Moteris moko savęs ir savo poreikių suvokimo, stiprybių atradimo ir pasitikėjimo savimi bei moteriško veikimo būdų, kurie sėkmę apibrėžia ne produktyvumu, bet vertės kūrimu, rašoma pranešime spaudai.

– Ugne, kas yra ta laimė ir kaip ją greičiau atrasti?

– Į šį klausimą galime žiūrėti skirtingomis perspektyvomis. Iš neuromokslo perspektyvos – laimė, džiaugsmas yra impulsas, perduodamas neuromediatoriais į kitas kūno ląsteles. Jei galvotume apie laimę, kaip emociją – tai ji, kaip ir visos kitos, reiškiasi mūsų gyvenime kiekvieną dieną. Ją galime patirti įvairiai: euforijos išraiška, bendrystės, pasitenkinimo patyrimu. Filosofiškai laimė tikrai kiekvienam yra skirtinga, bet tai labai stipriai susiję su tuo, kokius įsitikinimus, vertybes žmogus puoselėja. Tikėtina, kad laimę lengviau atrasti ieškant jos ne išorėje, bet savo viduje. Svarbu pažinti save, savo poreikius, svajones ir mokėti jas atliepti.

– Sakoma, kad laimingi laiko neskaičiuoja. Kaip veikiama mūsų pasąmonė, kai jaučiamės laimingi?

– Pasąmonėje visa informacija yra fiksuojama ir žmogus, tikėtina, tapatinasi su patiriama emocija, jausmu. Tai, kas slypi mūsų pasąmonėje, gyvenime pasireiškia kaip intuicija arba išryškėja per sapnus. Tad jausdami laimę mes tikrai sau padedame, kuriame pozityvias patirtis.

– Vieni sako, kad laimė – tik akimirka ir ja reikia mėgautis, kiti gi – atvirkščiai, kad laimė mėgsta tylą ir ji gali tęstis gan ilgai. Kokia jūsų nuomonė?

– Aš į laimę žiūriu kaip į emociją, jausmą. Tai labai priklauso nuo mūsų. Pajutę laimės emociją, mes galime ją prailginti, sustiprindami savo mintimis, veiksmais. Ji tikrai turi pabaigą, tačiau ne tokią greitą, jei to sąmoningai nedarant. Kai jaučiu, kad trūksta resursų, dažnai pasinaudoju tokia praktika: mintimis grįžtu į džiaugsmingas akimirkas. O mūsų smegenys juk labai panašiai reaguoja: ar tai dabartinis kontekstas, ar prisiminimai, jos pradeda gaminti endorfinus – laimės hormonus.

– Ką gali laiminga moteris, net jeigu ta laimė trunka akimirką?

– Kai moteris užpildyta džiaugsmu, ji gali dovanoti džiaugsmą ir kitiems! Ir taip užsikuria laimės grandinėlė, kuri gali pasiekti ir paliesti begales žmonių.

Ugnė Juodytė

– Kokia praktika gali privesti prie laimės būsenos?

– Nuostabi praktika – dėkojimo. Kiekvieną dieną stabtelti ir pastebėti, už ką sau ir kitiems esame dėkingi. Minčių srautą kreipti ne į paiešką laimės kituose, bet savyje. Kokybiškai ilsėtis, valgyti bei vartoti pakankamą kiekį skysčių. Šypsotis net tada, kai sudėtinga. Puoselėti visas tris sritis: kūną, emocijas ir mintis.

– Moterų universitete „WoW” esate talentų atskleidimo iššūkio ekspertė. Kaip tinkamai atskleisti savo talentus?

– Visų pirma svarbu žinoti savo siekius, tikslus, svajones. Ne tik mintyse apie tai galvoti, bet ir užsirašyti, taip turėsite daug daugiau aiškumo. Tada pažiūrėti, kurios stiprybės, talentai jums gali padėti jų siekti. Visi turime talentus, stiprybes, bet ne visada drįstame juos pripažinti, pastebėti. Daug žmonių bijo laimės ir sėkmės, o talentai ir stiprybės juk tiesus kelias jų link. Tad sukaupti drąsą ir patyrinėti, už ką save norime pagirti, kuo galime pasidžiaugti. Talentai yra labai natūrali mūsų dalis. Svarbu savęs nenuvertinti. Tikrai dažnai girdžiu frazę: tai nėra talentas, juk visi tą patį sugeba. Bet nuoširdžiai linkiu neabsoliutinti ir nenuvertinti savo patirčių, stiprybių, o jas pripažinti. Labai svarbu, žinant kryptį bei atpažinus savo stiprybes, imtis veiksmų. Tai darant patariu vis save apdovanoti už mini pasiekimus. Susikurti aplinką, aplink suburti žmones, kurie jus palaikytų. Ir… daryti.

