D. Ražauskas santykių klausimais konsultuoja poras, o taip pat veda seminarus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šįkart lektorius laimingų santykių paslaptimis dalijosi „Masters of Calm“ festivalyje, kur sutiko su DELFI pasidalyti mintimis, ko reikia santykiuose, kad pora būtų laiminga.

„Kiekvienam vyrui reikia, kad jį palaikytų jo moteris. Kai kurie to negaudami gali dešimt metų susiraukę sėdėti kamputyje ir laukti komplimentų ar didžiavimosi, bet vėliau galiausiai „sulūžta“. Vyras turi žinoti, kad jis yra reikalingas“, – sako D. Ražauskas.

Kitas vyrui svarbus dalykas – pasijusti stipriu, saugojančiu, globojančiu – kitaip tariant, šeimos ramsčiu.

„Protingos moterys dažniausiai intuityviai jaučia, kaip gali padėti vyrui tokiam pasijausti. Kai atsiranda kokia sunkesnė užduotis, jos pasitiki vyru ir leidžia jam nuspręsti. Net jei jis suklysta – jos priima tą klaidą ir vis tiek didžiuojasi, kad jis tą sprendimą priėmė, kai kiti gal taip ir abejoja visą gyvenimą. Taip vyras kaupia moters pasitikėjimą, jame atsiranda vidinis augimas, kuris vėliau atneša daug gero“, – teigia santykių ekspertas.

Trečiasis vyrams itin svarbus dalykas santykiuose – moters skatinimas dirbti ir realizuoti save.

„Vyras gęsta, žlunga ir tampa degradavusiu namų baldu, jei jam nesudaromos galimybės darbui, veiklai ir savirealizacijai. Jei daug uždirbate ir liepiate vyrui likti namuose su vaikais, tai turėkite omenyje, kad vyrai turi tą polinkį „taupyti energiją“, jie sutiks, gal nupjaus kieme žolę, pabus su vaikais, pažiūrės televizorių, tačiau po pusmečio ar metų tokio gyvenimo vyrui įsijungia degradacijos procesas, jis pradeda būti „nekilnojamu turtu“ – kur palikai, ten ir rasi. Todėl tai žinodama moteris turėtų stengtis skatinti jį dirbti, ne būti namie, o eiti į darbą.

Net jei vyras pagal savo specialybę jau ilgą laiką nesugeba rasti darbo, nes tiesiog tuo metu gal nėra poreikio tokiems specialistams, moteris turi nebijoti skatinti vyrą eiti dirbti kažkokio mažiau kvalifikuoto darbo, gal mažiau apmokamo, bet principas labai paprastas – svarbu, kad jis dirbtų. Dirbdamas vyras psichologiškai mažiau degraduoja nei sėdėdamas namie prie krosnies ar „Youtube“, – sako D. Ražauskas.

Pasak eksperto, vyrams svarbu žinoti, kad jų darbas ir atlyginimas tinka jo moteriai, kad ji supranta, jog dabartinėje situacijoje ir esant tokioms aplinkybėms, jis tiek ir gali uždirbti.

„Aišku, jei jis tinginiauja – tai negalioja. Bet dažniausiai moteris neįgarsina, kad yra pilnai patenkinta dėl pinigų sumos, kurią vyras dabar uždirba. Daugelis moterų nėra ta suma patenkintos, bet jos šioje vietoje turi perlipti per save ir sakyti atvirkščiai, nes tai vyrų psichikai labai svarbu. Norite tikėkite, norite ne – tai jam bus žymiai didesnė motyvacija uždirbti dar daugiau pinigų negu tuomet, kai moteris nuolat kartos „tu mažai uždirbi“. Ką ji tuomet programuoja jam į pasąmonę? – „Tu nevykėlis“ ir jam ta nevykėlio programa gali suveikti“, – įspėja D. Ražauskas.

Tuo tarpu moterims, pasak eksperto, kasdien būtina išsikalbėti ir būti išklausytoms.

