariaus Ražausko patarimą. Anonimiškumą užtikriname.

include("/www/delfi/php/local/formAdmin/gen/265.inc"); ?>

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)