– Kokias užduotis patikėsite studentėms?

– Mano iššūkyje užduotys sudėliotos taip, kad padėtų atkreipti dėmesį į kelias sritis: drąsą ir meilę sau, stiprybes ir talentus bei veikimą per moterišką lengvumą. Užduotys įvairios: tiek skatinančios reflektuoti, tiek judėti, tiek per bendravimą su kitais rasti atsakymus. Remiuosi įvairių terapijos krypčių praktikomis, kurios padeda siekti tikslų, keliamų iššūkyje. Kasdien tobulinant įpročius, daugiau dėmesio sąmoningai skiriame sau, savo talentams atrasti, vystyti juos ir moteriškumą, kuris yra nepaprastai svarbus.

– Ką gali maži kasdieniai įpročiai?

– Įprotis – tai automatinis mūsų veiksmas, kurį savo gyvenime kartojame nuolatos. Iš esmės, didžiąją dienos dalį mes veikiame nesąmoningai, per įpročius. Viena vertus, tai yra puikus energijos taupymo būdas. Įpročiai, rutina padeda sutaupyti energijos paprastuose dalykuose. Vietoje to, kad priiminėtume sprendimą: sportuoti vakare ar ne, planuoti veiklą ar ne – mes tiesiog galime susiformuoti įprotį ir tai daryti ilgai nesvarstant ir nešvaistant energijos. Tačiau tik tuo atveju, jei išugdyti įpročiai yra mums padedantys.

Kiek laiko svarbu skirti įpročių tobulinimui – labai individualus klausimas, nes daug priklauso nuo to, ar tas įprotis formuojamas visiškai naujas, ar pagrindai jam jau yra pakloti. Naujam įpročiui, tikėtina, kad reikės daugiau laiko. Kiekvieno mūsų genetika, smegenų savybės taip pat lemia įpročio įgijimo greitį. Tad tai gali trukti nuo savaitės iki daugiau nei trijų mėnesių. Tačiau vidutiniškai mokslininkai teigia, jog žmogui reikia 21 dienos, kad pokyčiai pradėtų jaustis.

– Sakote, kad galima atrasti naujus, moteriško veikimo būdus, kurie sėkmę apibrėžia ne produktyvumu, bet vertės kūrimu. Gal galėtumėte plačiau pakomentuoti šiuos būdus?

– Kai esame stipriai susikoncentravę į tikslą – kyla nerimas, stresas ir tikėtina, kad tai tikrai nebus patys efektyviausi ir „ekologiškiausi” būdai siekti svajonių. Ne visada reikia griežtai matuoti efektyvumą bei produktyvumą, pildant lenteles ir ataskaitas. Labai geras ir stipriai motyvaciją pakeliantis būdas yra per vertės kūrimą(si). O vertę galime pasitikrinti per padėkų praktiką, kurią kviečiu kaip įprotį būtinai ugdyti. Būtent dėkodamos, su lengvumu galime suprasti, kas mums yra vertė, kaip mes ją kuriame.

– O kaip atrasti tikrąsias savo stiprybes?

– Būdų tikrai yra ne vienas. Ir kiekvienas turi atrasti būtent jam tinkantį. Tad pateiksiu keletą pavyzdžių. Svarbi savirefleksija užduodant sau tokius klausimus: kada jaučiuosi gerai, kokius darbus, užduotis atlikdama? Už ką save dažniausiai giriu ar girčiau? Kokių užduočių, projektų, veiksmų norėčiau kartoti vis daugiau? Dar vienas būdas – kitų žmonių apklausa. Galite apklausti 10 – 15 žmonių ir sužinoti, kokias stiprybes jie mato jumyse. Taip pat galite atlikti įvairius psichologinius testus, kurie pateiks idėjų apsvarstymui.

– Moterys neretai turi talentų, kurių nedrįsta atskleisti, nes bijo, kad nėra pakankamai geros arba nedrįsta jų realizuoti vien dėl to, kad neturi, pavyzdžiui, marketingo įgūdžių. Kaip manote, kas šiandien gali padėti moteriai, žinančiai savo talentą, bet abejojančiai, ar pavyks tai realizuoti taip, kaip ji nori?

– Svarbi palaikanti aplinka, bendruomenė, kurioje galėtų moteris dalintis ne tik savo džiaugsmais, bet ir abejonėmis. Tokioje aplinkoje sulauktų palaikymo, pastiprinimo. Tikrai būna periodų, kai kiti tiki mumis net labiau nei mes pačios. Ir būtent tokioje aplinkoje lengviausia sužydėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)