„Didžioji dalis tiek Lietuvos, tiek pasaulio moterų galimybės išsikalbėti savo vyrui neturi. Niekas nemokė vyrų, kad viena iš pagrindinių jų pareigų yra sukąsti dantis ir kasdien bent kurį laiką ne į televizorių spoksoti, o sėsti ir bent pusvalandį pasikalbėti su žmona, pasidomėti, kaip praėjo jos diena, kas nutiko, kaip ji jaučiasi ir leisti jai kalbėti, o pačiam tiesiog tylėti. Moteriai yra būtinas kasdienis išklausymas, vyrų to mokykloje niekas nemoko ir daugelis tokio pavyzdžio iš savo tėvų nemato, tad natūralu, kad taip nesielgia, ką tada daro moteris?

Jos kaupia emocijas, o emocijų kaupimas moters viduje po truputį žaloja psichiką, tad emocijų kaupti nereikėtų. Jei vyras nenori leisti jums išsikalbėti – tai normalu, klasika. Tuomet reikia turėti daug draugių, su kuriomis nuolat bendrautumėte. Geriausia, aišku, ne draugė, o vyresnė stabili, šviesi, optimistiška giminaitė – močiutė, teta, mama, jei su ja geras santykis, bet dažniausiai jis toks nebūna. Vyresnė moteris, kuri tave išklausytų, nuramintų, priimtų ir jei reikia – paguostų. Moteriai svarbu būti išklausytai“, – sako D. Ražauskas.

Kitas dalykas, jei moteris nori jaustis gerai, ji turi nuolat girdėti du dalykus: kad ją myli ir komplimentus.

„Kai kurie mokslininkai teigia, kad moteris tai, kad ją myli, turi išgirsti du kartus per dieną – ryte ir vakare, nes dieną dažniausiai dirbame, nesusitinkame. Lygiai tas pats ir kalbant apie komplimentus, rekomenduojama, kad moteris išgirstų bent du komplimentus per dieną, tačiau kuo daugiau – tuo geriau. Vyrai, komplimentų riboti nereikia. Vėlgi, vyrų niekas nemokė sakyti komplimentų, tačiau, jei norite gyventi su moterimi ilgai ir laimingai – jų reikia kasdien, tai mokslas sako gana aiškiai“, – šypsosi santykių ekspertas.

Be išklausymo, komplimentų ir patvirtinimo, kad ją myli, moteriai labai svarbios staigmenos.

„Staigmenos, kurių tradiciniai Lietuvos vyrai, o tarp jų ir aš – dažnai nedaro. Siurprizai skaitosi tik tuomet, jei yra daromi be progos. Paklausiu vyrų, kada daro moterims siurprizus, jie dažniausiai pamini visas privalomas progas, tačiau jos nesiskaito. Moterims palaikyti stipresnį meilės ryšį labai padeda neplanuoti vyro siurprizai ir tam netinka nusivesti žmoną į futbolo varžybas, jei ji nemėgsta šio sporto.

Staigmenos turi būti tokios, kurios, jūsų manymu, greičiausiai patiks jūsų moteriai. Klauskite jos, ką ji mėgsta, ko norėtų, įsiminkite tai ir vėliau padarykite siurprizą. Vyrai, kai girdi žodį „siurprizas“, įsivaizduoja daug išlaidų ir kažką didelio, tačiau tai klaida. Siurprizu gali būti ir vienas saldainis, kurį nuperki eidamas namo, jis kainuoja centus, tačiau moteris gaudama tą saldainį jaus, kad apie ją pagalvojote ir jausis mylima.

Vyrai taip pat galvoja, kad jei pirkti gėlių, tai šluotą – 50 rožių. Ką rodo tyrimai? Geriau tas 50 rožių padalinti per visus metus ir dovanoti be progos, tiesiog parodyti dėmesį kas kelias dienas“, – pataria D. Ražauskas.

Pasak santykių eksperto, tai dalykai, kurie iš esmės tinka maždaug visoms moterims ir vyrams.

„Vėliau reikia žiūrėti unikaliai, kokia yra žmogaus meilės kalba, kaip jis supranta meilę ir panašiai. Ir į tai atsižvelgiant prijungti dar papildomų dalykų, kad laikytumėte santykius gyvus. Santykius galima palyginti su gyvu augalu, jei jo nelaikai saulės šviesoje, nelaistai ir netręši, kai reikia, tai jis neaugs ir galiausiai mirs. Lygiai tas pats su meile ir jausmais, kad meilė išliktų, reikia ją labai dėmesingai prižiūrėti, žmonės dažniausiai to nesuvokia, tačiau meilė yra gyvas dalykas“, – sako D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)