Jei jums kada nors melavo šeimos narys, artimas draugas ar kitas žmogus, kuriuo žavitės ir tai išsiaiškinote, žinote, kaip skausminga suprasti, kad tapote melo auka.

Gyvenime pasitaiko akimirkų, kai senas posakis „tiesa skaudina“ – iš tikrųjų yra teisingas. Kai sužinome, kad esame apgaudinėjami kažko, kuo nuoširdžiai rūpinamės, paslapčia norime, kad melas būtų užsitęsęs ilgiau ar nepaaiškėjęs visai. Tačiau yra atvejų, kai net skaudžiausia tiesa yra geriau, nei saldžiausias melas.

Ką bandote apsaugoti?

Jei norite apgauti kitą vien tam, kad apsaugotumėte save, gali būti, kad jūsų melas neatitiks žmogaus, į kurį apgavystė nukreipta, interesų.

Jei bandote pameluoti kitiems, kad apsaugotumėte juos nuo skausmo, tai vadinama prosocialiu melu. Iš tiesų, adekvatus, saikingas prosocialaus melo naudojimas laikomas empatijos ženklu. Tai parodo, kad užjaučiate kitus, saugote jų jausmus. Kai meluojate tam, kad apsaugotumėte kitus, o ne save, melas gali būti labiau pateisinamas.

Ankstyvuose romantiškuose santykiuose esame linkę dažniau pasinaudoti „baltu melu“ tam, kad ilgiau išlaikytume harmoniją ir taiką. Galime būti šiek tiek perdėtai susidomėję partnerio hobiu, sakyti, kad mums patinka jo mėgstami filmų, muzikos žanrai ar patiekalai.

Tai prosocialaus melo pavyzdžiai, kurie padeda užmegzti stipresnius socialinius ryšius. Suprantama, kad norime padaryti gerą įspūdį žmonėms, kurie mums patinka.

Tačiau jei bendraudami pervertiname savo pajamas, poziciją darbe, socialinę padėtį ir kitus panašius aspektus, mūsų melas priartėja prie rizikingos ribos. Nors vis dar sutelkiame dėmesį į ryšį tarp savęs ir potencialaus partnerio, toks melas tampa savęs aukštinimu ir atspindi savanaudiškus kėslus.

Kai meluojama apie svarbius gyvenimo faktus, paaiškėjęs melas gali nuskandinti net ir labai pažengusius santykius. Juk galima pasijuokti iš nekalto melo, tačiau sunku juoktis iš tokio, kuris atspindi rimtus etikos klausimus ir tai, kur brėžiate sąžiningumo ir dorumo liniją.

Melas, kuris naudojamas tik siekiant gauti tai, ko norite, nesirūpindami kito asmens gerove, daugeliui žmonių retai pateisinamas. Viena išaiškinta melagystė duoda kelią įskaudintam žmogui ieškoti ir kitų galimų apgaulių jūsų santykiuose. Pasitikėjimas nėra lengvai uždirbamas, tačiau jį dar sunkiau atgauti, jei vieną kartą jau praradote.

Pažadas mylėti, kai meilės nėra

Žiauriausias melas, kurį galima pasakyti kitam žmogui – prisipažinimas meilėje, kai jos santykiuose nėra. Jei žodžius „aš tave myliu“ ištariate neatsakingai, sukuriate atmosferą, kuri visiškai priešinga intymumui.

Įsipareigojimas, kurį sukuriate ištardami šiuos tris žodžius – tai, ko ieško ir nori daugybė žmonių. Jei vėliau nusprendžiate šiuos žodžius atsiimti, galite suteikti daug daugiau skausmo ir sudaužyti kito širdį labiau, nei tuo atveju, jei į kito žmogaus meilę iš viso neatsakysite tuo pačiu.

Jei jūsų partneris išsako savo romantiškus jausmus, bet jūs dar nesijaučiate pasiekę to paties taško, viskas su jumis gerai. Priklausomai nuo to, ką jaučiatės pasiekęs savo santykiuose, galite atsakyti keliais būdais.

Jei santykiai tikrai brangūs, bet dar nesate pasiryžęs ištarti, kad mylite, parodykite partneriui, koks jis jums svarbus. Pasikalbėkite ir papasakokite, kodėl jums svarbūs šie santykiai, kaip juose jaučiatės ir kas labiausiai džiugina, esant kartu.

Jei žinote, kad santykiai neturi galimybės pereiti į kitą etapą, galbūt atėjo laikas būti sąžiningiems dėl savo minčių ir jausmų. Puiku, jei santykius išnarplioti bandysite būtent dabar – ypač, jei jūsų partneris svajoja apie rimtus įsipareigojimus, o jums tai tik trumpalaikiai santykiai.

Jei žodžius „aš tave myliu“ vartojate tik tam, kad kažką gautumėte iš savo partnerio, tik sukeliate jam pagrindo jumis nepasitikėti, rizikuojate prarasti savo etiškumą kitų akyse ir sukuriate apgaulės tinklą, kuris gali būti labai skausmingas ir jums, ir jūsų apleistam partneriui. Negalima leisti, kad melas tarnautų tik melagiui.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė Gertrūda Stripeikytė

Šaltinis
www.lrt.lt